Belföld

Elektronikus könyvkiadás

Főként az e-könyvek ára, nem pedig az olvasás nehézkessége tartja vissza az amerikai fogyasztókat az elektronikus könyvektől - az internetezők körében végzett felmérése nyomán erre a következtetésre jutott az Arthur Andersen.

Noha az internetezők 40 százaléka szimpatizál az e-könyvek ötletével, csupán egytizedük vásárolt vagy olvasott már ilyet. A tanulmány szerint elektronikus alapon az emberek inkább üzleti és befektetési témájú könyveket “forgatnak”.

Az efféle kiadványok eddigi legnagyobb bestsellere Stephen King 2,5 dollárért megvásárolható Riding the Bullet című thrillere volt. Néhány hét alatt félmillióan töltötték le.

A virtuális könyvkiadás jól jön azoknak az önjelölt íróknak is, akiknek a művét a hagyományos kiadók nem akarják drága pénzen megjelentetni – legalábbis a hazai piac kevés e-könyve közül ez többre is igaz. Magyarországon két elektronikus könyvkiadó működik (még nem nyereségesen), a Vikknet és a Digital Future Kft. áruháza. Mindkettő a múlt év végén nyitott, s főként népszerű és ismeretterjesztő irodalmat árulnak, egy-két tucatnyi tétel erejéig. Az utóbbi áruházban olvasószoftvert is le lehet tölteni, amely arra jó, hogy a monitoron lévő szöveg vizuális hatása (legalább) valamennyire emlékeztessen a nyomtatottéra.

Elektronikus könyvkiadás 1Az olvasószoftverek terén a két nagy versenytárs a Microsoft és az Adobe, miközben három másik cég (a Xerox, a Lucent és az IBM) azon igyekszik, hogy egymást megelőzve dobja piacra elektronikus papírját. Az ötlet a Xeroxé, s az úgynevezett gyricon technológián alapul. A gyricon lap vékony, átlátszó műanyagréteg (papírhelyettesítő), amelynek felületét több millió, fekete-fehér félgömbökre osztott golyó alkotja. A feszültség hatására a golyók elfordulnak, így alakítják ki a betűket. Egy elektronikus lap tartalma ezerszer is módosítható, s előállítási költsége alig valamivel magasabb az azonos felületű normál papírénál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik