Belföld

Brókerpiac: ismerkedés az éhhalállal

A borúlátó jóslatok szerint a tőzsde pangása miatt akár a brókercégek fele megszűnhet az év végére. Vajon mekkora forgalomra lenne szükség az életben maradáshoz?

Miért alacsony a forgalom?• Borúlátó nemzetközi hangulat

• Külföldi befektetők passzivitása

• Az Orbán-kormány piacidegen lépései

• Adóköteles lett az árfolyamnyereség

• Új kibocsátók hiánya

Hol van már a tavalyi hó? A múlt év elején a 15-20 milliárd forintos napi forgalmmal szemben, most csupán 5-8 milliárd forintnyi (a március 20-ai napon például el sem érte az 5 milliárd forintot…) részvény cserél gazdát a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán. A minden várakozást alulmúlóan alacsony forgalom visszaveti a brókercégek jövedelmezőségét is. Az állampapírpiacon ugyan jobb a helyzet – bár a kereskedés ott is sokat veszített tavalyi lendületéből-, a befektetési vállalkozások forgalmán belül ez a szegmens csupán 10 százalék. Már nem jelentős a határidős ügyletek jutaléka sem.

Így nehéz életben maradni. Ma már csupán 41 alkuszcég szerepel a listán. Az első 15 társaság adja a forgalom négyötödét, szemben a tavalyi kétharmaddal.

Brókercégek rangsora (Mrd forint)

2001. január 1.-február 28

Helyezés
Cég
forgalom
1.
Erste Bank Befektetési Rt.
70,7
2.
Concordre Értékpapír Rt.
68
3.
CA-IB Értékpapír Rt.
64,8
4.
Eastbrokers Befektetési Rt.
51,6
5.
ABN Amro Equities
50,2
6.
CSFB
44,5
7.
Buda-Cash
41,8
8.
Takarékbróker
35,1
9.
IE-New York
31
10.
ING Baring
27
41 cég összesen
739,6

A piac koncentrációja az idén felgyorsulhat. Sokan éppen csak a küszöb felett lavíroznak, a forgalmuk utáni jutalékuk alig haladja meg a rezsit.

Mennyiből élünk?

Számításaink szerint a felügyeleti, tőzsdei, Keler és egyéb bankköltségek (személyi költségek, irodabérlet) brókercégtől függően havi 10-100 millió forint között mozoghatnak. Mindez természetesen függ attól, hogy mekkora cégről van szó (éles különbség van mondjuk az egyik piacvezető, a Concorde és a Microbróker között), hiszen az iroda nagysága, az alkalmazottak száma, a különböző technikai és információs segédletek (csak a Reuters piaci monitor sok millió forintba kerül havonta) igencsak megnövelik a számlát. (Egy-két brókercégnek származik csak másból is – pl. értékpapír forgalomba hozatal – bevétele), ami bár változó (0,25-1 százalék), mi most az egyszerűség kedvéért átlagosan 0,5 százalékkal számolunk. A havi forgalomnak tehát el kell érnie a minimális szintet ahhoz, hogy az abból származó jutalékbevételek legalább fedezzék – ha már meg nem haladják, és nem termelnek profitot a cégnek – a költségeket. Három kategóriára osztva a brókercégeket a következő minimális, éves forgalmi adatokat kapjuk:

A legkisebbek (Generál, Mikro, Reálszisztéma): éves szinten 150-200 millió forintos költség – 30-40 milliárd forintos forgalom.

Közepes cégek (Quaestor, Dunainvest, Cash-line): éves szinten 300-800 millió forintos költség – 60-160 milliárdos forgalom.

Nagy cégek (OTP, Concorde): éves szinten 800-1200 millió forint – 160-240 milliárdos forgalom.

Ezek tehát – a FigyelőNet becslésein alapuló – minimális forgalmi becslések, amelyek csupán a cégek működési költségeit fedezik. Általánosságban elmondható, hogy a komolyabb cég esetében az első 100 milliárd forintnyi forgalom jutalékát, vagyis kb. 500 millió forintot elvisznek a költségek. Egyes szakértők szerint pedig a biztonságos működés ráfordításainak fedezéséhez még újabb 100 milliárd forint szükségeltetik.

A brókercégek forgalmi adataira pillantva látható, hogy a januári-februári adatok (ha azokat éves szintre átszámítjuk) alapján ennek a nullszaldós követelménynek csupán az első 15 társaság tesz eleget. Míg a hosszú távú sikeres fennmaradást biztosító évi 200 milliárd forintos forgalmat csupán az első nyolc befektetési vállalkozás teljesíti.

Brókerpiac: ismerkedés az éhhalállal 1Sok céget tehát az elviselhetőség határán túl tesz próbára a tőzsdei forgalom visszaesése. A legszembetűnőbb példa az OTP Értékpapír Rt.: a cég a tavalyi évet még a rangsor legelején zárta, idén azonban be se fért az első tíz közé, két hónap alatt összehozott 20 milliárd forintos forgalmával csupán a 14. lett. Bár az OTP-hez hasonló nagyobb cégeknek jelentős az egyéb területen folytatott tevékenységük is – corporate finance, devizakereskedelem -, a visszaesett forgalom őket is fájdalmasan érinti. Az OTP többek között 25 százalékos létszámleépítéssel reagált a lanyhuló piaci forgalomra. Azok a kis értékpapírcégek pedig, akik szinte csak a részvénypiacból élnek, a klinikai halál szélére kerültek. A Generalbroker – amely a tavalyi rangsorban a 34. helyen volt – az idei év első két hónapjában alig 2 milliárd forintos forgalmat bonyolított le. Ez pedig alig a felét jelenti a tavalyi teljesítménynek, nem csoda, ha – Hoffmann László vezérigazgató tájékoztatása alapján – a 2001-es esztendő eredménye eddig alig jobb a nullszaldónál. Éppen ezért még tavaly új szolgáltatással bővítették kínálatukat: a külföldi értékpapírok forgalmazásából számítanak jelentős bevételekre.

Internetes egérút?Nem egy magánhátterű brókercég az internetes szolgáltatásban látja a növekedés lehetőségét. A cél, hogy a világháló segítségével aláígérjenek a kialakult jutalékoknak. Emlékezetes: az Equitas tavalyelőtt indított olcsó internetes szolgáltatása óriási port kavart a piacon. A nagyobb brókercégek is látnak fantáziát az elektronikus kereskedésben, ám a tények egyelőre nem igazolják várakozásaikat. Az adatok szerint tavaly alig néhány milliárd forintos forgalmat bonyolítottak az internetes brókerszolgáltatók, azaz egy átlagos nap tőzsdei forgalmának töredékét. A rendszer csak viszi a pénzt, s nem tűnik úgy, hogy egyhamar megtérülne a befektetés. Az online piacot a Procentet tavaly magába olvasztó ConCorde uralja, részesedése 75-80 százalékra tehető.

A konszolidáció útján

A befektetési vállalkozások körének legkarakterisztikusabb jelensége – mint az egy PSZÁF jelentés is megállapítja – a szektor gyors ütemű koncentrációja, illetve tisztulása, állomány átruházás, összeolvadás vagy engedély visszaadás/visszavonás. A terjeszkedésre képes független (nem banki hátterű) vállalkozások – főként társaságok – felvásárlással, illetve a piacról különböző okok miatt kilépő kisebb független cégek ügyfélállományának átvételével próbálják a további növekedést megalapozni (erre jó példa a Concorde elmúlt esztendőkben folytatott tevékenysége). A banki hátterű befektetési vállalkozások közül azokat, amelyek nem tudtak jelentős piaci részesedést szerezni, az anyabank valószínűleg beolvasztja. A bankszektor átalakulása azt jelenti, hogy a pénzintézetek külföldi vagy éppen a hazai indíttatású fúziójának következményei elől nem menekülhetnek az értékpapír-kereskedelmi vállalkozások sem. Erre máris szolgáltatott példát az élet: a K&H és az ABN Amro fúziójával a brókercégek is egyesülni fognak. Másrészt várható, hogy felerősödik az univerzális bankok azon törekvése, hogy magukba olvasztják értékpapír-kereskedő társaságaikat, átveszik az ügyfélállományukat, és végül, ha indokoltnak tartják, kivezetik azokat a piacról. A folyamat eredményeként az ügyfélkoncentráció egyre erőteljesebbé válik. A szektor a mérlegfőösszege alapján a piaccal együtt zsugorodik, eredménye és jövedelmezősége alapján pedig differenciálódik.

A piac zsugorodására és további koncentrálódásra számít Debreczeni Kálmán, a Befektetési Vállalkozók Szövetségének (BVSZ) elnöke is, akit közel sem lepne meg, ha a most piacon lévő 41 cég közül év végére csupán 15-20 maradna meg. A forgalom nem fog visszatérni a korábbi 15-20 milliárd forintos napi értékéhez – amely sok kis céget is könnyedén eltartott -, ám Debreczeni szerint a normális és kiegyensúlyozott működéshez legalább napi 10-12 milliárdra azért szükség lenne, amire alig van esély.

Brókercégek rangsora (Mrd forint)

2000. január 1.-december 31.

Helyezés
Cég
forgalom
1.
OTP Értékpapír Rt.
746,2
2.
Erste Bank Befektetési Rt.
681,1
3.
CA-IB Értékpapír Rt.
539,1
4.
BUDA-CASH Brókerház Rt.
469,6
5.
CONCORDE Értékpapír Rt.
452,4
6.
MKB Értékpapír és Befektetési Rt.
423,2
7.
ABN Amro Equities
419,7
8.
CSFB
410
9.
Cashline Értékpapír Rt.
384,3
10.
EASTBROKERS Befektetési Rt.
371,6
61 cég összesen
8513,01

Ajánlott videó

Olvasói sztorik