Belföld

Teszt: notebookok

A hordozható számítógépek a gyártók közötti élesedő verseny és a technológia fejlődése miatt egyre többet nyújtanak, miközben áruk kezd megfizethetővé válni szélesebb rétegek számára is.

Teszt: notebookok 1Dell Latitude C600

A Latitude C600 a Dell Inspirion 8000-es kistestvérének is tekinthető, de az átalakított házba így is majdnem annyi funkció került, mint az eggyel magasabb kategóriás rokonába. A legnagyobb különbség a 14,1 colos kijelző, ami jó minőségű képet nyújt az alapértelmezett 1024 x 768-as felbontásban. A C600-as lelke az Intel 850 Mhz-es mobil Pentium III-as processzora, a minél kisebb fogyasztás érdekében természetesen már támogatja a Speedstep technológiát.

•Processzor:

Intel Mobil Pentium III processzor 850 Mhz

RAM: 128 Mb SDRAM

Merevlemez: 20.0Gb EIDE / ATA-66

Kijelző: 14.1 inch TFT képernyő

Méretek: 319.5mm x 253.6mm x 35.5mm

Alapkiépítésben 128 Mbyte memória áll rendelkezésre a programok futtatásához, ez azonban 512 Mbyte-ig bővíthető. A gyors megjelenítésről egy ATi Rage Mobility 128-as grafikus kártya gondoskodik, bár a mindössze 8 Mbyte memória esetenként kevésnek bizonyulhat. Ezért azonban kárpótolhat mindenkit az IBM Travelstar UDMA-66-os 20 Gbyte méretű winchestere, amely kielégítheti minden üzleti vagy egyéb alkalmazás hely- és sebességigényét.

A gép standard felszereltségéhez tartozik még egy V.90-es modem, valamint egy 10/100 Megabites Ethernet kártya. A készülékhez tartozik még egy infravörös port és egy PC kártya slot, ezen kívül azonban a további csatlakozási lehetőség szegényes, FireWire port nem található, és mindössze egy USB csatlakozó található a gép hátoldalán. Lehetőség van egér vagy billentyűzet csatlakoztatására PS/2-es porton keresztül, valamint a VGA kimenet révén a képet külön monitoron vagy projektoron is élvezhetjük.

A C600-asba az akkumulátor mellett egyszerre csak egy kiegészítő helyezhető, a floppy drive-tól a DVD-lejátszón át, a Zip Drive-ig. A kiegészítők a gép alján található kapcsoló segítségével könnyedén eltávolíthatók. Egy külön megrendelhető csatoló segítségével pedig a készülék kényelmesen összekapcsolható egy asztali PC-vel.

A 88-gombos klaviatúra kitűnő, a tenyér számára kiképzett támaszték gépelés közben különösen jó szolgálatot tesz. A kellően érzékeny billentyűk és a teljes méretű Enter, Space és Backspace gombok pedig egy teljes méretű billentyűzet érzetét keltik. A bevitelhez rendelkezésre áll egy touchpad, de a trackball jóval pontosabb munkát eredményez.

A géphez adott szoftverek között megtalálható a Windows 2000 Professional, valamint DVD-lejátszó és egyéb diagnosztikai programok. A készülékhez mellékeltek még egy hypertextes felhasználói kézikönyvet is, ami a legegyszerűbb dolgok bemutatásától a különböző problémák megoldásáig ad segítséget.

Mindezeket összefoglalva, a Dell Latitude C600-as az Intel mobil Pentium III-as processzornak, a nagy felbontású 14,1 colos TFT kijelzőnek, valamint a gyors videokártyának és winchesternek köszönhetően az átlagos felhasználónak ideális kombinációt jelent.

Teszt: notebookok 2Hewlett-Packard Omnibook XE3

A HP nemrég frissítette az Omnibook szériát, így érdemes szemügyre venni a sorozat legújabb tagját, amelyet a gyártó a felsőkategóriás piacra szánt. Ezt a készüléket is az Intel mobil Pentium III-as processzora hajtja, természetesen ez esetben is működik a Speedstep technológia. Ennek lényege: a processzor attól függően, hogy hálózatról vagy az akkumulátorról üzemel, eltérő feszültséget igényel, és emiatt eltérő órajelen is fut. Ha a készülék a belső erőforrást használja, a központi egység az eredeti 700 Mhz helyett 550 Mhz-en fut, emiatt kevesebbet is fogyaszt. Akinek szüksége van a plusz teljesítményre, az természetesen egy kattintással kikapcsolhatja ezt az opciót. A gyors processzorban rejlő előnyök kiaknázásához szükséges a megfelelő méretű memória is, ezt az alapkiépítésben 128Mb ki is elégíti, de igény szerint bővíthető 256 Mb-ra.

•Processzor:

Intel Mobil Pentium III Processor 700 MHz

Memória: 128 MB SDRAM

Merevlemez: 10 GB EIDE

Kijelző: 15,1 inch TFT képernyő

Méretek: 331mm × 276mm × 41.4 mm

A gépet kinyitva elénk tárul a 15,1 colos kijelző, rendkívül szép képet szolgáltat. A színek élénkek, a képernyő éles és elég világos, rendkívül kellemes élményt nyújt használat közben. Az XE3-asban videokártyaként S3 Savage/IX grafikus vezérlőt találunk, 4 Mb memóriával, ami azért manapság igencsak kevés. A nyers erőt azonban a funkciók tárházával pótolták, a készüléken ugyanis az integrált NTSC/PAL enkóder mellett dual display kimenet is van, sőt tévékimenet is található rajta. A TFT kijelző alapfelbontása 1024 x 768, de külső monitor igénybevételével természetesen magasabb felbontások is választhatók.

A billentyűzet kellőképp strapabíró, és könnyen kezelhető, ezenkívül külön gombok találtak rajta helyet, melyekkel többek között a hangerőt, a képernyő beállításait módosítani. A klaviatúra felett extra gombok találhatók, melyekkel tetszés szerint beállított alkalmazást indíthatunk el, de akár az interneten való böngészést is megkönnyíthetjük vele. A nagyobb precizitást megkívánó műveletekhez touchpad áll még rendelkezésre.

A közepes méretűnek mondható 10 Gbyte-os merevlemez, noha üzleti alkalmazásokhoz nagy valószínűséggel elegendő, multimédiás célokra minden bizonnyal kevésnek bizonyul. A gépben található természetesen egy 3,5-ös floppy drive, valamint a csatlakozási lehetőségek nagy választéka: a 2 darab USB port mellett soros, párhuzamos, PS/2 és infravörös port is.

Az integrált V.90-es modem és a 10/100-as Ethernet hálózati kártya mellett a Toshiba 8-szoros DVD-ROM-ja teszi vonzóvá az XE3-ast. A hangról az ESS Allegro-1-es chipje gondoskodik, a jó minőségű hangszóroknak köszönhetően a hordozható gépektől megszokottnál jobb minőséget produkál. A géphez a HP a szoftverek nagy választékát adja, megtalálható ezek között MP3 lejátszó szoftver, DVD-lejátszó, vírusirtó, operációs rendszerként pedig Windows 2000 Professional vagy Windows 98 SE választható. Természetesen itt sem maradhat el a mindenre kiterjedő dokumentáció, illetve a vész esetén használandó CD, mellyel lehetőség van az alapbeállítások visszaállítására.

Az Omnibook XE3 jó minőségű alkotóelemekből összeállított konfiguráció, strapabíró kialakításának köszönhetően rendszeres használat esetén is megállja a helyét, és üzleti felhasználásra a kisebb hiányosságok ellenére ideális.

Teszt: notebookok 3Sony Vaio PCG-C1VE

Felismerve a notebookok iránti növekvő keresletben rejlő lehetőségeket, a közelmúltban a Sony is belépett a hordozható számítógépek piacára. A cég Vaio készülékei elsősorban a tetszetős design és a számos kiegészítő miatt keresettek. A PCG-C1VE meglehetősen sokféle csatlakozási lehetőséget kínál, az USB, fejhallgató, mikrofon portokon kívül megtalálható a tévékimenet, a FireWire-port, valamint a Sony által fejlesztett Memory Stick számára kialakított csatlakozás. Ha ez valakinek nem lenne elég, akkor számára különösen vonzónak tűnhet a beépített mikrofon és digitális kamera. Ez utóbbi a 8,95 colos TFT kijelző felett található, és kiválóan alkalmas videokonferenciákhoz.

•Processzor:

Transmeta Crusoe 600 Mhz

Memória: 128 MB SDRAM

Hard Disk: 12 GB EIDE

Kijelző: 8.95 inch TFT Képernyő

Méretek: 248mm x 27mm x 152 mm

A Sony tervezői azonban sajnos alapvető dolgokat nem vettek figyelembe, miközben ezt a rengeteg funkciót próbálták belesűríteni a készülékbe. A legnagyobb meglepetés akkor érhet bennünket, amikor kinyitva a gép dobozát rájövünk, hogy sem floppymeghajtó, sem CD-ROM nem jár a Vaiohoz. Ez meglehetősen nehézkessé teszi új szoftverek installálását, pedig az a géphez adott alkalmazások gyenge színvonala miatt elkerülhetetlen.

Az alapkiépítésben 128 Mbyte memória elegendőnek bizonyul, és a 12 Gbyte-os winchester is megfelel az üzleti alkalmazások támasztotta igényeknek. A 600 Mhz-es Transmeta Crusoe processzor teljesítménye azonban komoly kívánnivalókat hagy maga után. A chip egyetlen előnye, hogy mind az Intel SpeedStep, mind az AMD PowerNow technológiáját használó processzoroknál kevesebbet fogyaszt. Mindezeket figyelembe véve furcsa, hogy a teljesen feltöltött akkumulátorról üzemelő Vaio mindössze két órán át működik, mielőtt teljesen lemerül.

Megrendelhető ugyan külön Lithium-ion akkumulátor is a készülékhez, amely jobban kihasználja a Crusoe processzor nyújtotta energiamegtakarítási technológiát, ennek azonban benne kellene lennie az alapkiépítésben, csakúgy, mint a CD-ROM meghajtónak. A Vaio lehetne közkedvelt notebook, de a rengeteg extra sajnos alapvető dolgok hiányával párosul. Ha ehhez hozzávesszük a processzor viszonylag gyenge teljesítményét, el kell ismernünk, hogy a Sony gépe a tetszetős design ellenére messze elmarad a konkurens termékek mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik