Belföld

Autófinanszírozási tippek I. rész

Élete első autóját venné meg, vagy netán régi négykerekűjét cserélné újabbra? Cikksorozatunk önnek szól! Az első részben bemutatjuk, milyen finanszírozási lehetőségek közül választhat.

Egyre több az eladott autóElégedetten dőlhetett hátra a hazai autókereskedők zöme, tavaly az első fél évben eladott autók száma ugyanis 16,5 százalékkal haladta meg a megelőző év hasonló időszakának adatát – derül ki a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesületének (MGE) statisztikájából, a legfrissebből, mely rendelkezésünkre áll.

Sokak nagy álma egy négykerekű csoda. Ha nem is szó szerint a legcsodálatosabb, legdrágább autót fogjuk megvenni, de saját autónk mindig is szívünk csücske lesz. Legyen szó akár új vagy használt gépjárműről, nézzük meg, hogy pénzünk mennyiségétől és ütemezésétől függően milyen lehetőségek közül választhatunk.

Autófinanszírozási tippek I. rész 1Egyösszegű vásárlás

Egy összegben és azonnal van szükségünk a pénzre, ezért csak kevesek engedhetik meg maguknak ezt a módszert. Ezt mutatják a statisztikai adatok is: a múlt év első felében eladott 67 ezer gépkocsi kevesebb mint harmadát vásárolták készpénzből.

Bővült a lízingpiacA lízingszövetség által készített legfrissebb összesítés szerint tavaly 219,3 milliárd forint értékben lízingeltek személygépkocsit, ez az összes lízingbe adott eszköz 53,4 százaléka.

Pénzügyi lízing

Ebben az esetben a lízingbe adó megvásárolja az autót, és azt használatra adja át a lízingbe vevőnek. Az autó használata során felmerülő költségek a lízingbe vevőt terhelik, de ugyanígy őt illetik meg a jármű használatából származó anyagi javak és egyéb előnyök is. A lízing futamidejének végén a lízingbe vevőnek joga van úgynevezett maradványértéken megvenni az autót, joga van egy harmadik felet megnevezni vásárlónak. Ha a futamidő végén úgy dönt, hogy mégsem veszi meg a kocsit, akkor az autó visszakerül a lízingbe adó birtokába.

Hódít a devizás hitelAz autós hitelek piacán tavaly a deviza alapú finanszírozás volt a sláger. Aránya az új hiteleken belül a piacvezető Merkantil Banknál tízről 36 százalék fölé nőtt. A bank szerint az újonnan piacra lépő finanszírozók éles jutalékversenyt diktálnak, ami növeli a költségeket, s nehezíti a kamatok csökkenését. A hiteltermék “atyjánál”, a Pannonlízingnél 95 százalékos az új finanszírozáson belül, de a deviza alapú hitelezést csak 2000-ben elindító Euroleasingnél is 15 százalékot tesz ki a friss finanszírozásban. A Budapest Autónál 60, a Raiffeisen Lízingnél 50 százalékot tesz ki összege az új hitelportfólión belül, a Porsche Banknál pedig minden három új autóból egyet “devizás” hitellel adnak el.

Hitel, részletfizetés

A teljes vételárat több év alatt kell kifizetni. Általában nem egyenlő az egyösszegű vásárlás esetén megállapított árral. Vannak speciális ajánlatok is, esetenként csak néhány hónapos várakozás után kell a törlesztést elkezdeni, de általában az egyes változatok csak a kezdőrészletben, illetve a törlesztési hónapok számában térnek el egymástól. A kezdőrészlet az autó árának 20-50 százalékával egyenlő. A kezdőrészlet és a részletek összértéke minden esetben meghaladja a normál vételárat, ez a pénzintézet kockázatával és a pénz időértékével magyarázható.

Ne feledje azt sem, hogy részletfizetésnél a teljes futamidő alatt kötelező fizetni a gépjármű-felelősségbiztosításon kívül a cascót, a szervizköltségeket és minden egyéb felmerülő költséget ís. Ezek együtt akár a havi törlesztő részlet felét is elérhetik.

Tartós bérlet

Bérletnél nem szerez tulajdonjogot a bérbevevő, viszont a bérleti díjba foglalt áfát visszaigényelheti (erre természetesen csak a cégek jogosultak). Több szerződésből összekombinált konstrukcióval megoldható az, hogy a bérleti idő végén – azaz több év elteltével – a bérbevevő által megnevezett személy képletes áron megvehesse az addig bérelt autót. Itt nem a lízingbeadók igényelhetik vissza az áfát, hanem a lízingbevevő, a bérlő. Összességében tehát ugyanannyiba kerül az üzlet.

Operatív lízing

A lízingbevevő bizonyos ideig fizeti a lízingdíjat, majd visszaadja az autót a lízingbeadónak, és esetleg kezdődik ugyanez elölről egy másik, még újabb, még szebb autóval. A lízing részleteinek összértéke az új autó árának és a lízing végén aktuális piaci értéknek a különbsége. Ennél a finanszírozási formánál a jármű egyáltalán nem kerül a lízingbevevő tulajdonába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik