Belföld

FigyelőBarométer – március 14.

Sikerrel túljutott a bizottsági meghallgatásokon az agrárminiszter-jelölt (+1). Állami tulajdonban marad a Postabank (-2). Tőzsdeélénkítési programja lesz a kormánynak (+1). Áll a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

A kormány kormányoz. A kormányfő például olyannyira, hogy szombat éjszaka a gátról nem haza ment, hanem a földművelési miniszterjelölt otthonát kereste fel a szabolcsi éj sötétjében. Ez volt az első találkozásuk. Amikor nem a kutyát uszították rá, hanem szíves szóval behívták, a miniszterelnök rögtön láthatta, hogy higgadt, megfontolt emberre talált, akinek úgymond van esélye arra, hogy megoldja a földművelésügyi minisztérium problémáit. Például azért, idézzük tovább a miniszterelnököt, mert kisgazda ugyan, de nem tagja a frakciónak. Mostanra már meg is hallgatta az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága. Sok ideje egyik félnek sem maradt a felkészülésre, de volt mód tisztázni, hogy sem párttitkár, sem munkásőr nem volt a jelölt, és tájékozottságát tekintve elmondható, hogy elfogulatlanul vághat bele a rábízandó feladatba. Kicsit rezgett ugyan a léc, de a végül igennel szavazó kisgazda bizottsági tag az esti tévéműsorban már tudott említeni pozitívumot: milyen jó, mondta, hogy állatorvos a jövendő miniszter, éppen kapóra jön ez a ragadós száj- és körömfájásjárvány idején. Milyen pech, folytathatnánk a gondolatot, hogy amikor halbiológus vezette a tárcát, akkor éppen nem volt halpusztulás.

A Postabank meg a postáé lesz. Ha valakinek feltűnt volna, hogy a Postabankot éppen postabanknak hívják, és nem tudná ennek okát, annak eláruljuk, hogy volt már a Postabank a postáé, sőt a posta kebelében jött létre, hogy az istenadta lakosság ne csak az OTP-t választhassa, ha bankolni támad kedve. Csak aztán kiderült, hogy akkor nem volt szerencsés a különböző funkciók ilyen összefonódása, és a profiltisztítás jegyében önálló lett a Postabank, hogy megkezdje pályájának azt a szakaszát, melyet Princz-éraként kárhoztat a mostani vezetés mint a jelenlegi rossz jövedelemteremelő képesség – és vele az eladhatatlanság – fő okozóját. Most meg az derül ki, hogy jobb a maszatos profil, állami tulajdonban marad a bank, de ha már elhatározták, hogy eladják, akkor gazdát keresnek neki csak azért is. A pénzintézet egy hónap múlva távozó vezérigazgatója biztatólag még azt is elmondja, hogy a világ számos országában működik jól a postahivatalokban a banki szolgáltatás. Nota bene: működik az nálunk is, már régóta. Hogy jól-e, azt attól kell megkérdezni, akit balsorsa olyan mögé állít az ablak előtti sorban, aki pénzt akar betenni vagy kivenni.

Mai tanácskozásán a miniszterelnöki gazdasági tanácsadó testület azzal foglalkozik, hogy miként lehetne a lakossági megtakarításokat bekapcsolni a tőzsdei folyamatokba. Mert a kormánynak a tőzsdeélénkítésre is lesz programja. A tőzsde örül ennek – nyilatkozta a BÉT ügyvezető igazgatója, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni azt, ami amúgy nem különösebb nóvum, hogy a gyorsan növekvő társaságok számára a tőzsde olyan lehetősége a tőkéhez jutásnak, amelynek sem a bankhitel, sem az egyéb finanszírozási formák nem lehetnek alternatívái. Erről a kormányfőnek az a véleménye, hogy a tőzsde ma Magyarországon nem látja el ősi, klasszikus feladatát, vagyis hogy a kis- és középvállalkozásokat tőkéhez juttassa. Kedd esti tévéinterjújában a miniszterelnök a tőzsdét gazdaságpolitikai szempontból mérsékelt jelentőségűnek minősítette. Hogy a minősített intézmény ügyvezető igazgatója mit gondol erről, azt is sejtehetjük: a későbbiekben esetleg arra is számítani lehet, hogy a kormány egyéb döntései meghozatalakor odafigyel azok tőkepiaci következményeire – adott hangot reményének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik