Belföld

Magyar gazdaság: kihagy a motor?

Korábbi prognózisához képest kisebb gazdasági teljesítményt, magasabb inflációt vár idén Magyarországon az Ecostat. A társaság szakértői az átlagosnál is több bizonytalanságot látnak most a gazdaságban.

Magyar gazdaság: kihagy a motor? 1Negatív irányba korrigálta a gazdaság idei teljesítményéről korábban kiadott számait az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Nagyobb lesz az infláció 2001-ben, mint korábban kalkulálták, a mai adatok szerint a 8-8,5 százalék a valószínű. A gazdaság teljesítménye pedig valószínűleg kisebb lesz, mint utolsó előrejelzésükben írták, a GDP növekedése nem éri el az 5 százalékot 2001-ben (4,5-5%). Tavaly 5,3 százalék volt a növekedés, de a cserearányok 2,5 százalékos romlása miatt a ténylegesen elosztható jövedelem kevésbé nőtt.

Amerikai számok2001-ben az IMF 1,8, a Fed 2,2 százalékos GDP növekedést vár az USA-ban. 2000-re 5,2 százalékkal számoltak még egy éve, a januári és a februári magas GDP adatok alapján, de az év végére az Egyesült Államok teljesítménye “csak” 3,4 százalékkal nőtt.

Leginkább az Egyesült Államok gazdaságának lassulásával magyarázzák a folyamatok rosszra fordulását. A társaság szakértői az átlagosnál is több bizonytalanságot látnak most a gazdaságban. Ellentétes folyamatok zajlanak. Ha ugyanis tényleg olyan erős lesz az USA-ban a megtorpanás, mint egyelőre látszik, akkor a hatás itthon is nyomasztó lehet. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a mi számunkra az lesz a döntő, hogy Európa viszont nem lassul együtt Amerikával. Vagyis az EU-ban a növekedés magasabb lehet egy százalékkal 2001-ben, mint az USA idei produkciója. Az országok között is jelentős azonban az eltérés. Németországban például 2,5 százalékkal kalkulálnak az idén.

A magyar gazdaság motorja tavaly az export volt, és azon belül is az ipari termékek kivitele nőtt a leggyorsabban. Erre az idén aligha lehet számítani a gyengélkedő világpiacon. De bővülhet a piac itthon. A belső keresletre kedvezően hat, hogy több pénz van a gazdaságban, magasabbak a bérek, a Széchenyi tervből 40-50 milliárd élénkíti a gazdaságot 2001-ben. A kis és közepes vállalkozások 60 százaléka tervez az idén fejélesztés és beruházást, vagyis három hónap alatt az elhatározások mutatója öt százalékkal nőtt.

Tavaly az inflációt elsősorban az irreális olajárral magyarázták. Idén az elemzők 25 dollárral számolnak, de mint mondták: olvasnak újságot, a Közel-Keleten még mindig elég forró a helyzet. Az inflációra azonban az élelmiszerárak további emelkedése hat a legerősebben. Tavaly is csökkent a termelés az agrárszektorban, és ez a folyamat legfeljebb azért állhat meg az idén, mert mélyebbre menni már nagyobb nehéz. De továbbra is nagyon alacsony a beruházási szint, vagyis nem várható a termelés hatékonyságának javulása. Azért sem, mert változatlanul rendezetlenek a birtokviszonyok. Növeli még az inflációt a szolgáltatások árának gyorsabb növekedése, ennek leginkább a reálkeresetek (minimálbér) emelkedése az igazi oka. Ugyancsak növelik az inflációt az elhalasztott áremelések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik