Belföld

Hogyan töltse ki az SZJA-bevallást?

Finisébe érkezett a személyi jövedelemadó-bevallási szezon, az adózók többsége csak a napokban lát a nyomtatványok kitöltéséhez. Fussa át a FigyelőNet tizenkét gyakorlati jó tanácsát!

Hogyan töltse ki az SZJA-bevallást? 1Hiába fogadják meg sokan, hogy jövőre bizony hamarabb hozzálátnak a nem túl örömteli munkának, nincsenek kevesen azok, akik a leadás végső határideje, március 20. előtti napokban kétségbeesve látnak az adónyomtatványok kitöltéséhez. Az ember ugyanis alapvetően lusta, így a sorozatos halogatások után előbb-utóbb elodázhatatlanná válik a tűzoltómunka.

Nézzen be……a FigyelőNet kávéházába is, ahol dr. Szabó Tibor adószakértő válaszol adózással kapcsolatos kérdéseire!

Feltehetően nincs ez másként idén sem. Azoktól eltekintve, akik jelentős visszaigénylő pozíciójukból adódóan már réges rég beadták a bevallásukat, biztosan sokan értékelik azokat a tudnivalókat, amelyek elengedhetetlenek az adóbevallások helyes kitöltéséhez. A FigyelőNet jó tanácsai mindazonáltal nem helyettesíthetik a bevallási nyomtatvány mellé kapott kitöltési útmutató megfelelő (legalább a jövedelmeinkhez, illetve kedvezményeinkhez kapcsolódó) részeinek elolvasását.

Ha gondja van……azután is, hogy tanácsainkat elolvasta, töltse le az APEH honlapjáról a bevalláskitöltő keretprogramot és a 0053-as számú bevalláskitöltő modult. Ez hasznos segítséget nyújt, mert a számítandó sorokat kiszámítja, és nem hagy hibás sort. Ha az így kitöltött nyomtatványt kinyomtatja és aláírja, ugyanúgy beadhatja az APEH-nak, mint a nyomtatványgarnitúrát.

1. Feltétlenül írja alá a bevallási íveket!

Ha valamelyik lapnak csak az egyik oldalára került adat (pl. volt ingatlan bérbeadásból származó jövedelme, amit a 0053-02-es lapon bevallott, és nem volt külföldről származó jövedelme – vagyis a 0053-03-as lap üres), akkor az üres lapot nem kell aláírni, viszont jól láthatóan át kell húzni.

2. A kitöltött lapok sorszámát jelölje meg a 0053-as főlap erre szolgáló négyzeteiben.

3. Ne adjon be úgy adóbevallást, hogy 0053-01-es Nyilatkozatok lapon legalább a televízió üzemeltetéséről nem nyilatkozott. Itt kell megjelölni az önkéntes-kölcsönös nyugdíjpénztári tagságot, valamint a magánnyugdíj-pénztári tagságot is, a pénztárak nevének és adószámának megadásával.

4. A bevallás kitöltésének legcélszerűbb menete:

• Olvassa végig figyelmesen a jövedelmeiről és a kedvezményeiről kapott igazolásokat. Ezek rendszerint úgy tartalmazzák az adatokat, hogy megjelölték rajta azon sorok sorszámát, amelyekbe a jövedelmet vagy kedvezményt be kell állítani a bevallásban. Az igazolásokat soronként összesítse, majd írja be a bevallás megfelelő rovataiba (először csak ceruzával)!

• A főlap “A” jelű oldalán az összevont jövedelmeit kell összesítenie, és ennek adóját kell kiszámítania a 31. sorban (“B” jelű lap). Az adó kiszámításához használja az útmutató táblázatait.

• A 32-37. sorokba beállíthatja az adójóváírást és a nyugdíjjárulék-kedvezményt, valamint a nyugdíj és azzal azonosan adózó jövedelmek adóját. Ezeket levonhatja a számított adóból.

• A 41-51. sorokban egyéb kedvezményeket vehet igénybe: családi (gyerek-) kedvezmény, fogyatékosok kedvezménye, önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba befizetett tagdíjak kedvezménye, szellemi tevékenység kedvezménye, felsőoktatási tandíj kedvezménye stb. Ezen kedvezmények összegét az 52. sorba kell beírnia.

• Ha Ön közcélú adományt tett, vagy adókedvezményre jogosító élet- és nyugdíjbiztosítása van, vagy befektetési adóhitelt akar érvényesíteni, akkor ki kell töltenie a 0053-04-es, -06-os, -07-es lapokat, mielőtt a főlap kitöltését folytatná.

• Ha önnek például ingatlan bérbeadásából, ingatlan vagy ingó értékesítésből származó jövedelme van, vagy osztalékjövedelme volt, akkor ki kell töltenie a 0053-02-es lapot is, melynek végösszegét kell beírnia a főlap 61. sorába.

• A “C” jelű lapon kell az adókülönbözetet levezetni.

• Ha ez megvan, akkor jelölje meg a főlap első oldalán, hogy milyen lapokat töltött ki, jár-e vissza adó, illetve kíván-e az adójának 2×1 százalékáról rendelkezni.

Látogasson el… …dr. Szabó Tibornak, a FigyelőNet adószakértőjének oldalára is!

5. Ha a befizetett adóból visszajár önnek, és nincs más adóhatóságnál köztartozása, akkor ne felejtse el a főlap első oldalának alján megjelölni, hogy van visszajáró adója, és nincs adótartozása, illetve hogy hova kéri vissza a túlfizetést (bankszámla vagy lakáscím). Ha van másutt köztartozása, akkor töltse ki a 0053-91-es lapot is.

6. A munkabéréből származó jövedelmei után adójóváírás jár önnek, ha összjövedelme nem haladja meg az 1 200 000 forintot. Az összjövedelembe beleszámít például az ingatlan-bérbeadás jövedelme, illetve az is, ha Ön 2000-ben ingatlanját értékesítette – még akkor is, ha ebből a jövedelemből másik ingatlant vett és tényleges adókötelezettsége nem származott. Ha a bevallás 1-4. sorának d oszlopába írt összeget, akkor ezek összegét írja be 23. sor a oszlopába. Az adójóváírás összege a bérjövedelem 10 százaléka, de maximum 36 ezer forint egy évre. Ezt az összeget kell beírni a 34. sor b oszlopába. Itt meg kell jelölnie a jogosultsági hónapok számát is.

7. Ne felejtse el beírni az öntől levont nyugdíjjárulékok (állami nyugdíjjárulék és magán-nyugdíjpénztári tagdíj) 25 százalékát a 35. sorba!

• Ha Ön magán-nyugdíjpénztári tagdíját a kötelező 6 százalékon felül kiegészítette maximum 4 százalékkal, amit év közben levontak kifizetői, akkor arra adókedvezmény jár, melyet a 46. sorban érvényesíthet.

• Ha a kiegészítést munkáltatója vállalta, akkor az önnek nem adóköteles bevétel, de nem is érvényesíthet rá adókedvezményt.

• Ha a járulékfizetési felső határt (2 020 320 forint járulékköteles jövedelem) meghaladóan vontak öntől járulékot, akkor ezt a 90-91. sorokban tudja visszaigényelni.

8. Ha közcélú adományra fizetett valamely alapítványnak, és arról igazolást kapott, akkor töltse ki a 0053-07-es lapot. Fontos, hogy az arra rendszeresített kódokkal megjelölje: az alapítvány közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú, mert ettől is függ, hogy mennyi a maximálisan igénybe vehető kedvezménye. A kódokat a lap alján találja.

9. Ha Ön befektetési adóhitelt kíván érvényesíteni, akkor a 0053-06-os lapot kell kitöltetnie. Ehhez feltétlenül olvassa el a kitöltési útmutatót. Ott sorról sorra megtalálja, hogy mit hogyan kell kitöltenie. Mindenképpen elő kell vennie a 1999. évi adóbevallását is.

10. Az élet- vagy nyugdíjbiztosításra befizetett összegek utáni kedvezményekről a 0053-04-es lapot kell kitöltenie.

• Ezen a lapon kell összesítenie az előző pontokban (8-9) említett kedvezményeket is.

• Először a 201. sort kell kitöltenie! A 39. sor összegéből le kell vonni az 52. sor összegét, majd ennek a felét kell ebbe a sorba beírnia. Ez a szám mutatja, hogy a kedvezményekből legfeljebb mennyit érvényesíthet.

• Ha a kedvezményei ezt nem haladják meg, akkor azoknak a teljes összegét igénybe veheti. Ha meghaladják, akkor csak eddig a mértékig csökkentheti velük adóját. Azt, hogy melyik adókedvezményből mennyit vesz igénybe, az Ön döntésén múlik, az egyes korlátok figyelembevételével.

• A ténylegesen igénybe vett kedvezmény összegét a 198. sorba kell beírnia, ez az előbb elmondottak alapján nem lehet több, mint a 201. sor összege.

• A 198. sor összegét kell átírnia a főlap 53. sorába.

11. Ha Ön családi kedvezményét meg kívánja osztani házastársával, akkor ki kell töltenie a 0053-05-ös lapot is. Ha gyermekének nincs adóazonosító jele, akkor természetes azonosítót (nevét, születésének időpontját és helyét, anyja nevét, és állandó lakcímét) kell megadnia. Ha van adóazonosító jele, akkor elegendő a nevet és az adóazonosító jelet feltüntetni.

• Az eltartott kódja 1-es, ha a gyermekeire járó adókedvezményt megosztja házastársával, és 2-es a kód, ha a családi kedvezményt rokkantsági járadékban részesülő eltartott miatt veszi igénybe.

• Ha a családi kedvezményt megosztja házastársával, akkor a lap alján található nyilatkozatot is ki kell tölteni, és mindkettejüknek alá kell írniuk.

+1. (Plusz egy tanács:) Már most kezdje el számba venni 2001-ben várható jövedelmeit. Kezdjen el gondolkodni azon, hogy ezekből milyen befektetéseket tud végrehajtani, amelyek után esetleg adókedvezményt érvényesíthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik