Belföld

Tőzsdehét – visszafogott BUX-emelkedés

Szinte kivétel nélkül erősödtek a világ vezető tőzsdeindexei a héten, csupán a Nasdaq Composite lóg ki a sorból, három százalékos gyengülésével. A BUX 0,8 százalékos emelkedése kevés a tőzsdei hosszban reménykedőknek.

Tőzsdehét – visszafogott BUX-emelkedés 1Amerikában csütörtökig mindkét vezető index töretlen emelkedést mutatott: a Dow Jones és a Nasdaq is pluszban állt az előző péntekhez képest. Az optimizmust a tavalyi termelékenységi és bérköltség indexek vártnál valamivel kedvezőbb alakulása fűtötte, pénteken azonban durva esésbe kezdtek a tengerentúli részvényindexek.

Pénz- és állampapírpiacNem történt lényegi változás az ÁKK három hónapos diszkont kincstárjegy aukcióján. Az átlaghozam az előző hetihez hasonlóan 10,97 % lett, a tízmilliárdnyi kibocsátott papírra kétszeres túljegyzés érkezett. Az egy hónappal ezelőtti aukcióhoz képest hatvanöt bázisponttal emelkedett a fix kamatozású három éves államkötvény (04/I) átlaghozama a csütörtöki kibocsátáson, kétszeres túljegyzés mellett. Az ötéves változó kamatú papír (05/F) felajánlott hatmilliárd forintos értékére négyszer annyi ajánlat érkezet, így az ÁKK másfélmilliárddal emelte a kibocsátott mennyiséget. Az átlagárfolyam 98,87 százalék lett.

A szerdai kötvény visszavásárlási aukción nem történt visszavétel.

Egyöntetű referenciahozam emelkedés volt megfigyelhető a héten, a legrövidebb és a tíz éves lejáratokon enyhébb, míg a három, illetve ötéves lejáratokon erőteljesebben emelkedtek a hozamok.

A DWIX 10,89 százalékra csökkent, ami egy bázisponttal alacsonyabb múlt heti értékénél. A forint folyamatosan erősödött az elmúlt pár napban, a sáv erősebbik részén, a sávszéltől mindössze egy pontra, 2,24 százalékon zárt pénteken. A nemzeti valuta a dollárhoz képest 0,3 százalékot gyengült öt nap alatt (285,74).

A visszaesést ezúttal két, igencsak meggyőző indok szította. Egyrészt a munkaerőpiacon továbbra sem oldódott a feszültség (ezt mutatta a változatlan februári munkanélküliség mellett emelkedő órabérek adata), másrészt a technológiai szektor háza tájáról ismét rossz hírek érkeztek. A sort a Yahoo! kezdte az első negyedévre vonatkozó profit figyelmeztetésével, melyhez pénteken az Intel és a Cisco is csatlakozott. Így nem csak a Nasdaq szenvedett el jelentős, öt százalékon felüli visszaesést egy nap leforgása alatt, hanem a Dow Jones is erőteljes, kétszázalékos korrekciót hajtott végre.

Nyugat-Európában lényeges változás nem történt. Az Európai Központi Bank (ECB) vezetőinek nyilatkozatai a kamatvágás esélyeit csökkentették. A kontinens vezető tőzsdeindexei összességében szerény mértékű erősödést mutattak. Japánban egyelőre nem állt helyre a rend, az aktuális kormányválság ellenére emelkedtek az árfolyamok, azonban ezt csak korrekciónak lehetett tekinteni. A moszkvai börze kiugró heti teljesítményét többek között a rövid munkahét magyarázza, szerdától zárva tartott az értékpapírpiac, Törökországban pedig (szerencsére?) egyhetes tőzsdeszünetet tartottak.

Itthon a folyó fizetési mérleghiány vártnál nagyobb mértéke borzolta a kedélyeket hétfőn, illetve egy, a december -januári váltásnak köszönhetően többféleképpen magyarázható ipari termelésről szóló adat szolgáltatott okot bizonytalanságra. A tőzsdén a forgalom még az eddigi átlagtól is elmaradt, már annak is örülni lehet, hogy volt egyáltalán két olyan nap, amikor a forgalom meghaladta a nyolcmilliárd forintot. A már-már siralmas pangáshoz 52 pontos indexemelkedés társult. A BUX jellemzően 7200 pont körül mozgott a héten. A pénteki globális visszaesés végül elvitte a hét eleji indexerősödés nagy részét.

Ezer forint fölé javult a Matáv a héten, az áremelkedésre lecsapó külföldi eladók nyomása azonban péntekre 923 forintra nyomta a távközlési papír árát. A hét nyertese az OTP volt, kis híján hat százalékos ugrással, miután a kormány úgy döntött, nem adja oda a Postabankot a legnagyobb hazai banknak, kevesellve a felajánlott vételárat. Az bankpapír elsőbbségi sorozata ugyanezen okból kifolyólag négy százalékot vesztett értékéből öt nap alatt.

A Graphisoft újabb negatív rekordját borítékolni lehetett a Nasdaq zuhanása mellett, a papír jegyzése 1710 forintra esett (-7,1 %), míg a zuhanórepülést végző Humet árfolyama 12 százalékos bukta után ott állt meg, ahonnan gyors és tiszavirág életű szárnyalását megkezdte pár nappal azelőtt. Javult a TVK megítélése, a részvény három százalékot erősödött, bár a Buda-Cash brókerházzal szembeni jogerősen megnyert per a társaság számára nem bír túl nagy jelentősséggel, inkább a brókercéget érinti kellemetlenül.

A rövid, háromnapos tőzsdehéten túl sok esemény nem várható, a fontosabb külföldi makroadatok a BÉT szünetet alá eső két napon várhatók. Persze ezúttal is akad félnivalónk, szerdán közli a statisztikai hivatal a februári inflációs számokat, melyek egy négy napos szünet előtt azért okozhatnak felfordulást.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7107,6 0,75 % -9,45 %
Varsó WIG 14 987,1 -1,07 % -16,53 %
Prága PX50 458,7 0,86 % -9,45 %
Frankfurt DAX 6204,4 0,74 % -3,56 %
Párizs CAC 5368,9 1,45 %

-9,41 %

London FTSE 5917,3 -1,00 % -4,90 %
Nikkei 225 12627,9 2,99 % -8,40 %
Hang Seng 14194,4 1,63 % -5,97 %
Dow Jones IA 10644,6 1,70 % -1,32 %
Nasdaq 2052,8 -3,06 % -16,91 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik