Belföld

A Mol lesz a befutó Gdanskban?

A jelek szerint a gdanski kőolaj-finomítóra (RG) a Mol pályázatán kívül csupán egy ajánlat érkezik a mai határidőig. A regionális vezető szerep megszerzése a gázüzletág vesztesége miatt továbbra is kérdéses.

A Mol lesz a befutó Gdanskban? 1

Mit lehet tudni a vetélytársról?A Mol mellett versenyben maradt nyugat-európai-amerikai érdeklődő az angol Rotch csoportból – 180 benzinkútja van Nagy-Britanniában -, az MW Kellog amerikai cégből és néhány nyugati bankból áll.

A Bloomberg hírügynökség információja szerint mindössze két cég, a Mol és az amerikai Rotch Energy Limited adott be pályázatot a gdanski finomítóra az átvilágítás elvégzése után. A Bank Handlowy, a Polimex Cekop és a lengyel kőolajipari magáncégekből alakult Konsorcjum Gdanskie ugyanakkor visszavonta korábban tett ajánlatát.

A gdanski kőolaj-finomító privatizációját lebonyolító Nafta Polska a részvények saját tulajdonban lévő legföljebb 75 százalékát kínálja megvételre (a többi részvény az államé). Januárban hat jelentkező közül választotta ki azt az öt érdeklődőt, amellyel tárgyalásokat kezdett a részvényértékesítésről.

Az öt cég, amely három konzorciumba tömörült volna, február végéig befejezte a lengyel cég átvilágítását, és végső ajánlatukat március 12-én szándékoztak megtenni. Ezután a Nafta Polska értékeli az ajánlatokat, és kiválaszt egy vagy több céget a további tárgyalásokra. A tranzakció az eredeti tervek szerint az idei első és második negyedév fordulóján fejeződött volna be, újabban június elejét emlegetik.

A Mol lesz a befutó Gdanskban? 2Üröm az örömben

Korántsem biztos ugyanakkor, hogy a másik három pályázó visszalépése a Mol szemszögéből nézve szerencsés fordulat lenne. Ezáltal megnőtt ugyanis annak a valószínűsége, hogy a jelenlegi helyzetben a kincstárügyi minisztérium érvényteleníti a pályázatot, és javasolni fogja az olajipari ágazat privatizációs tervezetének és menetrendjének felülvizsgálatát.

Megismétlődik a 1998-as kudarc?A Nafta Polska már másodszor próbálkozik a gdanski kőolaj-finomító eladásával. Az első, 1998-as kísérlet kudarcba fulladt, mert csak egy érdeklődő volt, a finn Neste, és az is túl alacsony árat, nem hivatalos források szerint csupán 50 millió dollárt ajánlott.

Ez pedig azt jelentené, hogy visszatérnének ahhoz a korábbi koncepcióhoz, amely engedélyezné a legnagyobb lengyel kőolajipari nagyvállalat, a plocki PKN Orlen részvételét a gdanski finomító magánosításában – világított rá Vágó Attila, a Concorde elemzője. A szakember ennek ellenére továbbra is bízik a Mol sikerében, és úgy látja, 70 százalék annak az esélye, hogy eredményt hirdetnek.

A gdanski finomító számokbanA gdanski kőolaj-finomító bevétele tavaly 1,76 milliárd dollár volt az 1999-es 1,25 milliárd után. Adózott nyeresége elérte a 45,3 millió dollárt, ami valamivel több mint másfélszerese az előző évinek.

Mennyi lehet a vételár?

A pályázat elbírálásakor nemcsak a kőolaj-finomítóra ígért vételár számít. Az eladó azt is vizsgálja majd, hogy a finomító bővítését célzó beruházás forrásigényét tudja-e fedezni a jelölt.

A elemzők többsége 150-175 millió dollárra taksálja a céget. Ehhez jön még a fejlesztésre szánt 20-25 millió dollár.

A Mol lesz a befutó Gdanskban? 3Merrill Lynch: a Mol kilóg a sorból

A neves amerikai befektetési bank a napokban adta ki a feltörekvő piacok olajiparát áttekintő elemzését. Ebből kiderül, hogy a Merrill szakértői feltűnően kedvezőnek találják az olajszektor idei profitkilátásait.

Mire alapozza állítását a Merrill?

• az olajár várhatóan az elmúlt 5-10 év átlaga feletti szinten marad,

• a finomítói árrések is a korábbi várakozásoknál kedvezőbben alakulhatnak

• a csökkenő kamatszint az olajtársaságoknak

Veszteség a gázonVágó Attila, a Concorde elemzője szerint a Mol az idén 79 milliárd forintos veszteséget szenved el a gázüzletágban. Számításaiban ugyanakkor már szerepel a magyar kitermelésen elért 25-30 milliárd forintos nyereség. Így az érték nagyjából megegyezik Merrill 106 milliárd forintos becslésével.

Régiónkból a Mol a gázüzletág vesztesége miatt eleve nem kerülhetett a kedvencek közé. Sőt, a P/E (árfolyam/egy részvényre jutó adózott nyereség) rátára hivatkozva még sokallják is a részvény árfolyamát. Egyébként az idei évre várható 13,4-es P/E nemcsak a térségben jelenlévő társaságok 10-11 körüli ár/nyereség hányadosához képest magas, hanem a borúlátó hazai hangulatot figyelembe véve sem éppen alacsony érték. Az elemzés külön kockázatnak tünteti fel a Molban 9,3 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező OMV-t: az osztrák társaságot ugyanis nem tartják konstruktív részvényesnek.

A kelet-európai térségből a Merrill Lynch a lengyel PKN Orlent rövid távon felhalmozásra, a cseh Unipetrolt pedig kifejezetten vételre ajánlja. Az orosz részvényeket viszont az országkockázattól függetlenül sem tartják vonzónak, mivel azok értéke nagymértékben függ az utóbbi időben rendkívül változékony olajáraktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik