Belföld

Újra mélyben a technológiai piac

A Yahoo! és az Intel bejelentéseitől voltak visszhangosak csütörtökön a tengerentúli tőzsdék. Nyereségük elmarad a korábban tervezettől.

Újra mélyben a technológiai piac 1

A Yahoo! mélyrepülésének lehetséges okai• A vezetés stratégiaváltást, és a fizetős szolgáltatások kiterjesztését célzó törekvései mindezidáig eredménytelenek.

• A vezetés mélyponton van, hiszen három kulcspozícióban lévő személy is elhagyta a társaságot az elmúlt egy hónapban: Lemondott többek között Tim Koogle, a Yahoo! vezérigazgatója is, igaz továbbra is az elnöki székben marad.

• A cég most éli át első komolyabb válságát, így érthető, hogy a nagy válsághelyzetek kezelésben nincs tapasztalata a jelenlegi gárdának.

A Yahoo! részvényei csütörtökön 20 százalékot zuhantak, majd felfüggesztették. A várható profit nagysága bizonytalan, az eredményesség romlik. Tavaly év végén még csak enyhébb formában mutatkoztak a negatív jelek. Fél évvel ezelőtt a befektetők az árbevétel-növekedés megduplázódását várták, jelenleg már csak 23 százalék körülire becsülik. Az első három hónapra a korábbi 225 millió dolláros tervezett bevétel helyett a cég vezetése már csak 170-180 millió dollárral számol. A Yahoo! bevételeinek 90 százalékát a reklámhelyek értékesítése teszi ki, melyet nagyrészt más internetes cégek vásárolnak meg. A szektor mélyrepülése miatt az internetes piac szereplői várhatóan kevesebb pénzt áldoznak majd reklámra, így a bevételi oldalon a Yahoo! erőteljes visszaesésre számíthat.

Baljós árnyak• A Samsung 2000-ben rekord nettó nyereséget ért el 4,74 milliárd dollár értékben. A cég növekedési adatainak gyengülése a Samsung részvényárfolyamának 4,2 százalékos eséséhez vezetett, amit erősített az Intel bejelentésének kedvezőtlen hatása is. A Samsung-részvény a 2000. év során 41 százalékot vesztett értékéből.

• A Cisco Systems Inc. 5 százalékos leépítést tervez a következő hetekben, amely a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozókat érinti majd. Az elmúlt időszakban már megálljt parancsoltak a cégnél az újabb munkaerő-felvételnek, és lényegesen csökkentették a szerződéses dolgozók létszámát is. A Cisco jelenleg 48 ezer embert foglalkoztat, ebből ötezer részmunkaidős.

Csütörtökön az Intel is a Yahoo! figyelmeztetéséhez hasonló előrejelzést volt kénytelen kiadni. Az idei első negyedévben a korábban jelzett 15 százalék helyett 25 százalékkal esik vissza az árbevétele az előző negyedévi 8,7 milliárd dollárhoz képest. A társaság 2001 második felében már a chipek iránti globális kereslet újjáéledésére számít, de addig is a következő kilenc hónapban 5000 fővel, azaz körülbelül 5,9 százalékkal csökkenti dolgozóinak létszámát.

A leépítésekre a következő kilenc hónapban kerítenek sort elsősorban nyugdíjazások és perifériás munkakörök megszüntetésének formájában. Ugyanakkor a társaság képviselői jelezték, hogy az idei első negyedéves költségek 15 százalékkal alulmúlják a 2000. év utolsó negyedévi adatát, ami megközelítőleg 2,4 milliárd dollárt jelent a cégnek. Ezen felül a társaság továbbra is fenntartja 2001-re tervezett 7,5 milliárd dolláros beruházási tervét, amely azt jelzi, hogy a társaság hosszú távú elképzelései nem változtak a jövőbeli fejlődésről. A társaság 2001 egészére vonatkozó adatairól április 17-én az első negyedéves számok megjelentetésekor számol be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik