Belföld

Teszt: kézi számítógépek

Az angolul PDA-nak (Personal Digital Assistant) nevezett kézi számítógépek egyre nagyobb választékban jelennek meg a piacon, korábban ilyet nem gyártó cégek is megjelentek saját változataikkal.

Teszt: kézi számítógépek 1Palm m100

A konkurens gyártók minden erőfeszítése ellenére a 3Com cég Palm szériája továbbra is egyeduralkodó a kézi számítógépek piacán. Ezt a pozíciót az közelmúltban mindössze a Handspring veszélyeztette. Az alig ismert amerikai gyártó Visor márkanevű termékeivel komoly riválisként jelent meg a piacon, és jelentős részesedést ért el. A 3Com a Palm m100-as készülékkel tervezi visszaszerezni pozícióját.

Jellemzők• Operációs rendszer:

Palm OS 3.5

Memória mérete: 2 MB

Kijelző típusa: LCD, mono

Funkciók: Cím- és dátumjegyzék, óra, határidőnapló, emlékeztető, note pad, számológép

Méretek és súly: 11,8 cm x 7,9 cm x 1,8 cm, 125 gramm

Az m100-assal a 3Com elsősorban a tinédzsereket és a fiatal korosztályt célozta meg. Ezt jelzik a Nokia telefonokhoz hasonlóan cserélhető előlapok, melyek az alap fekete mellett öt féle változatban rendelhetők. A készülék emiatt túlságosan is műanyag hatású lett. Az LCD-kijelző világos, két AAA típusú elemről működik, és műanyag fedőlap védi az esetleges sérülésektől.

A készüléken természetesen a Palm OS 3.5-ös verziója fut, hiányzik azonban az e-mail és az internetelérés lehetősége. Mivel a készülékkel elsősorban a fiatal korosztályt célozták meg, ennek hiányát SMS üzenetek küldésére és fogadására alkalmas szoftverrel pótolták.

Némi elégedetlenségre adhat okot a bővítésre alkalmas csatlakozóhelyek hiánya, bár így is van lehetőség Palm-kompatíbilis eszközök kapcsolódására. Például a Kodak PalmPix digitális kamerájával való kapcsolatra.

Összefoglalva: a Palm m100-as teljesítménye nagyjából megegyezik a Handspring Visoréval, bizonyos funkciók (például az USB-kapcsolódás) hiánya miatt azonban nem tekinthető igazi vetélytársnak. Aki viszont PDA-ra vágyik, de olcsón, annak mindenképp jó vásár.

Teszt: kézi számítógépek 2Visor Prism

A Handspring ezzel a színes kijelzős készülékével teljessé tette a Palm készülékek ellen felsorakoztatott termékpalettát. A Visor rövid idő alatt az egyik legkedveltebb Palm OS-t használó kéziszámítógéppé vált, de ha valaki színes készülékre vágyott, egyetlen választásként csak a Palm IIIc jöhetett szóba.

Jellemzők• Operációs rendszer:

Palm OS 3.5.2H

Memória mérete: 8 MB

Kijelző típusa: 16bites, színes, aktív mátrix LCD, 65536 szín

Funkciók: óra, világóra, határidőnapló, jegyzettömb, levelező, számológép, cím- és dátumjegyzék

Méretek és súly: 12,1 cm x 7,6 cm x 2,0 cm, 194 gramm

A Visor Prism modellel a Handspring azonban ezen is változtatott, hiszen a készülék 16 bites kijelzője jóval fejlettebb a rivális gyártó készülékén megtalálhatónál. Az új modell processzora is gyorsabb lett, ezenkívül beépített újratölthető elemekkel működik, így pótelemek cipelése sem szükséges.

A sebességen kívül természetesen a színes kijelző a lényeges. Ennek felbontása ugyan nem változott, a színeknek köszönhetően azonban a szövegek és képek sokkal jobb minőségben jeleníthetőek meg, ráadásul a Prism kijelzője bármilyen fényviszonyok között is olvasható. A színes kijelzőben rejlő lehetőségeket is kihasználó alkalmazások, mint például az AOL for Palm, a beépített szolgáltatások és a Handspring által kifejlesztett PhotoAlbum nagyszerű élményt nyújtanak, és kihangsúlyozzák a 8 és 16 bites kijelző közötti különbséget.

Összességében a készülék az alap Visornál jobb teljesítményt nyújt, ezt csak fokozza a rendkívül szép kijelző. Emiatt azonban az ára is borsosabb.

Teszt: kézi számítógépek 3Psion Revo Plus

A Psion, látva a Palm készülékeinek sikerét, a piaci részesedés növelése érdekében kifejlesztette a Revo Plust, mely az eredeti Revo továbbfejlesztett változata. A Revo Plus sikerétől azt várja a cég, hogy az olcsóbb PDA-k piacából nagyobb szeletet hasíthat ki.

Jellemzők• Operációs rendszer:

EPOC

Memória mérete: 16 MB

Kijelző típusa: LCD, mono

Funkciók: cím- és dátumjegyzék, óra, szövegszerkesztő, határidőnapló, számológép, WAP- és internetböngésző

Méretek és súly: 15,7 cm x 7,9 cm x 1,8 cm, 200 gramm

A Revo Plus esetében a legnagyobb változás a 8 Mb-ról 16 Mb-ra növelt memória. Ennek köszönhetően több féle alkalmazás futtatható, ráadásul gyorsabban. A megszokott funkciókon kívül lehetőség van internetböngészésre egy mobiltelefon segítségével.

Böngészőként az Opera egyik verzióját használja, a monokróm kijelző és lassú átvitel miatt azonban ez nem igazán élvezhető. A másik új funkció a WAP-böngészés, ami a billentyűzetnek köszönhetően sokkal jobban használható, ezen kívül ehhez nem szükséges olyan adatátviteli sebesség, mint a web eléréséhez.

Az EPOC operációs rendszernek köszönhetően az asztali PC-n tárolt adatainkat könnyedén elérhetjük a csatolt szoftver segítségével, illetve a beépített szövegszerkesztő használatával módosíthatjuk is őket. Kisebb dokumentumok tárolására pedig a 16 Mb memória bőven elegendő.

Tudásának köszönhetően a Revo Plus erős versenytársnak számít ezen a piacon, de az eredeti változathoz képest kevés új funkciója van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik