Belföld

Nemzetközi részvény- és kötvényalapok

Ha március utolsó napjával véget ért volna a tavalyi év, a külföldi részvényekbe fektető alapok lettek volna a legjobbak. Vonzóak is voltak az év első felében: az általuk kezelt pénz megduplázódott. A bennük lévő jelenleg 30 milliárd forintos vagyonnal utol is érték a hazai részvényalapokat.

Nemzetközi Részényalap

Legjobb Éves hozam Eszközérték (Mrd
Forint)
Aegon Nemzetközi Részvény 0,14 % 2,527
Legrosszabb
CA Közép-Európai Részvény -15,94% 1,577
Forrás: BAMOSZ

A nemzetközi részvényalapok eredményességét nehezen lehet összehasonlítani, hiszen az alapkezelők több ezer részvény közül választhatnak, így az általuk elért hozam is széles határok között ingadozhat. A világ vezető tőzsdéin tapasztalható áresés azonban mindegyik alap teljesítményén meglátszik. Legrosszabbul azok jártak, akik az elmúlt évben a Kelet-Európára specializálódott befektetési alapot választották.

Nemzetközi Kötvényalap

Legjobb Éves hozam Eszközérték (Mrd
Forint)
Hunnia Deviza Kötvény 13,61 % 0,222
Legrosszabb
CA Közép-Európai Kötvény 10,12 % 0,852
Forrás: BAMOSZ

Kevesen számítottak arra, hogy ez a külföldi kötvényekbe fektető alapok viszik el a tavalyi évben a pálmát, hiszen eredményességüket a forint reálfelértékelődése eleve behatárolja. A legtöbb szakember csupán arra tartja érdemesnek ezt az alapfajtát, hogy a befektető csökkentse a kockázatát, ami az idei évben jól is jöhetett annak, aki pénzének megóvása érdekében vett ezekből a defenzív papírokból. Nem is lehet meglepő, hogy a legalacsonyabb kezelt vagyonnal, kevesebb mint 10 milliárd forinttal a nemzetközi kötvényalapok szerénykedhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik