Belföld

Processzorok piaca

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi nagy boom után idén jelentős lassulásra lehet számítani a számítógéppiacon. Mivel a processzorok forgalma a PC-piac iránti kereslet függvénye, a két nagy gyártó a jelek szerint idén kénytelen lesz csekélyebb profittal is beérni.

Processzorok piaca 1Az elmúlt év a megszokottnál jóval élesebb versenyt eredményezett a processzorok piacán. A rendszerint az Intel mögött második helyen kullogó AMD 2000-ben magára talált, profitot termelt, és rövid ideig magáénak mondhatta a leggyorsabb processzor gyártója címet is.

A verseny fokozódása és az új piaci szereplők belépése ellenére a két gyártó rendkívül jó évet zárt, ez a személyi számítógépek piacán tapasztalható növekedésnek volt köszönhető. A legfrissebb adatok szerint azonban a piac növekedése lassul, ezért az Intel és versenytársa is komoly forgalomcsökkenésre és emiatt gyengébb eredményekre számíthat, a piaci helyzet pedig várhatóan csak a 2001-es év második felében javul ismét.

Olvassa el……korábbi cikkeinket:

IT-trendek

Lankadó PC kereslet

Mi várható a piacon?

A piaci szereplők által valószínűsített visszaesésre vonatkozóan újabb felmérések készültek. A Merryll Lynch prognózisa szerint 2001-ben a PC-eladások növekedési üteme 15,4 százalékról 12,5 százalékra esik vissza, folytatva az elmúlt év negyedik negyedévében kezdődött trendet.

A különböző piacokon várhatóan eltérő lesz az eladások alakulása, ezen belül is a leglassabb növekedés Észak-Amerikában várható, itt a növekedés üteme 7,5 százalék körül várható. Ennél egy hajszálnyival jobb pozícióban van Európa, a prognózis szerint itt 8,5 százalékot növekedhet a PC-piac. Ázsiában és Japánban azonban 20 százalékos növekedés is valószínűsíthető.

Steven Fortuna, a Merryll Lynch munkatársa szerint csak a második félévben várható a piac fellendülése. Hasonlóan pesszimistán vélekedett Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója is, aki a tavalyi rekorderedmények ellenére 2001 első negyedévében az eredmény 15 százalékos visszesését valószínűsíti, melyet a lassuló amerikai gazdaság és a lanyhuló PC-piaccal magyaráz.

A számítógéppiac növekedésének lassulása tehát minden valószínűség szerint jelentős visszaesést okoz majd a processzorok piacán is. Egyvalami biztos: a tavalyi rekorderedményeket 2001-ben el lehet felejteni.

Mi történt tavaly?

A 2000-es év az AMD processzorok növekvő elterjedésével jellemezhető, köszönhetően a cég Athlon processzorának, illetve olcsóbb változatának, a Duronnak. Bár az Intel sem pihent, és folyamatosan dobta piacra egyre magasabb órajelű Pentium III és Celeron chipjeit, az AMD egyre nagyobb szeleteket hasított ki a személyi számítógépek piacából, elsősorban az alacsonyabb kategóriájú gépek esetében. Hihetetlen méreteket öltött a verseny a két cég között a minél magasabb órajel eléréséért, aminek eredményeként sikerült áttörni a bűvös 1 GHz-es határt, ugyanakkor drasztikus árverseny is kezdett körvonalazódni.

Az alsó és közép kategóriás gépek piacaEbben a szegmensben tavaly az AMD jelentősen növelte a részesedését, ez elsősorban a Duron processzorok rendkívül kedvező fogadtatásának az eredménye. Az Athlon chip olcsóbb, “butított” változata még azonos órajelen is lekörözte az Intel ebbe a kategóriába szánt processzorát, a Celeront (Celeron II-t), ugyanakkor jóval olcsóbb tudott maradni. Ezt a trendet még az sem tudta megtörni, hogy a Duron processzorral kompatíbilis alaplapok megjelenése egy ideig váratott magára, és a tömeges elterjedésig pusztán néhány gyártó terméke volt kapható.

Az Intelt sorozatos ellátási és tervezési hibák súlytották, ennek köszönhetően nem tudott eleget tenni bizonyos szállításoknak, de egyes tervezett processzorok termékpalettáról való törlése, és az új, 64 bites chip, az Itanium késése is ennek köszönhető. Ezzel szemben az AMD az alacsony kategóriájú PC-k piacáról fokozatosan terjeszkedve megvetette a lábát a közép- és felsőkategóriás gépek piacán is. Ezzel az AMD számára is lehetőség nyílt a belépésre a sokkal nagyobb jövedelmezőséget igérő vállalati PC-piacra.

A növekvő kereslet és eladások éreztették a hatásukat a vállalati beszámolókban is, mindkét óriáscég a várakozásoknak megfelelő vagy azt meghaladó nyereséget produkált. A két gyártó, noha a processzorpiac túlnyomó részét uralja, nem maradt új versenytárs nélkül. Tavaly bővült a vállalkozók köre, mégpedig a Transmeta nevű, szintén amerikai céggel, amely processzorainak rendkívül alacsony fogyasztásával tűnt ki, melyeket elsősorban noteszgépekbe szán. Megemlíthető még a VIA által gyártott Cyrix III-as processzorcsalád is, rendkívül alacsony ára azonban tükrözte a teljesítményét is, ezért nem jelentős szereplője a piacnak.

A felső kategóriaEbben a kategóriában az AMD nagyobb ellenfélre talált az Intelben. Noha az Athlon processzor rendkívül jó eredményeket produkált, és az ára is kedvezőbben alakult az Intel Pentium III-as chipjeinél, bizonyos alkalmazásoknál a Pentium III-as processzor jobb teljesítményt nyújtott. Ezen felül az AMD-nek nem kevés időre volt szüksége, hogy meggyőzze a nagy amerikai számítógépgyártó cégeket, a Gateway-t, a Compaqot, az IBM-et, hogy Athlon processzorral szerelt konfigurációkat is értékesítsenek. Az AMD ugyanakkor a korábbi évekhez képest óriási lépést tett előre a felső kategóriás PC-piacon, mely jóval nagyobb jövedelmezőséget kínál, mint a másik két szegmens. A vállalati szerverpiacra való belépés pedig hosszú távú jövedelmezőséget jelenthet a jövőben.

A Pentium IV megjelenése

Az Intel az év végén piacra dobta új processzorát, a Pentium IV-et, mely 1,4 GHz-en debütált. Ezzel a kaliforniai chipgyártó komoly lépést tett az AMD visszaszorítása érdekében. Elkövetett azonban egy hibát is, mégpedig azt, hogy az új chip magasabb órajele, valamint az új technológiák miatt az új chip jóval drágább volt, mint a legmagasabb órajelű Pentium III.

Ezzel az Intel tátongó rést hagyott az ár tekintetében a termékpalettán, amit az AMD ki is használt, a legtöbb magasabb órajelű Athlon processzor ugyanis ebben a kategóriában kelt el. Ezt az űrt a közeljövőben piacra kerülő alacsonyabb órajelű Pentium IV-es processzorok fogják kitölteni. Mindent összevetve azonban az Intel ismét egy generációval megelőzte az AMD-t, az órajel tekintetében pedig ismét elhúzott a riválisától.

Processzorok piaca 2Intel-tervek 2001-re

A Pentium IV piacra dobásával az Intel ismét átvette a kezdeményezést, az új processzor mind a technológia, mind a sebesség tekintetében egyedülálló a piacon. A chip tervezése során elsőrendű szempont volt, hogy minél magasabb órajeleken való futás váljon lehetővé. A debütáló 1,4 GHz után 2001 második negyedévében várható az 1,7 GHz-es modell, a mágikus 2 GHz elérésére a chipgyártó tervei szerint a harmadik negyedévig kell várni.

Eközben piacra dobják a processzor 1,4 GHz-nél lassabb változatait, és jelentős árcsökkentésekre lehet majd számítani. Az árak csökkentése egyrészt az AMD-vel folytatott árverseny következménye, másrészt az Intel a gyártókapacitás egyre nagyobb hányadát kívánja a Pentium IV termelésére fordítani. A közeljövőben bevezetendő 0,13 mikronos gyártási eljárás pedig további költégcsökkenést okoz majd.

Emellett az Intel erősíteni kívánja pozícióit az alsó- és középkategóriás számítógépek piacán, ahol a legnagyobb csapást szenvedte el a riválisától. Hogy esélyessé tegye a Celeron processzorokat a Duron chipekkel szemben, az Intel a buszfrekvenciát 66 Mhz-ről 100 Mhz-re növeli.

A Pentium IV szerepe a cég terveiben tehát egyértelmű: a nagyobb jövedelmezőséget jelentő felsőkategóriás számítógépek piacán a minél nagyobb piaci részesedés megszerzése. Ezzel párhuzamosan pedig a Pentium III-as processzorok súlyának csökkentése. Ami viszont kérdéses, az továbbra is a cég 64 bites Itanium kódnevű processzora, ennek megjelenése továbbra is bizonytalan.

Processzorok piaca 3És a nagy rivális?

Az AMD szintén két területre összpontosít az Intellel való versenyben. Egyrészt a Duron processzorok sikerén felbuzdulva, a chip egyre magasabb órajelű változatait tervezik piacra dobni, a 900 Mhz-es modell a második, az 1GHz-es változat pedig a harmadik negyedévben várható. Másrészt az Athlon processzorok is jelentősen gyorsulnak az év folyamán, az első negyedévben megjelenő 1,3 Ghz-es modellt, a második negyedévben követi az 1,4 és 1,5 Ghz-es változatok. Az év második felében várható az 1,7 Ghz-es Athlon megjelenése, a 2 GHz elérése azonban – szemben az Intellel – csak 2002-ben esedékes.

Úgy tűnik az AMD a jelenlegi pozíciók megerősítését tervezi, nem rohan úgy a 2 Gigahertz elérése felé, mint az Intel. Ugyanakkor a jövőt szem előtt tartva az AMD is elkészítette már a 64 bites, nyolcadik generációs, Clawhammer kódnevű chip terveit, sorozatgyártását 2002 elejére tervezik.

Erőteljes versenyre lehet még számítani a mobil chipek piacán is, ahol a cél a minél kevesebbet fogyasztó és ezáltal kevesebb hőt termelő processzor. Az AMD itt a Duron alacsonyabb fogyasztású változatát használja, míg a versenytárs a Pentium III-as módosított típusát kínálja.

Melléklet

Az Intel processzorok megjelenése 2001-ben

Processzorok piaca 4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik