Belföld

Borúlátóbb hangulat a BÉT-en

A pesti börze idei kilátásait nézve kedvezőtlen vállalati gyorsjelentések láttak napvilágot az elmúlt egy hétben. Üde színfoltot csupán a gyógyszergyártók jelentettek és az OTP.

Borúlátóbb hangulat a BÉT-en 1A nagyok közül a gyorsjelentési szezont éppen egy hete a Richter nyitotta. A kőbányai cég várakozásoknál kedvezőbb eredménye derűlátó hangulatot keltett a befektetők körében, de a soron következő jelentések sokat rontottak az összképen.

A Richter gyorsjelentése egy hét távlatából tűnik igazán értékesnek. A múlt héten még jellemzően 15 500-15 800 forint körül ingadozó részvény árfolyama döntően a ma közzétett harmatgyenge gyorsjelentések hatására 17 ezer forint közelébe emelkedett. A jelek szerint a befektetők gyorsan reagáltak: a többi cég kedvezőtlenebb kilátásait mérlegelve Richterre váltottak.

Fordulat a vegyipari fronton

A befektetők a vegyipari duó, a BorsodChem és a TVK várakozásoktól elmaradó eredménye láttán kezdtek el eszmélni. A BorsodChem nyeresége bár csaknem 50 százalékkal megugrott, még így is elmaradt a 13,8 milliárd forintos elemzői várakozásoktól. Ebben kulcsszerepet játszott, hogy a vártnál kevesebbet hozott a cég kasszájába a TVK tranzakció. Az elemzők továbbra is bizonytalansági tényezőnek tartják az oroszok jelenlétét, mivel a társasággal kapcsolatos elképzeléseik csak részben ismertek.

A TVK mindenféle elemzői várakozásra alaposan rácáfolt, nettó eredménye a 17 milliárd forintos piaci jóslatokkal szemben csoport szinten csupán 3,8 milliárd forint lett. A drasztikus visszaesést a rendkívül gyenge utolsó negyedév okozta. A tiszaújvárosi cég a jövőben is igazi fekete ló marad.

Csak egy nagyágyú sült el a háromból

A mai gyorsjelentés dömping közepette hozta nyilvánosságra eredményét a BUX kosár több mint felét adó Mol-Matáv-OTP trió. Beszámolójuk már csak azért is meghatározó a hazai tőzsde idei évi várható teljesítményét tekintve, mert nélkülük igazi tartós hosszra szinte nincs is esély. A három ász közül csak egy, az OTP hozta a tőle várt eredményt, a Mol visszafogottan teljesített, a Matáv pedig 1998-as tőzsdei debütálása óta első ízben okozott csalódást.

Mol kilátásokVágó Attila, a Concorde elemzője szerint a Mol részvényenkénti eredménye a tavalyi 199 forintról az idén 300 forintra emelkedhet. Erre már csak azért is jó esély van, mivel az euró várhatóan erősödik a dollárral szemben, és így a Mol adósságának 85 százalékát kitevő 800-900 millió dolláros hitelen akár árfolyamnyereség is keletkezhet. Az elemző szerint az alacsonyabb kőolajár szintén az olajipari óriásnak kedvezne.

Mol: A Mol-csoport 19,5 milliárd forint mérleg szerinti nyereséget ért el 2000-ben, ez 45 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A nyereség jelentősen elmaradt az elemzők által várt 27 milliárd forinttól.

A kép rendkívül vegyes. Miközben a kutatás és termelés üzletág megnégyszerezte nyereségét (96,4 milliárd forint), és a feldolgozás és kereskedelem üzletág is 86 milliárddal járult hozzá az üzleti eredményhez, a gáz üzletág csaknem százmilliárdos veszteséget hozott össze.

A tőzsde mai reakciója egyértelműen kedvezőtlen volt, a részvény árfolyama 3 százalékkal esett, és 5 ezer forinton zárt.

Matáv: A Matáv Rt. 2000-ben az előző évinél 15,9 százalékkal nagyobb, 445,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, miközben a társaság nettó eredménye 12,6 százalékkal 68,8 milliárd forintra csökkent, holott az elemzők a tavalyi évre 79 milliárd forintos nettó eredményt vártak.

A tőzsde reakciója nem is váratott magára, a részvény jegyzése csaknem 6 százalékkal, 1065 forintra zuhant. Ráadásul a forgalom is kiemelkedő volt, megközelítette a 3,3 milliárd forintot.

A kedvezőtlen eredmény azt jelzi, hogy a távközlési cég növekedése tőzsdei bevezetése óta első alkalommal megtorpant. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a Matáv menedzsmentje a tavaly indított átszervezés 14,5 milliárd forintos költségét 2000-re számolta el. Ennek jótékony hatása vélhetően már az idén jelentkezik, nem úgy, mint a macedón Maktel konszolidációja – vélekedett Schenk Tamás, a Concorde elemzője. Schenk szerint a Matáv részvényenkénti eredménye a múlt évi 66 forint után, 2001-ben eléri a 94 forintot.

OTP: Az OTP Bank konszolidált eredménye 29,6 százalékkal 38,4 milliárdra emelkedett, jó 2,5 milliárd forinttal meghaladva az elemzők előzetes jóslatait. A szokásos vállalkozási eredmény az OTP Bankcsoportnál konszolidáltan számítva 47,3 milliárd forintot ért el, ez

Stabil növekedésSchenk Tamás az idei évre 1526 forintos részvényenkénti eredményt vár az OTP-től, ami kissé magasabb, mint az 1497 forintos elemzői konszenzus. Ezt persze jelentősen módosíthatja az, ha az OTP megszerzi a Postabankot.

jelentősen, 43,7 százalékkal haladta meg az 1999. év végi 32,9 milliárd forintos vállalkozási nyereséget. A bankcsoport konszolidált mérlegfőösszege az inflációt némileg meghaladó mértékben,

10,9 százalékkal 2076,8 milliárd forintra bővült.

Schenk Tamás az OTP remekbe szabott eredményét alapvetően két dologgal magyarázta. Egyrészt a betéti és hitelkamatok közötti, úgynevezett kamatmarzs az év vége felé szélesebbre nyílt, és meghaladta az 5,5 százalékot. Másrészt pedig az OTP leányvállalatai is hozták a tőlük elvárt, 50 százalékos nyereség növekedést.

Milyen papírokba fektessünk?

A tavaly április óta jóformán csak vegetáló részvénypiacon a mostani gyorsjelentések aligha segíttetek. Szőllösi Ferenc, a Budapest Alapkezelő részvénypiaci szakértője úgy véli, hogy a külföldi intézmények kedvence a most közzétett eredmények alapján egyértelműen a Richter és az OTP lesz.

Szőllösi szerint ide kívánkozik még a Mol is, amely bár kockázatosabb befektetés, de az eredményt rontó egyszeri tételeket leszámítva kedvező tendenciák olvashatók ki a számokból. Aki a kisebb kapitalizációjú papírok közül szeretne szemezgetni, annak a Pannonplast-Zalakerámia párost tanácsoljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik