Belföld

Tőzsdehét – rossz a hangulat

A BUX ismét gyenge forgalmú hetet zárt, a piac a gyorsjelentések második szakaszára vár, míg a tengerentúl erőteljesen negatív hangulat uralkodik: pénteki újabb visszaesésükkel a börzék egész idei nyereségüket "ledolgozták".

Tőzsdehét – rossz a hangulat 1A hét közepéig egész meggyőzően teljesítettek a nyugati tőzsdeindexek, a Dow Jones tizenegyezer pont fölé erősödött, magával húzva ezzel Európa részvénypiacait is. Kedden az amerikai tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményét a Cisco, a csalódást keltő negyedév villámgyorsan épült falként a kölyökbika elé, az indexek pedig erőteljes eséssel honorálták a vállalat gazdálkodását. A szerdai amerikai visszaesést tovább fűtötte a Ford és

Pénz- és állampapírpiacMeglépte a nemzeti bank, amit vártak tőle, hétfőn korán reggel az MNB kamatcsökkentést jelentett be, 25 bázisponttal csökkentve kamatszintjét, így a két hetes betéti kamat 11,25 az overnight aktív repo 13,25, a betéti kamat 9,25 százalékra csökkent. Az MNB különösebb indoklást nem tett közzé.

Erőteljes kereslet, mintegy 160 milliárd forintnyi ajánlat mellett 11,04 százalékra csökkent hétfőn az MNB zéró-kupon kötvényének átlaghozama. A másnapi 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción 42 bázisponttal csökkent az előző kibocsátáshoz képest az átlaghozam (10,87 százalék), a hatvanmilliárdnyi ajánlat egyötöde lett kielégítve. Körülbelül kétszeres túljegyzés mellett bonyolították a heti államkötvény aukciókat, mind a hároméves (2004/I), mind a tízéves (2011/A) kibocsátásán nőtt az átlaghozam az előző aukcióhoz képest, előbbié (9,12 százalék) hat, utóbbié (8,25 százalék) huszonhét bázisponttal emelkedett. A referenciahozamok a két legrövidebb papír esetében csökkentek a héten, a távolabbi lejáratoknál emelkedés volt megfigyelhető.

A külföldi kézben lévő állampapírok értéke az elmúlt héten rekordot döntött, ugyanis meghaladta a 775 milliárd forintot. A DWIX index aktuális értéke 11,11 százalékra csökkent, ez négy bázisponttal marad el az előző heti értéktől.

a General Motors hitelminősítésének degradálása, illetve a Daimler Chrysler szintén gyenge eredménye.

A negatív hangulathoz a távközlési szektor kellemetlen hírei is hozzájárultak. Nevezetesen a British Telekom várakozásoktól elmaradó profitja, illetve az a tény, hogy a francia távközlési társaság sikertelen eladási kísérlete után nyomott áron volt kénytelen tőzsdére vinni az angol Orange mobilszolgáltatót.

Pénteken aztán igazi mélyrepülésbe kezdtek a börzék: a Nasdaqot a Dell létszámleépítésekre vonatkozó bejelentése vitte közel 3 százalékkal lejjebb. A piaci hangulat mostanra egyértelműen negatívba fordult, elemzők az idei első két negyedévre már nemcsak a GDP, hanem a vállalati eredmények egyértelmű csökkenését is várják.

Az angol jegybank a héten negyed százalékkal vágta meg kamatszintjét, ez azonban már nem okozott semmiféle hatást a részvénypiacokra, a befektetők ugyanis inkább az ECB jelenlegi 4,75 százalékos szintjét szeretnék alacsonyabban látni.

Kedvező jelekkel indult itthon a hét, a folyó fizetési mérleg decemberi hiánya alatta maradt az elemzői várakozásoknak, a jegybank kamatot csökkentett, és a Richter fényes negyedéves eredménnyel örvendeztette meg a piacot. A BUX azonban száznyolcvan pontot zuhant, minden különösebb ok nélkül, jelezve, hogy ilyen forgalommal bíró piacon akármi megtörténhet.

A hétfői csúszást követően sem tért magához az index, az egész héten át tartó bukdácsolás után péntek este már 7700 pont alatt mozgott. Így kis híján négy százalékot esett a héten, január eleji szintjére csökkenve, továbbra is gyenge forgalom mellett.

Két vegyipari társaság is közölte negyedéves számait, a hétre beharangozott Egis gyorsjelentés viszont csak 14-ére várható. A Pannonplast még úgy-ahogy hozta az elemzői várakozást, jutalma 3,5 százalékos heti bukta lett, a Borsodchem (BC) azonban jelentősen elmaradt negyedéves teljesítményével a piac várakozásaitól. Éves szinten ugyan rekorderedményről számolt be a társaság, de a negyedik negyedév önmagában siralmasnak minősült. Az utóbbi hónapokban már nem igazán számítanak a fundamentumok a BC megítélését illetően, így a részvényár 3,2 százalékos gyengülése sem indokolható a gyorsjelentéssel.

A Démász immár nagyobb tételű saját részvényvásárlást eszközölt. De még ez sem tudta megállítani a részvény árfolyamának lassú apadását szinte a névértékig.

Egyelőre hír nélkül, de már második hete vezeti a legjobban emelkedő részvények sorát a Phylaxia, úgy, hogy a társaság részvényeinek 20-40 százaléka megfordult a parketten egy nap alatt. A vesztesek listáját a Matáv vezette, európai társainak erőteljes visszaesését felerősítve adta vissza, hiszen a részvény értékének több mint egytizedét vesztette el öt nap alatt.

Ezen a héten kedden jelenik meg az infláció januári értéke, elképzelhető, hogy ez lendíthet valamit a beszűkült piacon. De jobb esetben inkább a gyorsjelentésekre lesznek kíváncsiak a befektetők, mivel a legnagyobb papírok eredményközlése még várat magára.

Tõzsdeindexek
Index pénteki záróár Változás egy
hét alatt, %
Változás az
év eleje óta, %
BUX 7681,1 -3,75 % -2,15 %
Varsó WIG 16660 -5,85 % -6,65 %
Prága PX50 485,6 -1,6 % 1,48 %
Frankfurt DAX 6497,1 -2,13 % 0,99 %
Párizs CAC 5712,4 -1,96 % -3,61 %
London FTSE 6164,3 -1,47 % -0,94 %
Nikkei 225 13422,8 -2,05 % -2,63 %
Hang Seng 15873,3 -1,23 % 5,15 %
Dow Jones IA 10781,5 -0,76 % -0,05 %
Nasdaq 2471 -7,12 % 0,02 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik