Belföld

Video-mobiltelefon

A mobiltelefonok hamarosan videózásra is alkalmasak lesznek - állítják a Toshiba fejlesztői. A japán high-tech cég nemrég olyan csipet mutatott be, amely megkönnyíti a tömörített videofájlok feldolgozását.

Video-mobiltelefon 1A mindössze 11 négyzetmilliméter felületű lapkát a japán elektronikai óriáscég már be is építette egy működő mobiltelefonba: ez képes fogadni és kicsomagolni az MPGEG-4 tömörített formátumban érkező mozgóképeket. A csip ugyanakkor maga is tömörít, vagyis amennyiben a telefon nemcsak képernyővel, hanem kamerával is el van látva, lehetőség nyílik kétirányú videokonferencia szervezésére is.

Az első harmadik generációs hálózat ez év májusában, Tokióban lép működésbe, az infrastruktúrát a DoCoMo üzemelteti majd. Ez a rendszer már képes lesz kétirányú videoátvitelre.

A megfelelő kapacitású hálózat azonban a videokommunikációnak csupán az egyik feltétele, a telefonokat (vagy egyéb mobileszközöket) is alkalmassá kell tenni a mozgókép fogadására. Ehhez pedig a készülékek fejlesztésére van szükség.

A megfelelő méretű, nagy felbontású és kis teljesítményigényű képernyők már rendelkezésre állnak, ám a gyors adatfeldolgozásra képes miniatűr csipekben egyelőre hiány van, a Toshiba mérnökei ezért is fogtak nagyarányú fejlesztésbe. A cég egy éven belül már a második szupercsipjét hozza ki.

A tervezők jelenleg a 15 képkocka/másodperces mozgóképben gondolkodnak, ami ugyan még nem tökéletes, de már mindenképp élvezhető, és jóval több, mint amit például a Kyocera video-mobiltelefonja tudott a maga másodpercenként 2 kockás cammogásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik