Belföld

Magánkézben a Budapest Bank

Csütörtök délután a GE Capital nyilvános vételi ajánlatot tett a Budapest Bank kisebbségi részvényeseinek, mivel lehívja a magyar állam tulajdonában lévő részvényekre szóló vételi opcióját.

Magánkézben a Budapest Bank 1Végéhez érkezett a Budapest Bank (BB) magánosítása. Az eddig kisebbségi tulajdonrészt birtokló, de a menedzsmentjogokat gyakorló GE Capital (GEC) mai döntésével ugyanis lezárulhat egy több mint őt éve megkezdett, s azóta is gyakran a figyelem középpontjába került bankprivatizáció.

A Budapest Bank privatizációjaA bankot 1995-ben 20 milliárd forintra, vagy másképpen a részvények névértéke 100,1 százalékára értékelték, miközben a tőzsdén kívüli OTC piacon a részvények 40 százalékos értéken forogtak.

A Bank részvényei 60 százalékának értékesítésével (12 milliárd forint értékben) 1995. decemberében megtörtént a Budapest Bank és leányvállalatainak privatizálása a GE Capital és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) számára. A Magyar Állam vállalta az ilyen természetű ügyletek során alkalmazott szokásos jogi garanciákat és kártalanítást; a bank eszközeinek értékét érintő bizonytalansági tényezők miatt.

A GE Capital a részvények 27,4 százalékát, az EBRD pedig 32,4 százalékát szerezte meg. A részvények 22,8 százaléka Magyar Állam kezében maradt, 17,4 százalék pedig magán- és intézményi befektetőkhöz került.

Az amerikai GEC ma élt jogával – amire egyébként 2001. májusáig lett volna lehetősége – és lehívja a privatizációs szerződésben biztosított vételi opcióját a BB-nek arra a 24 százalékos pakettjére, amely jelenleg még az állam kezében van. Mivel az állami tulajdonrész lehívásával a GEC-é lesz a részvények többsége, így nyilvános ajánlattételt kellett tennie a többi tulajdonosnak, így az EBRD-nek és a magánbefektetőknek is. Richard Pelly, a Budapesti Bank vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a jövőben zárt részvénytársasággá kívánják alakítani a

Budapest Bankot.

Most már a vételár sem kérdéses, hiszen a kiszámítás módját bonyolult módon ugyan, de rögzítette az 1995-ben aláírt privatizációs megállapodás. Akkor még abban bíztak az állam nevében eljáró Pénzügyminisztérium (PM) képviselői, hogy 2001 elejére a bank vagyona megháromszorozódik, s így az állami tulajdon értéke – folyó áron számolva – közel 14 milliárd forintra szökhet fel. Szakemberek ugyanakkor biztosra vették, hogy a kisebbségi állami tulajdon vételára a közelében sem lesz az 1995-ben reméltnek.

A többi részvényesEBRD



A nemzetközi pénzintézet a GEC mellett pénzügyi befektetőként vett részt a privatizációban, de az amerikai tulajdonos már tavaly bejelentette, hogy megvásárolná az EBRD pakettjét.

Kisbefektetők

A BB törzsrészvényei a tőzsdén kívüli piacon tavaly a névérték körül forogtak, idén januárban azonban némi áremelkedés volt megfigyelhető – az opció lehívásának híre miatt. A múlt héten már 120 százalékos árfolyamon is született kötés, a 133,4 százalékos vételi ajánlat azonban nem biztos, hogy mindenkit kielégít majd, mivel a papírral 1998 tavaszán már 140 százalékon is kereskedtek. Mivel azonban a cég zártkörű részvénytársasággá alakul át, így aki nem adja el részesedését, annak számolnia kell azzal, hogy jelentősen csökken papírjainak likviditása.

Mennyit ér?

A csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy a GEC 133,4 százalékos árfolyamon tesz nyilvános vételi ajánlatot a bank többi részvényesének, így valamennyi részvényes ugyanazon kondíciókkal ajánlhatja fel papírjait. Ennek köszönhetően a 4,6 milliárd forint névértékű állami tulajdon közel sem jelent 10 milliárd forint feletti bevételt az ÁPV Rt. számára, csupán 6,2 milliárd forintot remélhetnek a részvénypakett értékesítéséből.

A privatizációs megállapodás ugyanis a bank sajáttőke-értékének alakulásához kötötte az opció lehívásának árfolyamát. Az pedig nem úgy alakult, ahogy azt korábban gondolták.

Magánkézben a Budapest Bank 2Drága bank

Az állam képviselői ráadásul úgy szeretnének pontot tenni a BB eladására, hogy a következő években ne kelljen különböző jogcímeken további milliárdokat fizetniük a banknak, miként arra az elmúlt öt évben többször is sor került. A pénzintézet privatizációja ugyanis a lehető legszerencsétlenebb pillanatban vette kezdetét: 1994-95 fordulóján, amikor az ország gazdasága a pénzügyi válság szélére sodródott.

A kormány igen sokat megtett, hogy megtámogassa a BB magánosítását: 1994 decemberében hozott titkos kormányhatározat alapján a pénzintézet 12 milliárd forintos tőketartalékot kapott az Állami Vagyonkezelő Rt.-től. Egy másik “nagyvonalú” döntés értelmében a bank 1995 elején állami tőkeapportként megkapta a Deák Ferenc utcai székházat is, ami 2,8 milliárd forinttal növelte az intézmény jegyzett tőkéjét.

Nem megy tőzsdéreA nyilvános felvásárlással az elsőbbségi BB részvények tőzsdei bevezetése várhatóan végleg elmarad. A banknak a 351 millió forint névértékű elsőbbségi pakett tőzsdei bevezetését 1998 végéig kellett volna megtennie, de mindeddig elmulasztotta. A bank már többször is fizetett emiatt büntetést a PSZÁF-nek. A nyilvános ajánlattételt éppen ezért az is sürgethette, hogy ezután a felügyelet vélhetően már nem fog ragaszkodni a tőzsdei bevezetéshez.

1995 nyarán aztán elindult az értékesítés: a GEC kezdett érdeklődni a lehetőségekről Bokros Lajos pénzügyminiszternél (aki korábban a BB-t vezette), s decemberben már az adásvételi szerződést is aláírták.

A több mint öt évvel ezelőtti szerződésben azonban az állam összesen mintegy 20 milliárd forint értékben vállalt garanciát különböző jogcímeken. Ebből pedig már jócskán fizetnie is kellett: a rossz portfolió után átutalt több mint 9 milliárd mellett 1997 és 2001 között például további 1,5 milliárd forintos kártérítési kötelezettsége is keletkezett.

Sőt az sem kizárt, hogy a BB-t megillető összeg még növekszik is. A pénzintézet ellen folyó kisebb értékű perek szintén tovább gyarapíthatják az állam helytállási kötelezettségét, így a várható 6,2 milliárd forintos állami bevétel még tovább csökkenhet.

A nyilvános ajánlatA nyilvános vételi ajánlat lebonyolításában közreműködő forgalmazó a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. (1054 Budapest, Akadémia u. 6.).

Az ajánlat elfogadására nyitva álló időszak 2001. február 24-én délelőtt 9.00 órától 2001. március 25-én 12.00 óráig tart. Az elfogadásokat a Raiffeisen Bank Rt.-nek a megjelölt fiókjaiban lehet benyújtani az ügyfélfogadási idő alatt.

A kárpótlási ügy

Az egyik ilyen kényes ügy – amiért korábban úgy tűnt, hogy a GEC nem hívja le vételi opcióját – a bank brókercégének kárpótlási ügylete volt. A bank brókercége (a BÉB Rt.) ugyanis nem tudott pontosan elszámolni a kárpótlási jegyekkel, ezért a Központi Kárrendezési Iroda és az ÁPV Rt. is pert indított ellene. Alig egymilliárdról folyik a vita, bár korábban több tízmilliárd volt a tét.

A háttérben tárgyaltak ugyan a peren kívüli megállapodásról, ám ehhez a kormány jóváhagyására is szükség lett volna. Elméletileg az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése alapján döntött volna a kabinet, ám ez végül is elmaradt. A GEC pedig mégsem várta meg az ügy tisztázását.

A Budapest Bank magyar számviteli szabványok szerinti
konszolidált pénzügyi kimutatásai (2000.)
Mérleg (millió Ft.) 1999 2000
Összes eszköz 307.628 336.507
Ügyfél hitelek és lízing ügyletek 119.015 160.870
Ügyfél betétek 220.302 232.769
Jövedelem kimutatás 1999 2000
Nettó kamatbevétel 16.086 18.269
Működésből származó bevétel 2.081 4.747
Nettó céltartalék
állomány és rendkívüli bevétel (kiadás)
130 (2.802)
Nettó nyereség 1.667 1.591
Mutatók 1999 2000
Költség/bevétel arány 89% 84%
Bruttó árrés 5,25% 5,80%
Eszközarányos nyereség 0,50% 0,50%

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik