Belföld

A GPRS a kapuk előtt

Javában virágkorát éli még a GSM rendszer, de már itt a "két és feledik" generációnak nevezett GPRS is, az a szisztéma, amely rövidesen mindenki számára elérhetővé teszi a csomagkapcsolt mobil-adatátvitelt.

A Westel Mobil Rt. február 14-én Budapest teljes területén bekapcsolja GPRS rendszerét – a következő néhány hónap azonban még csak a tesztek jegyében telik. Elképzeléseik szerint azonban az év második felére már az előfizetők számára is elérhető lesz a szolgáltatás.

A GPRS a kapuk előtt 1Technológiai előnyök

A jelenlegi vonalkapcsolt GSM-hálózatokon kezdeményezett telefonbeszélgetések a hívó és a hívott között egyetlen csatornán zajlanak. Ennek keresztmetszete, sávszélessége meghatározza, milyen gyorsan juthat el az információ a feladótól a címzetthez.

Ha beszélgetésre használjuk a készüléket, ennek hátrányait nem nagyon érzékeljük. Amikor azonban adattovábbításra kerül a sor, pillanatok alatt érzékelhető a szerény sávszélesség okozta lassúság.

Adatátvitel

A Westel reményei szerint az adatátvitel sebessége a kereskedelmi szolgáltatás beindulására már elérheti a kívánatosnak tartott átviteli sebességet. A vonalkapcsolt GSM hálózatban 9,6 vagy 14,4 Kbit/másodperc az adatok sebessége a készülék és a bázisállomás között, míg a GPRS sebessége felmehet egészen 175 Kbit/másodpercig, és a mindennapokban eléri az ISDN sávszélességét.

Ez a kapacitás természetesen nem a vége ennek a folyamatnak. A GSM továbbfejlesztése (EDGE – Enhanced Data for GSM Evolution) révén rövid időn belül elérhetővé válik a 384 kilobites sebesség.

Ez a helyzetAmi a GPRS-sel történik, az némileg hasonlatos a WAP-pal kapcsolatos tavaly őszi helyzetre, vagyis az újdonság iránt óriási – talán kissé mesterségesen is gerjesztett – várakozás érezhető, a technológia többé-kevésbé kiforrott, de készülékek még alig vannak a piacon, és az előfizetőknek még fogalmuk sincs arról, miért is jó nekik az új technika. A tapasztalat szerint azonban az előfizetőt elsősorban az előnyök érdeklik.

“Always connected”

A GPRS a számítógépes adatokat kis csomagokra bontja, és így helytől függetlenül továbbítja azokat a mobiltelefonon. Előnye, hogy az adatkapcsolat független a helytől, így például bárhol elolvashatja e-mailjeit.

Az elsősorban az adatátviteli lehetőségeket bővítő GPRS folyamatos online kapcsolatot tesz lehetővé, fizetni azonban csak a konkrét adatforgalom – letöltés – után kell majd, és a sebessége is lényegesen nagyobb lesz, mint a ma elérhető GSM-adatátvitelé.

SzótárGSM

– Globális rendszer mobil kommunikációhoz. Eredetileg a digitális cellás telefonhálózatnak az országhatárokat átlépő barangolását is támogató páneurópai szabványa. Mára a világ legfontosabb digitális mobil távközlési szabványává vált. Mai magvalósításai a 900 MHz, 1800 MHz és 1900 MHz frekvenciasávban működnek.

GPRS – Általános csomagkapcsolt rádiótelefonos átvitel. A GSM hálózat kiterjesztése az adatcsomagok átvitelére. Az elérhető frekvenciák nagyon hatékony használatát teszi lehetővé, és a felhasználónak nagyobb sávszélességet nyújt, mint a szabványos GSM kapcsolat.

UMTS – A harmadik generációs szolgáltatás nyújtásának rendszere.

EDGE – A rádiós átviteli időszeleteket 48 Kbit/másodpercre növelő új GSM technika. A GPRS-sel kombinálva 384 Kbit/másodpercre tágítható vele a felhasználói sávszélesség.

Mikor lépnek a többiek?

A két másik mobilszolgáltató óvatosabb a GPRS bevezetésével kapcsolatban. A Pannon GSM-nél megtudtuk: csak akkor vezeti be a GPRS-rendszert, ha már minden szükséges feltétel meglesz hozzá – beleértve a készülékeket, illetve azokat a szolgáltatásokat, amelyek valóban értéket jelentenek az ügyfeleknek, a Pannontól már megszokott minőségben. A Pannon GSM GPRS-alapú szolgáltatásai már induláskor országos szinten elérhetők lesznek.

Számlázás

Csomagkapcsolt adatátvitel esetén a készülék csak addig terheli, foglalja a frekvenciát, amíg adatot küld vagy kap. Amikor nem forgalmaz, dolgozhatnak a többiek: a telefontársaság sok előfizetőt szolgál ki egyszerre, javul a hálózat kihasználása. Ettől aztán olcsóbb a szolgáltatás, kíméli a felhasználó pénztárcáját.

A GPRS-rendszerek megjelenésével együtt járó újdonság az is, hogy az adatforgalom díjait a szolgáltatók nem a hálózat használatának ideje, hanem a továbbított adatmennyiség alapján határozzák majd meg – ellentétben a WAP-olás számlázásával. Ezáltal az adatforgalom költségei lényegesen lecsökkenhetnek.

Készülékek

Bár a technológia már készen áll, a gyakorlatban mégsem próbálhatja ki bárki a rendszert. A Westeltől kapott információink szerint még nincs kereskedelmi forgalomban GPRS kompatibilis készülék, mivel bevizsgálása még folyamatban van. Várakozásaik szerint azonban néhány hét múlva a boltokba kerül a Motorola Timeport 260-as készüléke. A többi készülékgyártó az év közepére ígér kereskedelmi mennyiségű készüléket.

A Westel – mint az egy sajtótájékoztatón elhangzott – 50 ezer forint alatti árú végfelhasználói készüléket vár. Ez azonban aligha fog egyhamar megjelenni. Sem a Motorola, sem az Ericsson nem tett ígéretet arra, hogy a közeli jövőben ilyet szállítana. Láthattuk, hogy az olcsó WAP-os telefonok megjelenéséig is eltelt több mint fél év.

Partnerek és költségek

Mind a Pannon GSM, mind a Westel az Ericssont választotta a GPRS infrastruktúra szállítójául. A Westel 15 milliárd forintos keretszerződést írt alá az Ericsson Magyarország Kft.-vel, ennek része a GPRS megbízás.

A Westel 1999-ben 30 milliárd forintot, tavaly pedig még ennél is többet költött hálózatfejlesztésre. A Pannon GSM GPRS-bevezetés programja 3 éves időtartamú, és megközelítőleg 7-13 millió dolláros költségű lehet.

A Pannon GSM választása némi meglepetést okozott, mivel alap-GSM-hálózatának eszközeit az 1993-94-es indulás óta a Nokia szállítja. Szakértők szerint a Pannon azzal a döntéssel, hogy a Nokiától és az Ericssontól is vásárol, jobb pozícióba került, így ugyanis a néhány év múlva esedékessé váló UMTS rendszerépítés idejére nem fog egyetlen cégtől függeni.

Az egyelőre hallgató Vodafone eddig alapvetően Nokia-technológiára építkezett. Kérdés, hogy így lesz-e ez a GPRS esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik