Belföld

Tőzsdézés az interneten

Az új gazdaságba vetett hit megrendülése az online brókerkedés korábban remélt rohamos fejlődésének visszaesésében is érezteti hatását. A FigyelőNet annak járt utána, hol tartanak a magyar brókercégek az interneten folytatott értékpapír-kereskedésben.

Eltérő fokozatokAz on-line szolgáltatásoknak különböző fokozatai vannak. Egyes brókercégek szolgáltatása a piaci hírek, elemzések, árak közlésére terjednek ki. Ez azonban csak a kezdő lépés. Az igazi on-line kereskedést a részvények, befektetési jegyek, kötvények és állampapírok hálón keresztüli adásvétele jelenti.

Az internet adta lehetőségeket a brókercégek sem szemlélik tétlenül, sőt, mára már megjelentek a kimondottan hálón keresztüli kiszolgálásra szakosodott ügynökcégek is. A világpiaci trendet a magyar brókercégek is követik, de az internet alapú kereskedés népszerűsége még messze elmarad a világ fejlettebb részében tapasztalttól. Nálunk ugyanis még a nyereségességhez szükséges kritikus volument sem éri el az on-line lehetőségeket kihasználó befektetők száma.

Tőzsdézés az interneten 1Pangás a parketten

A más on-line ügyintézést is nehezítő körülmény, vagyis a hozzáférés kisfokú magyarországi elterjedtsége mellett (szaknyelven ezt nevezik alacsony penetrációnak) a siker fő akadálya a brókercégeket amúgy is sújtó tőkepiaci stagnálás. Az on-line brókerkedés akkor indulna meg a fejlődés útján, ha végre bekövetkezne Magyarországon a rég várt internetes robbanás, és ha a magyar tőzsde magához térne. “A tízezres BUX a mi legjobb marketingünk” – mondta az egyik cég képviselője. Sok cég ugyanis nem áldoz addig jelentős off-line reklámkampányra, amíg a piac haldoklik, és a penetráció csak néhány százalékot ér el. Ez az egyik indoka annak, hogy a Home-Banking területén lassan meginduló banki invesztíciókat ugyanezen bankok értékpapír részlege többnyire nem követi. Szemben a Home-Banking 20-25 ezer aktív felhasználójával, a FigyelőNet becslése szerint az on-line értékpapír-kereskedést 4-6 ezer befektető használja intenzíven. Ez az összes aktív tőzsdéző 2-3 százalékára tehető. Az on-line bróker piacon a fő szereplők a bankfüggetlen cégek, nekik pedig mindig a piac előtt kell járniuk egy lépéssel. Nézzük hát az on-line kereskedés főbb jellemzőit!

Tőzsdézés az interneten 1

Más utak: mobil felhasználásAz internet hozzáféréssel szemben a mobiltelefonok elterjedtsége sokkal jelentősebb a hazai piacon. Erre épít a még Európában is újszerű szolgáltatást kínáló SMSBroker. Az Equitas, a Fornax és a Westel együttműködésével kifejlesztett rendszer mobiltelefonon nyújt komplex brókeri szolgáltatást. A befektető a honlapon beállíthatja, hogy milyen piaci eseményről kapjon információt mobilkészülékére, ő pedig rövid üzenetben adhat megbízást brókercégének.

A tranzakció még gyorsabb, mint az internet alapú, a teljesítés 12 másodpercen belül is lehetséges. A rendszert elméletileg brókercégfüggetlenre tervezték, egyelőre azonban csak az Equitas ügyfelei használhatják, más brókercégeket a későbbiekben akarnak bevonni. Költséget a küldött és kapott SMS-ek, valamint az üzlet tranzakciós költsége jelenti, ami pillanatnyilag megegyezik az Equitas díjaival.

A WAP felhasználhatóságát szakértőink korlátozottnak tartják, mivel egyelőre drágán nyújt korlátozott sebességű információátvitelt.

Költségelőny

Az on-line értékpapír-kereskedés fő előnye a kisebb tranzakciós költség. A tevékenységet a nagy kezdeti beruházás, majd az ügyfelek számának növekedésével alig növő költségek jellemzik. Mivel a felhasználók köre még nem érte el a megtérüléshez kritikus mértéket – ezt a cégek 50 000 körülire teszik – az on-line szolgáltatás egyelőre minden cégnél veszteséges. Vagyis a kisebb költség a befektetők felé, pusztán csalogatási célokat szolgál.

Tőzsdézés az interneten 1Tranzakció sebessége

Az interneten adott vételi/eladási megbízás a beérkezéstől számított 20-30 másodpercen belül teljesül, és hol a honlapon, hol SMS formájában 60 másodpercen belül vissza is igazolják.

Tőzsdézés az interneten 1Felhasználói szokások

A hazai lehetőségek sokban különböznek a nyugat-európai piacoktól. Az elmúlt években az internet gyors elterjedésével az on-line brókerek is gyors léptekkel terjeszkedtek Nyugat-Európában. Németországban az aktív on-line bróker ügyfelek számát másfélmillióra teszik. Ez a terjeszkedés azonban alulmúlja a korábbi várakozásokat, és az ügyfélkör bővülése lelassult. Magyarországon ez a lassulás kevésbé érzékelhető, ennek azonban egyszerű oka van: hazánkban a korábbi bumm is elmaradt…

A fejlődést más irányba tereli, hogy a nap közben kapcsolattal rendelkezők általában munkahelyi számítógépükön próbálnak meg “tőzsdézni”. Ott azonban ritkán lehet speciális kereskedőprogramokat letölteni, mivel sok cég ellenzi, ha munkavállalói ezzel töltik idejüket. Ebben az esetben egyedül csak a honlapról történő, webes kereskedési forma a megvalósítható, ez azonban beszűkíti a felhasználásbarát megvalósítás lehetőségeit. A legfejlettebb szoftverek kifejlesztése esetleg sok elavult számítógéppel vagy böngészővel kísérletező tőzsdézőt foszthat meg a hozzáférési lehetőségtől.

Tőzsdézés az interneten 1Biztonság

A biztonság minden hálón keresztüli vásárlásnál releváns kérdés. A brókerek a szokásos kódolási eljárásokon túl a pénzügyi rizikót azzal próbálják csökkenteni, hogy a kereskedésből származó bevétel átutalása csak megadott saját számlára történhet.

Tőzsdézés az interneten 1Hozzáférési költségek

Amire a brókercégek nincsenek hatással, az az internet hozzáférés költsége. A piacnak az egyéb internetes kereskedelem elterjedtségéhez hasonlóan nagy lökést adhatna a telefondíjak csökkenése vagy a tőzsdei kereskedés alatti időszakban az átalánydíj bevezetése. A Matáv által meghirdetett napközi díjmérsékléstől kedvező hatást várnak a piaci szereplők.

A FigyelőNet megvizsgálta a legjelentősebb on-line brókercégeket:

Concorde Direct >>

Equitas >>

eBroker >>

CAIBON >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik