Belföld

Brókercégek új stratégiával

A hazai brókercégek még mindig telített piacán az idén is folytatódik a küzdelem a talpon maradásért. Kis- és nagyhalak különféle stratégiákkal, váltakozó szerencsével küzdenek a fennmaradásért.

Kevesen várták korábban, hogy a budapesti tőzsde ilyen harmatos teljesítményt fog nyújtani, mint az utóbbi egy évben.

Fekete StatisztikaA Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kimutatásai szerint 2000 első kilenc hónapjában negyedévről negyedévre zuhant a brókercégek jelentett forgalma. Az első három hónapra jutó 9932 milliárd forintot követően a második negyedévben 5586, a harmadikban pedig 1939 milliárd forintot mutattak ki. Az első kilenc hónapban a szektor éppen csak elérte a tavalyelőtti hasonló időszak 4,3 milliárdos gyenge nyereségszintjét.

A nemzetközi tőzsdei lufi kipukkadt, a külföldi befektetők a biztosabbnak tűnő hazai vizeikre eveztek, s tény, hogy senki nem is próbálta marasztalni őket. A gáz- és gyógyszerárvita, a kormány piacidegen lépései elijesztették a forgalom nagy részét adó külföldieket, a belföldiek pedig nem tudták betölteni az űrt. A feketelevest a “forgalomra éhes” brókercégek voltak kénytelenek elfogyasztani. A statisztikák minden egyes adata azt az egyértelmű jelzést küldi feléjük, hogy még mindig sokan vannak az egyre zsugorodó piacon.

Tendenciák

A nyereséges cégek egyre jobban, a veszteségesek egyre gyászosabban teljesítenek.

Előtérbe kerülnek a daytrade ügyletek, az egy kötésre jutó forgalom a felére esett.

A túlkínálat miatt erősödik a jutalékverseny.

Számos, korábban bajban lévő cég kivonult a piacról.

Brókercégek új stratégiával 1Összefoglalva mindez azt jelzi, hogy a finoman piactisztulásnak nevezett átrendeződésnek csak most jön a java: míg 1999-ben “csak” 15 brókercég vérzett el a versenyben, és az év végi mérleg szerint 7 cég állt felfüggesztés alatt, tavaly a folyamat újabb lendületet vett, és a 2000. januárjában regisztrált 74 vállalkozásból szeptember végére már csupán 53-an maradtak.

Eltűnő cégek

A ConCorde Értékpapír Rt. tavaly igazi nagy hal volt: mintegy fél tucat kisebb versenytársát ette meg – a Procenttől kezdve a London Brókeren át a Dinana Investmentig. Stratégiájuk szerint legfeljebb 4-5 független vállalkozás marad a piacon, vagyis 10-12 eltűnik majd a közeljövőben, az idén ráadásul erőltetett ütemben folytatódhat a független brókercégek egymásba olvadása, partnerkeresése. Véleményük szerint a “jómódú nagybácsi” sem adakozik majd korlátlanul: számos banki hátterű vállalkozás is kénytelen lesz bedobni a törülközőt.

Ugyancsak a banki hátterű brókercégek számának radikális csökkenését vetíti előre a pénzintézeti szektorban is zajló konszolidáció. Erre példa a Kereskedelmi és Hitelbank, illetve az ABN Amro egyesülése is, amely a holdudvarába tartozó befektetési vállalkozások szerepének újragondolására késztethetik a bankárokat.

Banki háttérrelAz univerzalitás jegyében és költséghatékonysági okokból a pénzintézetek már eddig is sorozatban olvasztották magukba befektetési vállalkozásaikat, főleg akkor, ha a klasszikus értékpapír-kereskedelemben ezek a cégek nem tudtak igazi eredményt felmutatni. Egyre inkább csak azok maradtak meg különálló egységként, amelyek képesek voltak más, nagyobb nyereséget hozó tevékenységekben is (például corporate finance) jeleskedni.

A változások szelét jelzi, hogy még az olyan banki brókercégeknél is hangsúlyozzák a “szinergiák keresését”, mint az IE-New York Broker, ahol egyelőre nem fontolgatják a szervezeti átalakítást.

Így vagy úgy, mindenki előremenekül tehát, s igyekszik nyertesként kikerülni ebből a nagy játszmából – legfeljebb a játékstílus és a stratégia más. A függetlenek közül többen is az agresszív jutalékpolitikával és az internetes szolgáltatások fejlesztésével próbálják “újraosztani” a piacot.

Személyes kapcsolat

Másként vélekednek azonban az internetben szintén erős ConCorde-nál és IE-New York Brokernél, ahol éppen a fiókhálózat kiépítésére helyeznek egyre nagyobb hangsúlyt. A ConCorde például a napokban állapodott meg a Konzumbankkal, hogy a pénzintézet “lerakataiban” árulják ezentúl a termékeit, és az IE-New York Broker is az anyabank hálózatában, illetve egy saját hálózat kiépítése révén kíván a korábbinál nagyobb erőkkel megjelenni. A személyes kapcsolat ugyanis még mindig nagyon fontos, az internetes kereskedelem pedig egyelőre csak viszi a pénzt a magas biztonsági költségek és a folyamatos fejlesztések miatt.

További stratégiai irányként említik a szakemberek az elmozdulást a külföldi értékpapírokkal való kereskedés irányába, valamint a klasszikus brókercéges termékkör gazdagítását. Ez utóbbinak az lenne az értelme, hogy olyan időszakokban is sikerüljön megtartani az ügyfél pénzét, amikor annak éppen nincsen kedve azt a tőzsdén kamatoztatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik