Belföld

Távárisi kám bek?

Féléves harc után formálisan is orosz kézbe került a BorsodChem. Első pillantásra jelentősen csökkent a társaság körüli bizonytalanság, de vajon mit gondolnak erről az elemzők?

Távárisi kám bek? 1Tíz éve már, hogy búcsút vettünk az oroszoktól. Most elmondhatjuk, hogy persze teljesen más szerepkörben, de ismét itt vannak. Ezúttal a vegyiparban köszönthetjük újra őket mint tulajdonosokat.

Pontról pontraHa ide kattint, részletesen olvashatja, mi történt a BorsodChem közgyűlésén.

Trónfosztás a közgyűlésen

Kevés kivétellel az történt a BorsodChem rendkívüli közgyűlésén, amire az orosz érdekeket képviselő nagyrészvényesek, a CE Oil, a CIB és az MDM áldásukat adták. Erre minden lehetőségük meg is volt, hiszen a szavazatok valamivel több mint 64 százalékát képviselték. A napirendi pontok túlnyomórésze pedig csupán egyszerű többséget igényelt.

Elnökváltás a BC élénA BorsodChem új összetételű igazgatósága Georg Stahl-t választotta a részvénytársaság elnökévé közgyűlést követő ülésén. A posztot eddig betöltő Kovács F. László a vállalat vezérigazgatója marad. A volt elnök indokoltnak nevezte, hogy egy olyan gyorsan fejlődő cégnél, mint a BorsodChem, egy idő után szétváljon az elnöki és a vezérigazgatói funkció.

Ennek megfelelően első lépésben az igazgatóságot, majd a felügyelő bizottságot menesztették, és a helyükre saját embereiket ültették. A színfalak mögötti informális megállapodást sejtetett, hogy a TVK ügyben érintett igazgatósági tagok felelősségre vonása elmaradt. Jóllehet korábban több milliárd forintos kártérítésről volt szó.

Még a kazincbarcikai társaság privatizációjakor részvényessé vált EBRD érdekeit is figyelmen kívül hagyták. Az európai fejlesztési bank képviselője hangot is adott azon véleményének, hogy a kisebbségi részvényeseknek a magyar jog nem nyújt megfelelő védelmet. Csupán abban bízhat, hogy a felügyelet még felvásárlási ajánlatra kényszerítheti az oroszokat.

BÉT-reakcióAz igazgatósági tagok visszahívásával egy időben a tőzsde azonnali hatállyal felfüggesztette a nap hátralévő részére a BorsodChem részvények kereskedését. A BÉT indoklása szerint ezt a befektetők védelmére tették, mivel a közgyűlés lebonyolítása során az információk egyidejű eljuttatása nem biztosítható.

Mit gondol az elemző?

Semmi kétség, a BorsodChem az oroszok kezén van – értett egyet az FigyelőNet álláspontjával Háda Bálint, a K&H Befektetési Rt. elemzője. Véleménye szerint a részvény megítélésekor a legnagyobb bizonytalansági tényezőt a TDI licenc megtartása jelenti. A Mitsui korábbi állásfoglalásából ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy milyen feltétel esetén vonják vissza a használati jogot.

Előfordulhat az is, hogy az oroszok már megegyeztek a japán céggel arra az esetre is, ha az igazgatóság összetételében gyökeres változások történnének. Tovább nehezíti az elemző dolgát a PSZÁF kontra CIB per kilátásba helyezése. Nem lehet tudni ugyanis, hogy a felügyelet csak blöfföl, vagy tényleges bizonyítékok birtokában van.

Háda Bálint mindezek fényében kivárást javasol. A külföldi befektetők az EBRD példáján is okulva vélhetően nagy ívben elkerülik a részvényt.

Mi lesz az etilénszerződéssel?A BC közgyűlést követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azonnali hatállyal tárgyalásokat kezdenek a TVK-val a korábban megkötött etilénszerződésről. Bíznak benne, hogy a szerződést közös akarattal hatályban tudják tartani. A bizakodó nyilatkozatok érthetőek is, mivel a két cég között érvényben lévő etilénszerződés csaknem egymilliárd forintos kedvezményt nyújtott a BC számára.

Az oroszoké lesz a TVK is?

A mai fejlemények a TVK tulajdonosi szerkezetét is érzékenyen érinthetik, és újabb kérdéseket vethetnek föl. Például azt, hogy miért nem hívta le a Mol a TVK 7,5 százalékos részvénycsomagjára szóló opciót? Hiszen ez és korábbi – az MKB és a CIB hathatós segítségével szerzett – 47 százalékos részesedése mostanra többségi tulajdonná érett volna.

Erre annál is nagyobb szükség lett volna, mivel elemzők véleménye szerint a Gazprom és vele azonos érdekeket képviselő szövetségesei a BorsodChemnél maradt 15 százalékos TVK pakettel tulajdonhányadukat akár már 40 százalék fölé tornázhatták. A közkézhányad, vagyis a kisrészvényeseknél lévő papírok részaránya a legutóbbi TVK közgyűlés adatai alapján 13 százalékra tehető.

Némi magyarázatot nyújthat, hogy a Mol regionális terjeszkedése (gdanski finomító, PKN privatizáció) túlzottan forrásigényes, és a cég a korábbi TVK-stratégia felülvizsgálatára szorul. Szintén kérdéses egy nyilvános vételi ajánlat finanszírozása – ami a TVK 33 százalékának ellenőrzése fölött egyébként kötelező lenne. Ezért elképzelhető, hogy a háttérben már körvonalazódik a megegyezés a két meghatározó tulajdonos között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik