Belföld

Mit csináljon tízmillió forinttal?

Ha ön hirtelen nagyobb összeghez jutott hozzá, vagy ráeszmélt, hogy a pénze többet is hozhatna, ha nem a mostani helyén pihenne, akkor olvassa el a FigyelőNet szakértőjének tanácsait!

Befektetési tippeinkVálassza ki, mennyi megtakarított pénze van, és olvassa el a FigyelőNet befektetési tanácsait!



Hogyan döntse el mibe fektesse pénzét?

Mit csináljon félmillió forinttal?

Mit csináljon kétmillió forinttal?

Mit csináljon ötmillió forinttal?

Mit csináljon 20 millióval?

Sorozatunk eddigi részeiből már kiderült, hogy a befektetésre váró összeg növekedésével a lehetőségek száma is egyre nő. Az ötmillió forinttal rendelkezők előtt már nyitva áll a tőzsde, a kötvénypiac, a bankok és a műkincspiac is. A nagyobb befektető előtt azonban – mint amilyen Ön is – elérhető a külföldi értékpapírokba fektetés lehetősége, de akár az ingatlanpiaci befektetésekbe is belekóstolhat.

Hogyan érdemes megosztani a pénzt?

Ha nem akar mindent egy lapra feltenni, akkor pénzének megosztása a különböző lehetőségek között a hozam-likviditás-kockázat-futamidő négyes közötti választással kezdődik. Ha megválaszolta magának a kérdést, hogy milyen a fentiek fontossági sorrendje az Ön számára, akkor fel kell mérnie, hogy a különböző befektetési területeket a fenti négy tulajdonság milyen mértékben jellemzi. Erre nyújtanak segítséget a területeket feltáró, szakértők által írt cikkeink.

Ezek után a befektetési lehetőségeket úgy kell portfolióba rendezni, hogy az az Ön igényeinek megfelelő tulajdonsággal rendelkezzen. Tartsa szem előtt azt, az örök befektetési dilemmát, hogy túl kicsi részösszegek kezelése elviheti a remélt hozamot, viszont a több irányba invesztálás csökkenti a kockázatot. Ha a választáshoz segítségre van szüksége, olvassa el az FN cikkét!

A gyorsabb választás kedvéért összeállítottunk néhány mintaportfóliót:

Az Ön portfoliója: válassza ki melyik illik Önre!

Békés öregkor. Ön valahonnét hozzájutott e szép összeghez, és ebben látja nyugodt öregkorának biztosítékát, mert az állami nyugdíj nem sok mindenre elég. Még húsz év van hátra a visszavonulásig, így nyugodtan fektethet hosszú távon jól teljesítő befektetési területekre. A legcélszerűbb, ha tőkéje nagy részét a tőkepiacra viszi. Vagyis egy brókerrel való konzultáció után pénzét vagy 5-8 részvény között megosztja, vagy eleve egy befektetési alapba helyezi. Külföldi alapokkal is megpróbálkozhat, de ilyen időtávon a kelet-európai börzék a javallottak. Másik lehetőség, hogy ingatlant vásárol, amelyet kiadva rendszeres jövedelemre tehet szert, ráadásul értéke az évtizedek során a nyugat-európai szintre felzárkózva Önnek kiemelkedő hozamot biztosít.

Arany középút. Ez a stratégia a fiatalkoruk vége felé közeledőknek ajánlott. Annak ellenére, hogy napi gondjai nincsenek, de bármikor előfordulhat valami váratlan kiadás, másrészt az autó megérett a cserére, a lakás pedig a felújításra. Ekkor Önnek a következőt ajánljuk: pénze felét fektesse likvid eszközökbe. Ezt érdemes két részre osztani, az egyiket bankszámlán tartani sűrűn lekötve, másik, nagyobb részét pedig állam-, vagy banki kötvényekbe helyezni. A teljes összeg másik felét érdemes vegyes alapok papírjaiba fektetni. Ezek lehetnek magyar részvény-, kötvény-, vagy külföldi indexalapok. Bátrabbak és hozzáértők felkereshetik az aukciós házakat vagy a galériákat műkincsek után kutatva.

Törekvő. Ha Ön egy feltörekvő fiatal értelmiségi, és hirtelen 10 millió forinthoz jutott, akkor Önt minden bizonnyal két dolog jellemzi: egyrészt nagy szüksége van likviditásra a fényűző életmód fenntartásához, másrészt rövidtávra gondolkodó, kockázatvállaló típus. Ennek megfelelően, egy kisebb pénzmagot likvid eszközökbe – állampapír, bankszámla – érdemes tennie, és az összeg nagyobb részét pedig rizikós de reménykeltő üzletbe fektetni, mint a tőzsdei részvények, vagy részvényalapok, külföldi részvényalapok, tőzsdei derivatív termékek (határidős, opciós ügyletek). Az ingatlan és a műkincs Önnek azért nem jöhet számításba, mert nem likvidek, másrészt meglehetősen sok időt és hozzáértést igényelnek.

Jó befektetést kívánunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik