Belföld

FigyelőBarométer – január 23.

Leesett az idei első "komolyabb" hó (+2). Az ENSZ szerint gyorsul a globális felmelegedés (-2). Javuló országkép a The Economist nyomán (+3). Felfelé tart a FigyelőBarométer.

Országszerte fehér tájat pillanthattunk meg, amikor reggel kinéztünk az ablakon. Bár a kiadósnak és a tartósnak egyelőre ez a havazás sem lesz a mintapéldája, fehérsége már magáért beszélt. Bár biztosan sokan inkább eltekintettek volna a szélvédők és a járdák takarításától, a többség alighanem örül a hónak. A közérzetet ugyanis javítja a változatosság, a “téli idillben” javulhat a kedélyállapotunk. Karácsonyi dalokat viszont ne énekeljünk – annak már elmúlt az ideje.

A ma reggeli havas táj láttán talán érthetetlennek hat a kijelentés: Szahara keletkezhet Európában. A föld felmelegedése azonban gyorsabb a vártnál, és egyre több a bizonyíték arra, hogy ezért az ember a felelős. A tengerszint emelkedése folytán tízmilliók kényszerülhetnek az alacsonyan fekvő területek elhagyására – figyelmeztet az ENSZ. Migrációt válthat ki a termőföldek elsivatagosodása is, amely folyamat már Észak-Afrikáról Dél-Európára is átterjedt, sőt Magyarország is érintett. Pesszimizmusra adhat okot, hogy az 1995-ös becsléshez képest nagyobb mértékű, 1,4-5,8 Celsius-fokos átlagos felszíni felmelegedés várható a következő évszázadban, miközben 9-88 centiméterrel emelkedik meg a tengerszint. A múlt században az 1990-es évtized vitte el a pálmát – már ami a forróságot illeti. Az elsivatagosodás a jövőben akár Európa termőföldjein is megjelenhet. A leginkább Portugália, Spanyol-, Olasz- és Görögország érintett, de a száradás jelei akár Bulgáriában, Moldáviában, Romániában, Oroszországban és Magyarországon is előfordulhatnak.

Kedvezőbb kép alakult ki a The Economistot olvasók körében a magyar gazdaságról a Magyar gazdasági körkép címmel tavaly megjelent cikksorozat után. A cikkek olvasását követően a megkérdezettek több mint kétharmada nyilatkozott úgy, hogy Európa egészének jó, ha Magyarország belép az EU-ba. Tíz olvasóból több mint öt véli úgy, hogy hazánk jó export-import lehetőségeket kínál, és hogy a magyar GDP növekedési üteme meghaladja majd az uniós átlagot. Javuló tendenciát mutat a hazai termékek és szolgáltatások imázsa, miközben kevés esetben fordul elő, hogy a magyar cégek nem etikus módon járnak el. Elgondolkodtató viszont, hogy csak a válaszadók alig több mint egyharmada tartja hatékonynak és hozzáértőnek a magyar munkaerőt. Az orvosolandó tételek között szerepelt még a technológiai fejlesztés folyamatossága és a tőkepiac hatékonysága. A javuló országkép is szerepet játszhatott abban, hogy a tavalyi év első tíz hónapjában rekordmennyiségű tőke áramlott be Magyarországra. Változott viszont a befektetők toplistája: míg korábban sokáig Németország szerepelt az élen, a második az USA volt, amelyet Ausztria követett, addig 2000-ben Hollandia volt az első, őt követte Belgium, majd Németország és az USA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik