Belföld

Virtuális bankpiac

A bankok körében divatba jött internetes szolgáltatást vette vizsgálat alá a FigyelőNet. Olvassa el cikkünket, és megtudja hol tart ma az online bankolás!

Pár évvel ezelőtt még a telefonon nyújtott banki szolgáltatások ritkaságszámba mentek, mára alaposan megváltozott a helyzet, szinte valamennyi pénzintézet telefonon is ugyanazt nyújtja, mint fiókjaiban. Legyen szó egyenleg lekérdezésről, átutalásról, vagy hitelkérelemről.

Internet vs. Home BankingAz angol szavak gyakorlatilag azonos szolgáltatást takarnak, csupán a bankhoz történő csatlakozásban van különbség. A HomeBanking esetében nincs szükség Internet szolgáltató igénybevételére, az ügyfél közvetlenül – egy modem segítségével – éri el a banki terminált. Az InternetBanking-nél az adatforgalom a világhálón keresztül bonyolódik. Fontos megjegyezni, hogy mindkét megoldásnál szükség lehet a felhasználó oldalán egy telepítő program futtatására.

Az újdonság ereje most az internetes bankolásban rejlik. Igaz, nem a tőlünk nyugatra eső világban, hanem idehaza. Nemcsak az információtechnológia terén vagyunk néhány éves lemaradásban, de az ügyféligények is jóval szerényebbek. A fejlődés útjába gördíthet akadályt az is, hogy az internetes tranzakciók biztonságossága egyelőre még megkérdőjelezhető. Erre világítottak rá az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került visszaélések is.

Szakértői látlelet

Szabó Kristóf, a Raiffeisen Bank elektronikus üzletágvezetője úgy véli, hogy az internetről manapság rendkívül divatos dolog beszélni, de amikor használni kellene több embernek is nehézségei támadnak. A szakértő úgy látja, hogy az online bankolás elterjedését nem is annyira az ügyfelek bizalomhiánya hátráltatja, hanem inkább szerényebb számítógépes tudásukkal van baj. A kockásfüzeten felnőtt, ma 50-60 éves generációtól már az is rendkívül nagy teljesítmény, hogy a DOS-t megtanulta használni.

Terjedőben a pénzügyi terminálokVégezze maga banki ügyeit éjjel-nappal nyitva tartó fiókjainkban! – szólítják föl ügyfeleiket a bankok. A világ fejlettebb szegletében divatos terminál bankolás idehaza még igencsak gyerekcipőben jár, csupán három bank kínálja ezt a szolgáltatást. A legnagyobb, 25 terminálból álló hálózattal a Raiffeisen rendelkezik. Az ÁÉB-nél és a Citibanknál egyelőre “csak mutatóban” vannak ilyen gépek. Az ügyfél a bankhoz betérve szinte valamennyi gyakoribb fióktranzakciót elvégezheti. Ráadásul a terminál mellett lévő telefonkagyló felvételével bármikor kérhet segítséget a telefonos központban (CallCenter) dolgozó bankároktól.

Hány ügyfélről lehet szó?

A piacméret becslésekor a statisztikai adatokkal meglehetősen óvatosan kell bánni. A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon minden hatodik családban van személyi számítógép, de arra nem derül fény, hogy milyen gépekről van szó. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy egy öt évvel ezelőtti vagy éppen egy csúcsmodellről beszélünk.

A bankok által közölt számok egymással és a valósággal is nehezen vethetők össze. Egyesek a lakossági és vállalati ügyfeleket együttesen számítják, míg mások külön. Az sem mindegy, hogy regisztrált vagy aktív felhasználóról beszélünk. A FigyelőNet becslése szerint ma mintegy 20-25 ezer aktív ügyfélen osztoznak a bankok. A legtöbb bank esetében az ügyfelek 1 százaléka használja a világhálót virtuális bankolásra.

Elektronikus aláírás

A Polgári Törvénykönyv egyelőre ugyan még nem teszi lehetővé, de hamarosan változik a helyzet. Az üggyel kapcsolatos módosító indítvány várhatóan az idén tavasszal kerül a Parlament elé, és minden bizonnyal el is fogadják, mivel az európai integráció fontos részeként tartják számon. A bankoknak jelenleg nem jelent problémát a hiányosság, ugyanis az ügyfelekkel kötött szerződésekben külön szabályozzák ezt a kérdést.

Online bankpiac szereplői

IEB

Az online bankolás lehetőségét először az Inter-Európa Bank kínálta ügyfeleinek. A bank a piacra lépést – döntően a vállalkozói igényeknek eleget téve – 1998-ra időzítette. A BankoNET névre keresztelt hálózati szolgáltatást mind a lakossági, mind a vállalati ügyfelek igénybe vehetik. Ráadásul az ügyfél dönheti el, hogy az internetes vagy a háló nélküli csatlakozást választja. A korai indulás ellenére jelenleg 3-5 ezer tehető az ügyfelek száma.

OTP Bank

A mérlegfőösszeg alapján legnagyobb hazai bank 1999 nyarán jelent meg a piacon. Az OTP HáziBank internet alapú bankfiók, melyet lakossági ügyfeleknek, illetve kisforgalmú cégeknek, egyéni vállalkozóknak ajánlják. A jelentősebb számlaforgalmat bonyolító ügyfelek részére az OTP Ügyfélterminál áll rendelkezésre. A termékskála bővítéseként a közeljövőben tervezik a Cash Management szolgáltatás bevezetését, amely az önkormányzati üzletágban egyedülálló lehetőségeket kínál. A bankvezetőktől származó nyilatkozatok szerint 30 ezer ügyfelet tartanak számon.

Raiffeisen Bank

Az OTP Bankot negyedévnyi késéssel a Raiffeisen Bank követte. A Raiffeisen csupán lakossági ügyfelek számára nyújtja Internet Banking szolgáltatását. A 40 ezer folyószámlát kezelő bank 600-700 aktív felhasználóval áll netes kapcsolatban. Az OTP-hez hasonlóan az önkormányzati piacon is jelen vannak, ami 10 százalékos piaci részesedésük alapján érthető is.

Citibank

A CitiDirect virtuális bank tulajdonképpen a nemzetközi változat magyarosítása. A Citibank tavaly nyáron látta elérkezettnek az időt, hogy beindítsa szolgáltatását. Az OTP mellett a Citibank szolgáltatása sem igényel külön telepítést a felhasználó részéről. Elég a jelszót bepötyögni, és máris rendelkezhetünk számlák fölött. Az oldal biztonságosságáról hitelesítő eljárások – mint például a VerySign – gondoskodnak.

Új szereplők

A Kereskedelmi és Hitelbank január elején lépett a piacra. A bankvezetés nyilatkozata szerint nem is akármilyen sikerrel, pár hét alatt máris 1,5 ezer ügyfél vette igénybe ezt a lehetőséget.

Hamarosan újabb szereplővel bővül a kínálat, mivel a honlapját nemrégiben modernizáló CIB Bank az év első felére ígéri Internet Bankját. Az ügyfelek kíváncsiságát egyelőre egy Internet Sulival csillapítják, amelyen a telepítéstől kezdve a használatig minden gyakorlati kérdésre választ kaphatnak az érdeklődök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik