Belföld

FigyelőBarométer – január 19.

Nincs "válság" a kisgazdapártban. (-2) Megszűnik a Globopolis.com. (-2) Az Intel gyárat épít Debrecenben? (+2) Lefelé tart a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

A kisgazdapártban minden rendben. Nincs válság – jelentette ki tegnap a hazánkba látogató napbarnított pártvezér. Mint mindig, ismét a média a hibás. Felfújták, mint a Jimmy-sztorit. Sőt, egyes hírek szerint még a kormánykoalíció is egyben marad. A Népszava és a Szonda Phone közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 41 százaléka véli úgy, hogy a Fidesz továbbra is a kisgazdákkal együtt kormányoz. Azonban 27 százalék szerint kisebbségi kormányzás lesz, míg 17 százalék előrehozott választásokat szeretne. Ezzel szemben a Fidesz illetékese még azokat a híreket is cáfolta melyek az FKGP-vel való választási együttműködésről folytatott tárgyalások megszakításáról szóltak. A polgári párt kijelentette: ha a kisgazdák rendezik soraikat, akkor közösen vágnak neki a választásoknak. Még a kisebbik kormánypárt tárca nélküli minisztere, Boros Imre is azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy Torgyán Józsefnek a jelen helyzetben minden szempontot alá kell rendelnie a stabilitás fenntarthatóságának. Ezek szerint most mégis minden rendben a kormánykoalíció, valamint a kisgazdapárt háza táján? Akkor meg miért is beszél erről ennyit mindenki?

Az új gazdaságról is sokat beszélünk, de sajnos ott egyértelműen látszik, hogy nincs minden rendben. Ezt jelzi az is, hogy a több országban is kulturális programajánló portálokat üzemeltető Globopolis.com beszünteti online tevékenységét, ugyanis a cég tulajdonosai kedvezőtlennek ítélték meg a befektetési környezetet – írta az Index.hu. A befektetők nagy valószínűséggel rájöttek arra, hogy az ilyen jellegű internetes befektetés kidobott pénz az ablakon. Szakértők szerint azok az online cégek, melyek csak hirdetési bevételből szeretnének megélni, még egy ideig csak imádkozhatnak, mivel profitot ebből a tevékenységből nem igazán remélhetnek. A Globopolis.com – melynek nemrég ért véget magyarországi reklámkampánya – talán a legracionálisabban járt el. Nem kívánták tovább halmozni a veszteségeket. Öröm az ürömben, hogy a Jupiter Research felmérése szerint folyamatosan csökken Amerika dominanciája az internetpiacon, így egyre nagyobb esély van arra, hogy akár a Közép-Kelet Európai régió is jelentősebb szerephez jusson. A kutatás szerint 2005-re a világ összes internetezőjének csak a negyede lesz amerikai, sőt az ázsiai csendes-óciáni régió internet-használata öt éven belül túlszárnyalja az Egyesült Államokét.

Amerika más területen is veszíteni látszik. Több cég is külföldre telepíti gyártókapacitását. Így határozott a Motorola is, mely az észak-amerikai piacra szánt mobiltelefonok gyártását Mexikóba és Kínába helyezi át, mivel így alacsonyabb bérköltséggel kalkulálhatnak. Az Intel Európát helyezi előtérbe – következő gyárát lehet, hogy hazánkban építi fel. A cég képviselői Debrecent és Ebes községet is felkeresték, mint szóba jöhető helyszínt – tudta meg a Világgazdaság. A tervek szerint már 2002 elején elkészülhet a gyár, mely 500 embernek adhat munkát. Pozitív tényező Magyarországon a jól képzett munkaerő, illetve a biztosított adókedvezmények. Egyre több multi ismeri fel, hogy hazánkban nem csak gyártatni érdemes, hanem a K+F tevékenységet is ide kell helyezni. Összességében egyre több cég költ itthon a kutatás-fejlesztésre, ezért szakértők reménykednek abban, hogy megállhat a kiművelt emberfők külföldre vándorlása. Lehet, hogy vége az agyelszívásnak, és ezzel is rontjuk az Egyesült Államok helyzetét?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik