Belföld

Világcégek a hackerek ellen

A számítógépes technológia nagyjai elhatározták, hogy közös központot hoznak létre a hackerek ellen. Az elmúlt évben több olyan támadás történt, amely nagy forgalmú internetes oldalakat bénított meg.

A tavalyi sorozatos rendszerfeltörések ellen olyan multinacionális szoftver- és hardvergyártók fogtak össze, mint például a Microsoft vagy az Oracle. Az üzleti életben egyébként nagy ellenfeleknek számító társaságok közös elhatározással úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy adatbázisközpontot, melynek az Information Technology Information Sharing and Analysis Center (IT-ISAC) nevet adták. Véleményük szerint ennek segítségével könnyebben megelőzhetővé válnak a nagy károkat okozó hackertámadások.

A kizárólag tagsági alapon működő központ kivitelezését maga Bill Clinton amerikai elnök is sürgette, miután az utóbbi időben több olyan szervert is megbénítottak, melyek forgalmas internet-áruházak technikai hátteréül szolgáltak.

Itthoni helyzetA hackerek elleni védelem hazánkban is égető problémává vált. Az elmúlt év decemberében derült ki, hogy a Budapest Bankot 734 millió forinttól fosztották meg a cég befektetési forgalmazási szoftver hibáját kihasználva. A rendőrségi vizsgálatok szerint a pénzintézet rendszerét számtalan alkalommal feltörték a hackerek, így hónapokon át módszeresen fosztogatták a bankot.

A terv megvalósításával közvetlenül ugyan nem tudják megvédeni magukat és internetes oldalaikat a cyberbűnözőktől, azonban lehetővé válik a legújabb tapasztalatok, védekezési módok és információk cseréje, ami egységes fellépést biztosíthat a támadók ellen. Guy Copeland, az IT-ISAC vezetőségének tagja úgy nyilatkozott: “Már eddig is volt mindegyikünknek egy kis darab a teljes képből, az információk cseréjével azonban az egész is érthetővé válik.” Az ötlet megvalósításában anyagi szinten tizenkilenc cég vesz részt, többek között az AT&T, a Cisco Systems, az Intel, a Symantec, az IBM és a Hewlett Packard, összesen 750 ezer dollárral járulva hozzá a nonprofit központ felállításához. Az IT-ISAC-ot az atlantai Internet Security Systems működteti majd, és az eddig társult cégek mellé évi ötezer dollár ellenében újabb társaságok is csatlakozhatnak.

Három hasonló szövetség is létezik már, ezek a banki szektort, a telefonpiacot és az elektronikai társaságokat fedik le, és a tervek közt szerepel újabbak létrehozása is az olaj- és a gáziparág, valamint a szállítmányozás védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik