Belföld

FigyelőBarométer – január 12.

Sokat utaznak a miniszterek. (-1) Biohisztéria Európában. (-2) 27 ezer ember fűtés nélkül. (-1) Zuhan a Figyelőbarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Miniszteri utazások

Ígéretéhez híven ma hozza nyilvánosságra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a minisztériumok külföldi utazásairól készült – korábban egyszer már titkosított – vizsgálat eredményét. Sepsey Tamás, a KEH vezetője reggel még nem volt hajlandó nyilatkozni a jelentés részleteiről, mivel a sajtónak megígérte, nem tesz kivételt senkivel szemben sem. Aki kíváncsi, leghamarabb ma délben, a Miniszterelnöki Hivatal website-ján megtudhatja a részleteket. Az igen leleményes kérdéseket feltevő rádióriporternek azért azt sikerült kiderítenie, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem Torgyán József és minisztériuma, hanem a külügyi tárca vezeti az utazási lista élét. Különösebb szabálysértések sem történtek – apróbb problémák persze voltak -, bár Sepsey elismerte, hogy az ellenőrzés eszközei nem engedtek lehetőséget minden terület és személyi kapcsolódás (mint amilyen az OTP Travel, Torgyán fia, és az FVM közötti viszony) feltérképezésére. Az azonban kétségtelen, hogy a jelentés fel lesz használva – mind a sajtóban, mind a politikusok között – az agrárminiszter ellen, aki most éppen politikai csatározások kereszttüzében van amúgy is. Reméljük azonban, hogy Torgyán ettől nem ijed meg, és nem marad kint feleségével valamelyik kellemes mezőgazdasági feltételekkel rendelkező Dél-Amerikai országban…

Kergemarhakór

Ismét tetőfokára hágott Európában a keregmarhakórtól való félelem, amely úgy tűnik, lassan hazánkat is eléri. Tőlünk nyugatabbra minden korábbinál népszerűbbek a biotermékek, egyre több országban az egyik pillanatról a másikra összeomlik a marhahús-kereskedelem, sőt, Németországban sokan hirtelen áttértek a vegetarianizmusra. Hazánkat – ki tudja, mennyire jogosan -, az Európai Unió kockázatos területnek minősítette a kergemarhakór szempontjából: a négyes skálából három, azaz majdnem a legrosszabb pontot kaptuk. Nem is érti ezt Nagy Attila, a betegséget felügyelő, éppen a napokban kinevezett miniszteri biztos, aki szerint Magyarország eggyel jobb kategóriát is megérdemelt volna, hiszen fejlettek az állat-egészségügyi intézkedések és itthon még egy marhánál sem regisztráltak BSE-megbetegedést. A kötelező szűrés bevezetése – minden levágott marhánál tesztet végeznek el – azonban meglehetősen drága mulatság, becslések szerint éves szinten meghaladná a 3 milliárd forintot, így annak használatára valószínűleg nem fog sor kerülni. Pedig a magyar marha az utóbbi időben egyre keresettebb volt más országokban, a pánik azonban könnyen veszélyeztetheti a marhahús exportját. Ez pedig rossz hír lehet az amúgy is gyengélkedő mezőgazdaságnak…

Fagyos reggel

Meglehetősen fagyos hangulatban ébredt fel ma reggel közel 27 ezer kispesti lakos: a kora hajnali óráktól kezdődően ugyanis nem volt se fűtés, se melegvíz lakásaikban. A közeli hőerőműben történt elektromos hiba miatt le kellett állítani a berendezéseket, így a távhőszolgáltatás egy darabig szünetel. Az illetékesek ugyan mindent megtesznek a hiba elhárítása érdekében, ez azonban nem vigasztalja azokat a kispestieket, akik a hideg éjszaka után mondjuk egy forró zuhannyal akartak felmelegedni. Reméljük a probléma mihamarabb megoldódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik