Belföld

FigyelőBarométer – január 8.

Jelentkezett a gázdrágulás hatása, csúcson a termelői árnövekedés (-1). Piacképessé tennék az állami nyugdíjrendszert (+1). Az euró bevezetésére 2008-ig várni kell (-1.) Süllyed a FigyelőBarométer.

Tavaly nemcsak a háztartások, hanem a vállalatok is az árak emelkedésével szembesülhettek. Legalábbis ezt jelzik a legfrissebb, novemberi inflációs adatok. Az említett hónapban a termelői árindex éves viszonylatban 13,4 százalékkal növekedett, több mint fél százalékponttal többel, mint októberben. Az elemzőket nem érte meglepetésként a kedvezőtlen hír, hiszen már a várakozások is meglehetősen borúlátóak voltak. Szinte valamennyi szakértő úgy látja, hogy a drágulásért mindenekelőtt az emlékezetes nyári – 43 százalékos – gázáremelés felelős. Bár a termelői árindex éves csúcsot döntött, a világpiaci tendenciák megfordulása miatt a növekedés megtorpanhat – ősz óta nemcsak a kőolaj ára csökkent jelentősen, hanem az euró is magára talált. Talán ezért sem annyira pesszimisták a mostani adat láttán az elemzők, mint az egyébként várható lenne.

A kormány az infláció kézbentartása mellett a nyugdíjrendszer átalakításának ügyét is a szívén viseli. A körvonalazódó elképzelések szerint az állami nyugdíjpillért tennék piacképessé. A téma nem új keletű. Az, hogy épp most került terítékre, egyértelműen az új pénzügyminiszter, Varga Mihály színrelépésével magyarázható, aki a nyugdíjreform továbbfejlesztését tartja legfontosabb teendőjének. Az állami nyugdíjpillért egyéni nyugdíjszámlával, a járadék örökölhetőségével és rugalmas korhatárral tennék vonzóvá. Félő azonban, hogy az állami törekvések hátrányosan érinthetik a magánkasszák fejlődését.

Nem maradtunk Európai Uniós jóslat nélkül az új esztendőben sem. Ezúttal a Deutsche Bank kutatói tették közzé legfrisebb tanulmányukat. Ezen már érezhető a nizzai fejlemények hatása. Az újdonságot így már nem a keleti, hanem az EMU-bővítés időpontjának találgatása jelentette. A kutatók 60 százalékos esélyt adnak a “nagy konvoj” névre keresztelt forgatókönyvük megvalósulásának. Eszerint 2005-ben csatlakoznának az EU-hoz a közép-európai jelöltek, Bulgária és Románia kivételével. Ezt hároméves felkészülési időszak követné a monetáris uniós tagságig, vagyis az euró bevezetésre csupán 2008-ban kerülne sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik