Belföld

A nagy kamatcsökkentés

Vérmérséklettől függően mindenki másként értékeli az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hirtelen kamatcsökkentését. A tőzsde örül, egyesek azonban óvnak a túlzott optimizmustól.

A nagy kamatcsökkentés 1A Financial Times nevezetes Lex rovata a szkeptikusok táborát gyarapítva reagál a Fed fél százalékpontos kamatvágására. A világ egyik legtekintélyesebb pénzügyi napilapja szerint Alan Greenspan ezzel rossz üzenetet küld,

Apró jelekA keddi beszerzési menedzser index, amely általában jól mutatja az üzleti élet kilátásait, rosszabb lett a vártnál. Ráadásul kulcsfontosságú iparágak teljesítettek katasztrofálisan decemberben. Visszaestek például a számítógép- és autóeladások. Még a lakásépítési piacon is visszaesés várható – legalábbis a jelzáloghitel kérvények csökkenése ezt mutatta.

azt sugallja, hogy bármikor kész mentőövet dobni a befektetőknek a hanyatló tőzsdei árfolyamok láttán.

Habár az írás szerint az amerikai gazdaság tényleg aggodalomra okot adó jelzéseket ad, hiszen a növekedés lassul, a fogyasztói és üzleti bizalom is a mélyponton, de az 5 százalékos szárnyalás után a 2 százalékos bővülés még nem tragédia, ráadásul nagyon is szükség volt rá. Igazi visszaeséstől, tehát attól, hogy két egymást követő negyedévben zsugorodik a gazdaság, csak nagyon kevesen számítanak – írja a Financial Times.

A pénzügyi újság kivételt jelent a világszerte tapasztalható optimista értékelések közepette. Nem azt hangsúlyozza, amit mindenki,

Az utca hangjaA New York-i tőzsde hangulatát jelző The Wall Street Journal kifejezetten üdvözli a Fed lépését, és a lap szerint Alan Greenspan végre csattanós választ adott azoknak, akik szerint a magas kamatokkal éppen a jegybank “ülteti le” a gazdaságot. Az újság szerint most Bush elnökön a sor, és a további kamatcsökkentéseket a beígért adómérsékléssel kell megspékelnie.

nevezetesen, hogy erre a lépésre már korábban is szükség lett volna, a gazdaság élénkítésé ugyanis most elsőrendű feladat, hanem józanul beszél a veszélyekről is.

A Financial Times is a jótékony hatások között említi, hogy a kamatcsökkentés késleltetett hatásaként, valószínűleg az év második felében újra növekedésnek indulhat az amerikai gazdaság, és a befektetők is joggal örülhetnek annak, hogy – legalábbis rövid távon – végre emelkedésnek indulhatnak az árfolyamok. De hosszabb távon lehet, hogy nem a gazdaság általános érdekeit képviseli Alan Greenspan gyors döntése – véli a lap szakírója. A részvények ugyanis túlértékeltek

Öröm a köbönA Business Week is inkább gratulál a Fed időben meghozott döntéséhez, és gyakorlatilag csak a pozitív hatásaira hívja fel a figyelmet. További, akár 100 bázispontos mérséklést is vár az év folyamán. A lap szerint Alan Greenspan felismerte, hogy az Új Gazdaság táplálta fellendülés és az azt követő hirtelen lassulás gyorsabb reagálásra készteti a jegybankárokat is. Bush elnök ezzel az intézkedéssel nagy segítséget kapott a gazdaságpolitikájához.

voltak, sőt a technológiai szektorban még mindig azok, vagyis az árfolyamok visszaesésének – bármilyen fájdalmas is – szükségképpen be kellett következnie.

A Fed elnök mostani lépését tehát a lap úgy értékeli, hogy csak bátorítja azokat a befektetőket, akik túlzott kockázatot vállalnak, nem nézik a cégek valós teljesítményét, így újabb tőzsdei lufik felfújásához járul hozzá ezzel a kamatcsökkentéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik