Belföld

FigyelőBarométer – január 4.

Kamatot csökkentett a Fed (+2). Online adóbevallások (0). Zöld lámpa a zöldprogramnak (+1). Enyhén emelkedik a FigyelőBarométer.

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Teljesen váratlanul kamatot csökkentett tegnap az USA jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (FED). A kamatcsökkentésre persze mindenki számított, de még a legelőrelátóbb elemzők is csak a nyíltpiaci bizottság következő, január végén esedékes ülésére várták a döntést. A lépést a romló gazdasági helyzetet tükröző adatok indokolták. A bank elszántságát mutatja, hogy kormányzótanácsa még a szimbolikus jelentőségű diszkontkamatot is mérsékelte, és egyúttal azt is jelezte, hogy ha a Federal Reserve bankjai igénylik, kész a diszkontkamat további mérséklésére. A gazdaságba vetett bizalom csökkenése nemcsak a tőzsdei cégek, hanem a fogyasztók részéről is érezhető volt – ezt egyértelműen jelezte a nemrég publikált üzleti bizalmi index alacsony értéke, illetve a Nasdaq és a Dow hatalmas év eleji esése. Az elemzők már kezdték temetni a tőzsdéket, de a váratlan hírre – melynek egyik nem is nagyon titkolt célja a tőkepiacok bizalmának visszaszerzése – a tőzsdék szinte azonnal szárnyalással reagáltak. Meglátjuk, hogy rakétaként emelkedik-e a magyar tőzsde indexe is a kamatcsökkentésnek köszönhetően, vagy marad az elmúlt napok unalma. Emelkedés mindenképpen várható – a kérdés csak az, hogy a beköszöntő hossz mekkora lesz, és főleg: mennyi ideig tart?

Az adótanácsadók nem estek hasra az új pénzügyminiszter terveitől az online adózás bevezetéséről – mivel nem kis hiányosságok mutatkoznak a törvényi szabályozásban. Hogy csak egyet említsünk: nincs még elfogadva az elektronikus aláírásról szóló törvény – olyannyira, hogy még csak a tervezetén dolgoznak a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai. Persze ez az adózásról szóló törvényt nem akadályozza meg abban, hogy már 1996-tól(!) lehetővé tegye az adóbevallás elektronikus úton való teljesítését – ezt is némi hiányossággal, hiszen azóta is hiányzik az a rendelet, amely szabályozná például az érintett adókört. De hagyjuk a törvényeket, nézzük az informatikai felkészültséget, amely valószínűleg szintén hagy némi kívánnivalót maga után, hiszen a kormány nem győzi hangsúlyozni, hogy kiemelt szerepet szán az informatikának a jövőben, amely felgyorsítja az APEH informatikai rendszerének a korszerű kiépítését is. Az adóhatóság azonban úgy véli, hogy az adózók sem állnak jobban technika terén, ezért a várható igényeknek már most eleget tudna tenni. Egyelőre azonban csak a legnagyobb adózók bevallásait fogadja – kísérleti jelleggel – elektronikus úton, és csakis a megfelelő hitelesítéssel, azaz a bevalló papír alapú aláírásával. Minden jel arra mutat, hogy több mint korai online adóbevallásról vagy felkészültségről beszélni, de már az ezekre való törekvés is dicséretes.

A Fővárosi Közgyűlés munkatervében kiemelt szerepet szán a zöldfelületek fejlesztését célzó hétéves programnak, amelynek során számos parkot és fasor újítanak fel. Ennek keretében több mint húsz beruházást szeretne megvalósítani a főváros – többek között a Városligeti-tó és környékének átépítése, a Gellérthegy parkja, a Hajógyári-sziget játszóterei, a Duna-parti fasor felújítása szerepel a tervben. Üröm az örömben, hogy a felújításokra évente alig több mint háromszázmillió forint jut. Ez azt jelenti, hogy az összesen mintegy négymilliárd forintot igénylő beruházás több mint tizenkét év (!) alatt készülhet el. A költségvetés húszmilliárd forintot vont el idén a fővárostól, úgyhogy szelektálásra biztosan szükség lesz – de milyen alapon? A Városligeti-tó felújítása vagy a Duna-part fái élveznek majd elsőbbséget a pénzhiány korlátozta kivitelezésekben? Jó lenne, ha már ott tartanánk, hogy nem egyformán “rászoruló” parkok, tavak, szökőkutak között kellene rangsorolni, egymás rovására…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik