Belföld

A Microsoft Whistler Beta 1 tesztje

A Microsoft Whistler új generációs operációs rendszer a Windows 95, 98, ME, NT és a 2000 összegyúrásából jött létre. Az új rendszer béta verzióját a vnunet.com szakértői tesztelték.

A vnunet.com általában nem szemlézi a béta verziókat, de a Microsoft Whistler operációs rendszer esélyes arra, hogy mindenütt jelenlevő programmá váljon. Úgy döntöttünk, kivételt teszünk, és kipróbáljuk a Whistler Beta 1-et.

A Microsoft Whistler Beta 1 tesztje 1A telepítés

A Microsoft mindent megtett azért, hogy áthidalja az otthoni és a munkahelyi platform között húzódó szakadékot. Sokkal barátságosabb felhasználói felület mögé rejtett több olyan belső megoldást, amelyet egy átlagos felhasználónak nem kell feltétlenül látnia.

A telepítés megkezdésekor a program kék képernyőre vált, ezt már a Windows NT 3.51-es verziója óta megszokhattuk. Miután a rendszer beállította a merevlemez partícióit, választhatunk a különböző fájlrendszerek között. A Whistler támogatja az NTFS fájlrendszert, ami azért hasznos, mert így egy felhasználó saját fájljai más számára elérhetetlenek, annak ellenére, hogy ugyanazon a számítógépen találhatók.

A merevlemezek beállítása után a telepítés barátságos grafikus környezetben folytatódik. Megkímél minket a többfelhasználós rendszerek telepítésének minden nehézségétől, így csak olyan egyszerűbb kérdéseket tesz fel, mint: “Valóban több felhasználó kívánja majd használni ezt a gépet?” (hivatalos programfordítás még nincs – a ford.) Az “Igen” gomb megnyomásával beírhatjuk a listába azokat a felhasználókat, akiknek lehetőségük lesz a belépésre.

A Microsoft Whistler Beta 1 tesztje 1Újdonságok

A telepítés után az operációs rendszer a kezdő felhasználók részére készült útmutatóval jelentkezik be, ebből megtanulhatjuk az egér használatát is. A bejelentkezés is megújult. A számítógépen szereplő összes felhasználó neve megjelenik, a belépés tehát csupán egy kattintáson múlik. Sajnos az alapbeállítások azt eredményezik, hogy nincs jelszó társítva a telepítés során megadott felhasználók nevéhez.

Ráadásul nincs adminisztrátor sem, így az alapbeállítások miatt minden belépő adminisztrátorrá válik. A probléma megoldása végett a vezérlőpulton kell módosítani az egyes felhasználók paramétereit.

Praktikus újdonság, hogy egy-egy felhasználó képes úgy ki-, be- vagy visszajelentkezni, hogy közben nem kell bezárnia egyetlen futó alkalmazást sem. Ez a funkció az Unix rendszerekben már régóta elérhető.

A Vezérlőpultra kattintva, feltűnik, ahogy a Microsoft megpróbálja elrejteni a Whistler bonyolultságát: kizárólag az alapvető összetevők láthatók, beleértve az audió- és a billentyűzet-beállításokat. Ahhoz, hogy a többi komponens is láthatóvá váljék, változtatni kell a vezérlőpult nézettulajdonságain.

Persze nemcsak kozmetikáztak: a Start menü intelligensebbé vált. A hosszú listák helyett csak a legutóbb használt programok parancsikonjai tűnnek fel, a további programok előhívásához a “További programok” lehetőségre kell kattintani.

Szerencsére a klasszikus Start menü is alkalmazható, ha a rendszer egy kissé korlátozottnak tűnne. A változtatásokkal együtt a tálca is alapvetően új formát kapott: sok speciális tulajdonság jelent meg. De ezek a béta verzió esetében még nem voltak elérhetőek.

A Windows 98 óta az operációs rendszer “nézőképecskével” tud tájékoztatni egy képfájl tartalmáról. A Whistlernél ezt is továbbfejlesztették egy lépéssel. Fájl kiválasztásakor egy olyan menű jelenik meg, amellyel különböző, a fájlhoz kapcsolódó funkciók érhetők el.

Például egy jpeg fájl kijelölésekor nemcsak a nézőképecske válik láthatóvá, hanem egy kis tálca is, amelynek segítségével átnevezhetjük, mozgathatjuk, másolhatjuk, vagy akár e-mailen el is küldhetjük a kijelölt elemet. Az e-mail funkciót kiválasztva egy párbeszédablak tűnik föl, amely rákérdez, hogy kívánjuk-e átméretezni a fájlt az átküldés idejére. A tömörítés két módját kínálja fel: egyrészt átméretezhetjük a fájlt megadott felbontásra, másrészt pedig limitálhatjuk a méretét.

Az opció azt jelzi, hogy a Microsoft nagy jelentőséget tulajdonított mind a helyi hálózatokhoz, mind pedig az internethez való kapcsolódásnak. Ez abból is látható, hogy az adott lehetőségek segítségével küldhetünk fájlokat online oldalakra, és szinkronizálhatjuk helyi adatainkat a távoli szervereken tárolt információkkal is.

A Microsoft Whistler Beta 1 tesztje 1Értékelés

Mindent összevetve a Whistler számos fejlesztést tartalmaz a Windows 2000-hez képest. A cégek számára hasznosak a felhasználók megkülönböztetését segítő új tulajdonságok. Az operációs rendszer megőrzi relatíve nagy stabilitását, ez elengedhetetlen az üzleti rendszerek esetében.

Néhányak számára a felhasználói felület megnövelt biztonsága (a Windows 95, 98, ME-hez viszonyítva) növeli a vonzerőt, miközben egyszerűbbé vált a kezelése. A rendszer azon részletei, melyek az otthoni felhasználók elől rejtik el a háttérben húzódó bonyolultságot, az adminisztrátorok számára kikapcsolhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik