Belföld

Mélyponton a Nasdaq

A nagy remények és a nagy kiábrándulások éve volt az idei a technológiai tőzsdéken. A végére kipukkadt az internetes lufi, és úgy fest, hogy csökken a kereslet a számítógépek iránt is. Merre tovább ezután?

Mélyponton a Nasdaq 1A Nasdaq szeptember óta 40-45 százalékot zuhant. Az év vége felé többször is az éves mélypontjára esett és a jövőben sem sok jóval kecsegtetnek a szakértők. Úgy vélik, hogy a Nasdaq mostani mélyrepülése jócskán áthúzódhat a következő évre.

TőzsdebuktaAz amerikai technológiai piac irányadó mutatója, a Nasdaq – a jelek szerint hat év ót először – mintegy 25-30 százalékos éves veszteséget mutat, a tavaszi 5 ezer pontos álomhatártól pedig mintegy 40-45 százalékkal tér el. Ezzel egyidőben az “régi gazdaság” cégeinek árfolyamváltozását mutató Dow Jones index “csak” 6-7 százalékot veszített értékéből.

Először is: mi történt?

A szakértők kissé tanácstalanok, ha arra várják tőlük a választ, hogy mi történt, hiszen az iparágban fundamentálisan igazából semmi sem változott észrevehetően. Valószínűleg egyszerűen az történt, hogy a befektetők között a többség kezdte már nem hinni, hogy a részvényárfolyamok a csúcsról még tudnak felfelé araszolni. Vagyis szépen eladásba kezdtek, kipukkadt tehát az a spekulatív léggömb, amely az internetes részvények tavalyi káprázatos 85,6 százalékos emelkedését okozták.

Megváltozott a részvények értékelésének háttere is. Míg korábban a befektetők inkább azt nézték, hogy mekkora növekedési potenciállal bírnak a cégek, az idén a profit és a P/E mutató sokkal fontosabbá vált.

Jött a Fed, és nem jött az elnök

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed szakértői is megelégelték az internetléggömböt, csak inflációs nyomást láttak benne. 2000-ben három alkalommal folyamodtak a kamatemelés eszközéhez, 1999. júniusa óta pedig hatszor szigorítottak, hogy megakadályozzák a gazdaság túlhevülését.

Most jön a nehezeA Standard & Poor’s előrejelzése szerint a technológiai cégek bevételei a negyedik negyedévben már csak 12 százalékkal bővülnek, pedig októberben még 28 százalékos növekedést jósoltak. És ez – sokak szerint – még nem a vége.

Az intézkedéseknek meg is lett a hatásuk, hiszen a gazdasági növekedés mérséklődött. Ennek persze a befektetők nem örültek. Ez ugyanis alacsonyabb vállalati nyereségeket és kisebb mértékben bővülő árbevételt jelent, röviden tehát azt, hogy véget értek a szép napok.

Nem tett jót a piaci hangulatnak az sem, hogy a novemberi elnökválasztás után még hetekig nem derült ki: ki is lesz az Egyesült Államok elnöke. Ha ehhez hozzáadjuk a kamatemeléseket, a lanyhuló keresletet a személyi számítógépek iránt és az internet szektor iránti bizalomvesztést, akkor olyan “koktélt” kapunk, amely bizony megfeküdte a befektetők gyomrát.

ProfitfigyelmeztetésekA nyár óta szinte hetente újabb és újabb “nagyágyú” riogatta a befektetőket csökkenő nyereségelőrejelzésekkel. Csak néhányan a sorból: Intel, Dell Computer, Apple Computer és Sprint.

Irány lefelé?

A szakértői borúlátás nem csak a közeljövőre érvényes. Csökken ugyanis a kereslet a high-tech termékek iránt, a cégek a várakozások szerint kevesebbet költenek jövőre erre a célra. Ez az elemzőket még inkább arra készteti, hogy mérsékeljék nyereség-előrejelzéseiket. A befektetők pedig szépen lassan átmenekítik a pénzüket a hagyományos papírokba.

Ezen valószínűleg az sem sokat változtat, hogy egyre több jel szerint a Fed előbb-utóbb kamatmérséklés mellett dönt. A Wall Streeten azt tartják, hogy amíg a cégek nem tudnak egyre javuló profit-előrejelzésekkel előrukkolni, addig hiú ábránd azt hinni, hogy visszaáramlik a pénz a technológiai tőzsdére. Tavaszig tehát mindenképpen marad a mostani nyomott hangulat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik