Belföld

Adómentes kereskedés – utoljára szerdán

A szerdai tőzsdenapon lehetett utoljára úgy kereskedni a tőkeszámlán tartott részvényekkel, hogy az árfolyamnyereség után még nem kell adót fizetni.

Járai Zsigmondnak sikerült véghezvinnie azt, amiről sok elődje csak álmodozott a pénzügyminiszteri bársonyszékben ülve: 2001-től a részvények érvényesítésekor keletkező árfolyamnyereség után 20 százalék adót kell levonnia az értékpapír-forgalmazónak. Még akkor is, ha a papírokat korábban tőkeszámlán tartotta magánszemély tulajdonosuk.

Adómentes kereskedés – utoljára szerdán 1Hosszú elszámolás

Bár a törvény csak a következő évi jövedelmeket “bünteti”, az elszámolási szabályok miatt a kereskedés idei utolsó napjaira már az új szabályozás érvényes. A kifizetőnek ugyanis akkor kell megállapítania az árfolyamnyereséget – és az adót levonni -, amikor a magánszemély hozzájut a bevételéhez.

Néhány nap számítAz adótőkeszámlán nyilvántartott értékpapír eladásából származó jövedelem, árfolyamnyereség akkor adózik nullaszázalékos kulccsal, ha még idén jóváírják, függetlenül attól, hogy a jövedelem sorsáról mikor rendelkezik az ügyfél. Amennyiben az értékesítés 2000-ben történt, de az elszámolás csak 2001-ben valósul meg, akkor az árfolyamnyereségből a kifizetőnek 20 százalékos adót kell levonnia. Ebben az esetben a magánszemély csak az adóval csökkentett részt kapja kézhez.

A tőzsdei kereskedésben a Keler Rt. elszámolási szabályai miatt a jóváírás az üzletet követő ötödik napon (T+5) történik meg. Emiatt az idén december 20-a, szerda az utolsó nap, amikor még az idei adószabályok szerint lehet adózni a tőkeszámlán lévő részvényekkel végrehajtott tranzakciók után.

Leleményes befektetők

A szabályozás alól azonban ismét van egy kibúvó: a korábban vásárolt részvényeket az akkori beszerzési árnál jóval drágábban eladni még az idén, majd a magasabb áron visszavásárolni. (A szakma ezt nevezi “átkötésnek”). A befektetőknek ez ugyan némi költséggel jár, de így sem járnának rosszul, az értékpapír-kereskedők számára pedig egy ilyen “átváltási hullám” szép jutalékbevételt hozhat a konyhára.

Adómentes kereskedés – utoljára szerdán 2A pesti börze fel is ismerte ezt a lehetőséget: az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a kereskedés, sokáig porosodó papírokra születtek rekordösszegű kötések. Az átkötés lehetőségét természetesen a brókercégek is támogatták: egyes cégek még kedvezményekkel is csalogatják a tulajdonosokat, hogy az adóelkerülési játékot velük végeztessék el.

Mi marad adómentes?

Jövőre sem lesz azért minden pénzügyi termék adóköteles. A nyilvánosan forgalmazott befektetési jegyek hozama és a hozam helyett fizetett árfolyamnyereség után 2001-ben sem kell adót fizetni – függetlenül attól, hogy a jegyek tőkeszámlán vannak-e vagy sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik