Belföld

Hogyan írjunk önéletrajzot?

Egy új állás elnyeréséhez első és elengedhetetlen lépés az önéletrajzírás. Önéletrajzunkkal nem csak magunkat mutatjuk be, hanem az első olyan feladatot is, ami munkánk minőségét is jelzi.

Általános tudnivalók

Hogyan írjunk önéletrajzot? 1Ha nem kérnek külön kézzel írt anyagot, önéletrajzunkat gépelve vagy nyomtatva készítsük el. Mivel ilyenkor alapvetően egy kiélezett verseny egyik résztvevőjeként szállunk harcba leendő állásunkért, szerénytelenül, de őszintén kell megfogalmaznunk előnyeinket. Az addigi pályafutásunkról készített vázlatot tekinthetjük tulajdonképpen elegáns önreklámnak is, amelyben a megfelelő szabályokat követve mutatjuk be magunkat.

Ön mit gondol?Szeretné megosztani tapasztalatait más olvasóinkkal? Kattintson ide!

Sok helyen nemcsak az önéletrajz tartalmát nézik, hanem azt is, hogy formájában, stílusában, megfogalmazásában mennyire felel meg az adott cég elvárásainak. Ezért alakult ki az önéletrajzírás minden részletre kiterjedő íratlan szabálya, amit most “papírra vetettünk”.

Vázlatosság és jó fogalmazás

A legtöbb helyen előnyösnek tartják azt, ha helyet kapnak az önéletrajzban olyan részek is, ahol pontokba szedve, jól kiolvashatóan találhatók meg a fontosabb adatok. Emellett ne felejtsük el, hogy az írott kommunikáció színvonalát és egyediségét a megfelelő fogalmazás adja meg. Tehát szükség van olyan részekre is, ahol a szövegbe foglalt információk mellett megismerhetővé válik egyéni stílusunk, kommunikációs készségünk.

Az “álláspályázat” felépítése

Egy álláspályázat alapvetően két részből tevődik össze: magából az önéletrajzból és egy kísérő, más néven motivációs levélből.

Amit az önéletrajznak tartalmaznia kell:1. Személyes adatok

2. Fontosabb tanulmányok, végzettség(ek)

3. Szakmai tevékenység, tapasztalatok

4. Referenciák

5. Nyelvismeret

6. Személyes érdeklődési kör

Az önéletrajz részei

Az önéletrajz amellett, hogy tartalmazza az ilyenkor megkívánt dolgokat, felépítésében is hagyományos sorrendet követ. A legelső helyre személyes adataink kerülnek. Itt nemcsak a pályáztató, de a saját érdekünk is, hogy pontos információkat adjunk meg, mert ez alapján értesítenek később. A név, cím, születési dátum és a telefonszám mellett adjuk meg mobiltelefonszámunkat és e-mail címünket is.

A következő egységben a tanulmányainkat vegyük sorba. Kronológiailag fordított sorrendben (amerikai típusú önéletrajz) írjuk le iskoláink teljes nevét, és a hozzájuk tartozó végzettségeket is – de nem az általános iskolánál kezdve. A még be nem fejezett tanulmányok esetén jelöljük meg a végzés várható időpontját. A felsorolás után érdemes megemlíteni esetleg pályázati és egyéb tanuláson kívüli eredményeket is.

Hogyan írjunk önéletrajzot? 2Ne felejtsünk említést tenni nyelvi és számítógépes ismereteinkről sem. Egy pályázatban azonban nem azt várják, hogy bizonyítványunk pontos adatait írjuk le, hanem a megpályázott állás szempontjából fontos jellemzőinket. Tehát elsősorban azt érdemes megjelölni, hogy milyen nyelvben, felhasználói programban mennyire vagyunk jártasak, és hogy milyen szívesen alkalmazzuk tudásunkat.

A tanulmányokról szóló rész mintájára ugyancsak időben visszafelé haladva jelöljük az eddigi munkahelyeket a betöltött munkakörrel együtt, és azt is, hogy milyen területen, milyen tapasztalatokat szereztünk.

Mindezek alátámasztásaként az önéletrajz végén szoktak felsorolásszerűen – a megfelelő munkahelyet feltüntetve – referenciaszemélyeket megadni, hogy a pályáztató szükség esetén további tájékoztatáshoz juthasson velünk kapcsolatban. Természetesen csak olyan egykori főnököket soroljunk fel, akik amellett, hogy jó színben tűntetnek fel bennünket, hozzájárulnak adataik ilyenfajta felhasználásához.

Az önéletrajz végén – amennyiben a pályáztató munkahelyen ezt elképzeléseink szerint örömmel fogadják – fogalmazzunk meg néhány sort érdeklődési körünkkel, szabadidős tevékenységeinkkel kapcsolatban.

Önéletrajzban soha ne térjünk ki fizetési igény megjelölésére, ez mindig a béralku során dől el.

A kísérőlevélben feltétlenül szerepelnie kell1. Cím, megszólítás

2. Honnan szereztünk tudomást az álláslehetőségről

3. Milyen pozícióra irányul a pályázat

4. Miért éppen ez a pályázat takarja a legmegfelelőbb személyt

5. A munkakörrel kapcsolatos fő célkitűzések, motiváció

6. Pozitív tulajdonságok felsorolása (szervezőképesség, koncentrációkészség, stb.)

7. Időpont kérése személyes találkozóra

A kísérőlevél

A kísérőlevél a formalitásokon kívül valójában olyan információknak, megjegyzéseknek ad helyet, amelyek témájuknál fogva nem kerülhetnek bele az önéletrajzi részbe, viszont fontosak a sikeres pályázathoz (lásd a keretben).

Végül néhány jó tanács:

– Ellenőrizzük munkánkat, hogy legjobb tudásunk szerint ne tartalmazzon helyesírási hibákat, elütéseket.

– Az önjellemzési részt kézzel soha ne írjuk alá, csak a fejlécben (a személyes adatoknál) kell jelölni a nevet. A személyesség kifejezésére a kísérőlevél szolgál, amelyet – az önéletrajzzal szemben – legcélszerűbb kézzel megírni és elegánsan aláírni.

– A pályázat elkészítésekor soha ne használjunk gyenge minőségű fénymásolatot, rossz minőségű papírt és nehezen olvasható betűtípust.

Gyakorlati tippek – fehér vagy halványsárga, jó minőségű papír

– a papírral megegyező méretű boríték

– jól rendszerezett, egységes szöveg

– szakszavak mellőzése

– áttekinthetőség

– fontosabb adatok kiemelése

– dátum csak arab számmal jelölve

– lapok összefűzése

– témabekezdések számozása

– ne tegyünk utalást a fizetéssel kapcsolatos elvárásainkra

– Lehetőleg törekedjünk az egységességre! Próbáljuk kerülni a terjengősséget, a túl hosszú és emellett a túlságosan rövid mondatokat. Törekedjünk áttekinthetően, de nem túl szellősen szerkeszteni, és igyekezzünk 1, maximum 2 és fél oldalnál nem többet írni.

– Kötelező mellékletként csak a színes fényképet kell megemlíteni. Lehetőség szerint minél újabb fotót csatoljunk, legjobb, ha 9×13 centiméteres méretben. Amennyiben igazolványképet küldünk, ragasszuk fel az önéletrajz első oldalára, a személyes adatok mellé jobb oldalra, hogy ne vesszen el.

– Amikor postára adjuk az elkészült anyagot, küldjük expressz és ajánlva!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik