Belföld

Folytassa, Mr. Bush…

Öt hét hit és végre lehet megválasztott új elnöke Amerikának. Véget ért tehát a bizonytalanság, egyelőre ez a legjobb hír a tőzsdéknek és a világgazdaságnak, de marad a nagy kérdés: kinek jó Bush?

Folytassa, Mr. Bush… 1Magyar idő szerint hajnalban óriási sóhajtást lehetett hallani világszerte: a demokrata elnökjelölt, Al Gore bedobta a törülközőt, feladta az éppen öt hete tartó jogi küzdelmet, ez pedig megnyitotta az utat a Fehér Ház felé republikánus ellenfelének, George W. Bushnak. Megkezdődött a találgatás, mi lesz a tőzsdén és mi várható Bushtól az amerikai gazdaságban.

Bush-szektorokAz amerikai közvélekedés szerint a fegyver-, az olaj-, a dohány-, a gyógyszeripar és Bill Gates mindenképpen profitál Bush győzelmével. Az okok: a republikánusok emelnék a hadikiadásokat, Texas olajállam, Bush megszüntetné a nagy dohánygyárak ellen a demokrata vezetés által indított pereket és véget vetne a gyógyszergyárak árképzését előszeretettel támadó kormányzati politikának. A nagy nyertes még Bill Gates is, aki keményen támogatta Bush kampányát. Most tehát mindenki arra számít, hogy enyhül a cég elleni versenyjogi eljárás. Vesztesként említik a szórakoztató és médiaszektort, amelyek viszont rossz lóra tettek, Gore-t támogatták.

A tőzsde már közömbös

A Wall Streeten szerdán kezdetben ugyan még szárnyaltak az árfolyamok Bush esetleges végső győzelmére reagálva, délután azonban már a józanság döntött, és szakértők szerint a következő időszakban is ez lesz a jelszó. Mivel a befektetők már beépítették az árakba a texasi szenátor diadalát, rövid távon inkább arra figyelnek majd, hogy az amerikai gazdaság lassulása miatt vállalatok sora módosítja profit- és árbevételi előrejelzéseit. Vagyis senki sem vár nagy fellendülést.

Középtávon az a nagy kérdés, hogy mire lesz jó Bush gazdaságpolitikája, sikerül-e zökkenők vagyis recesszió nélkül átvezetnie országa gazdaságát az évek óta tartó “bumból” a szolid növekedés pályájára. A tőzsdén abban reménykednek, hogy a republikánusok által tervbe vett adócsökkentések után több befektethető pénz marad a gazdaságban, s ennek egy része a börzére vándorolhat.

Jó feltételekAz évek óta tartó amerikai gazdasági csoda – tartós növekedés alacsony infláció és munkanélküliség mellett – véget érni látszik. A Bush előtt álló igazi kihívás tehát az, hogy miként navigálja át az országot ebbe az új szakaszba: bejön-e a legrosszabb forgatókönyv, a recesszió. Az új elnök nagy előnye, hogy kitűnő állapotban veheti át a vezetést, van elkölthető pénze, hiszen a költségvetés az idén és várhatóan a következő években is több száz milliárd dolláros többletet mutat, ami még a GDP százalékában is imponáló, 2,5 százalékos.

Lassul a gazdaság

Bush a beígért adókönnyítésekkel több pénzt kíván hagyni a gazdaságban, hogy így is ösztönözze a költekezést és a növekedést, amivel első hallásra nincs semmi baj. A kétkedők csak azt nem tudják megítélni, hogy ez a pénz elég lesz-e a lassulás megállítására. Ha ugyanis az adócsökkentések után még sincs növekedés, akkor elúszik a költségvetési többlet is. Ráadásul, ha a kisebb bevételeket nem kompenzálják a kiadások lefaragásával, akkor csak az állam eladósodottsága nő. Csak zárójelben, az USA fizetési mérleg deficitje már így is rekordértéket mutat.

Sok múlik azon is, hogy mennyire játszik mindebben Bush kezére a jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, a legutóbbi republikánus korszak, a Reagen éra kinevezettje, Alan Greenspan, akitől most egyre többen várnak kamatcsökkentést. Egyesek azt feltételezik, hogy az “öreg” nem várja meg mandátumának 2004-es lejáratát, nyugdíjba vonul, és másra hagyja az új amerikai gazdasági korszak kezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik