Belföld

Zsebtitkok: mennyit keresnek a brókerek?

Talán semmit sem kellett annyira elölről kezdeni, mint a tőzsdét. Nemzedékeknek volt ismeretlen - hát boldog-boldogtalan brókernek állt. Volt, aki zenetanári pályáját hagyta ott, s volt, aki a geológus szakmát.

Zsebtitkok: mennyit keresnek a brókerek? 1A magyar tőzsde első néhány évében még a teljesen tájékozatlan is viszonylag nagy pénzeket tudott szakítani, így nem csoda, ha a brókerek ma irigyelt szereplői az életnek. A helyzet a kezdetek óta jelentősen megváltozott – igaz, előképzettséghez ma sem kötik a szakmába lépést, de azért jó, ha az erre vállalkozó tisztában van a tőzsdei alapfogalmakkal, határozott fellépésű és meglehetősen ambiciózus.

Mennyit keresnek……a főnökök?

…az IT mágusai?

…a jogászok?

…a mérnökök?

…a számvitel ismerői?

Olvassa el sorozatunk előző darabjait!

Nehezebb a ma kezdőnek azért is, mert csökkent a kereskedésben résztvevő papírok száma – ki emlékszik ma már a Gardéniára? -, s egyre több cég fontolgatja a tőzsdei szereplés befejezését – mondták a Questornál. Viszonylag sok a befektetés-kereskedelemmel foglalkozó társaság is, ezért nyomottak a jutalékok, üzletkötési díjak. Ebből következően a brókerek mesés jövedelme sem úgy igaz, ahogyan azt a kívülálló elképzeli.

Meddig lehet bírni?A megkérdezett üzletemberek egybehangzó véleménye szerint 5-6 évig lehet teljes erőbedobással végezni ezt a 24 órás készenlétet kívánó, gyors sikert ígérő, de gyakori bukást is hozó munkát. Ez idő alatt az átlagos frontember anyagilag megalapozhatja jövőjét – ez mintegy 20 millió forintos saját tőkét jelent -, azután, ha nem is hagyja ott a pénzügyek világát, nyugisabb munkát keres. A csúcson lévők 80-100 millió forintot tudnak összegyűjteni a szuperaktív évek alatt.

Csak a régóta ismert, széles ügyfélkört kiépített, gyors reagálóképességű kevesek érik el a milliós jövedelmet havonta. A kezdőnek be kell érnie havi nettó 70-120 ezer forinttal, és a fizetés fix része később sem lesz magasabb – sőt gyakran csökken -, viszont az elért nyereség után járó jutalék felviheti az összeget a vágyott milliós szintre.

A bróker munkáját és nyereségét megalapozó elemzők esetében a fizetés fix része magasabb, hiszen munkájuk eredménye nehezebben mérhető konkrét forintokkal. A kezdőknél itt is az előbb említett 70-120 ezer forint az általános, ennek három-ötszörösére rúg egy elismert elemző bére. Az elemzőnek bónusz jár a cég által elért nyereségből.

A jövedelmen kívüli juttatások sem mondhatók különlegesnek: a cégautó és a mobiltelefon természetes, nélkülözhetetlen munkaeszköze a brókernek és az elemzőnek egyaránt. Szinte menden cég fizeti az alkalmazott magánnyugdíj-biztosítását, és változó mértékben az önkéntes nyugdíjkasszák tagdíjának egy részét is. Juttatásnak lehet nevezni a munkautakat, mert bár külföldön is dolgozik a bróker, de az ott szerezhető tapasztalatok és kapcsolatok később kamatozhatnak.

A tõzsde szakértõinek
fizetése
Kezdõ
(ezer forint)
Gyakorlott (ezer forint Felhalmozható tõke (millió
forint)
Bróker, trader 70-120 300-500* 20-100
Elemzõ 70-120 380-600* 20-100
* jutalékkal
együtt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik