Belföld

Mit csináljon ötmillió forinttal?

Az eddigi rögtönzött pénzkezelését átgondoltabbra cserélné? Netán hirtelen "nyakába szakadt" összeget szeretné megfontoltan befektetni? Ha a fenti helyzetek egyikével találja szembe magát, akkor olvassa el a FigyelőNet tanácsait.

Ötmillió forint már akkora összeg, hogy befektetés előtt érdemes átgondolni a stratégiát. Mire is elég ötmillió forint?

Irány a Tőzsde!

Öt millió forint már lehetőséget biztosít a befektetési területek közötti megosztásra. Már az éves időtávra gondolkodóknak is ajánlhatjuk, hogy a fundamentálisan alulértékelt magyar tőzsde felé kacsingassanak. Ha van kedve kockáztatni, akkor feltétlenül érdemes felkeresni egy brókercéget, és a brókerének tanácsait figyelembe véve belevágni a részvénybefektetésbe. Hüvelykujj-szabályként azt tanácsolhatjuk, ha egy évre tervez, akkor a pénze 10 százalékán vegyen részvényt, ha két évre tervez, akkor a 20 százalékán, ha három évre, akkor 30 százalékán, és így tovább a pénze feléig. Természetesen korrigálva ezt a saját kockázatvállalási hajlandóságával. Ha még a bróker tanácsaival sem érzi magát elég hozzáértőnek, akkor forduljon befektetési alapok felé, amelyek szakértelemmel válogatják össze a tőzsdei részvényeket. Amire figyelni érdemes, azok a most változó adótörvények, valamint az, hogy ne változtassa túl sűrűn portfoliója összetételét.

Belép a műkincs!

Ekkora összegnél már érdemes műkincsben is gondolkodni. A műkincsárak Magyarországon messze a nyugat-európai árak mögött kullognak, ezért emelkedésre lehet számítani. Az aukciós házakban lehet több milliós értékű bútorokat vagy festményeket is venni, de mi mégis inkább a “sok kicsi sokra megy” elvet ajánljuk. Érdemes vásárolni a műkincsdivathullámból egyelőre kimaradt ékszereket és a kevésbé ismert európai festők műveit. A műkincsbe való befektetést elsősorban hozzáértőknek vagy “jó szeműeknek” ajánljuk, de nagy aukciós házakban reális áron vehet műkincset laikus befektető is. A műkincsvásárlás, a részvénybefektetéshez hasonlóan, egy év fölött ajánlott.

Biztonság mindenek előtt!

Állampapírba érdemes fektetni azt a pénzt, amit nem fektet kockázatosabb, de reménytelibb lehetőségekbe, másrészt azt, amit egy éven belül akar felhasználni. Az állampapíroknak ma meglehetősen jó a hozamuk, elemzők szerint 3-5 százalék az infláció felett. Az állampapírok másik nagy előnye a biztonság mellett, hogy gyorsan pénzzé tehetők veszteség nélkül.

Bankba akkora összeget tegyen, amekkora a mindennapokban előforduló kiadásokra kellhet. Ennek is nagyobb részét kösse le havonta, hogy ne értéktelenedjen el a pénze.

Ami nem elérhető:• Az ingatlanpiac

sajnos még mindig nem az Ön asztala. Mert bár 5 millióért lehet venni vidéki házat vagy telket, de a teljes összeget abba fektetni csak akkor érdemes, ha mer nagy kockázatot vállalni, és jó likviditással rendelkezik. Az ingatlanalapok hozama pedig egyelőre nem tükrözi az ingatlanpiaci bum hatását, s likviditásuk sem túl jó.

Külföldi részvények vétele az egyedi részvényeknél alkalmazott jutalékok és adózás miatt jelentős költségekkel jár. Ha külföldi tőzsdékre vágyik, abba csak valamilyen külföldi portfoliót leképező banki alapon keresztül fektessen, és csak akkor, ha több évre tervezi a befektetést.

Az Ön portfoliója:

(Válassza ki, melyik illik Önre!)

1. Végre egy nyaraló! – Most, hogy hozzájutott az ötmilliós örökséghez, elhatározta, hogy vesz egy nyaralót valahol a Tisza partján. Egyelőre el van havazva munkával, így legfeljebb nyáron lesz ideje nyaraló után nézni. Addig is jó lenne, ha a pénze gyarapodna. Közgazdaságilag leírva a fenti helyzetet egy 6-8 hónapos befektetési tervvel áll szemben, a likviditás másodlagos, viszont a kockázat kerülendő (hisz nem jöhet szóba olyan befektetés, ami miatt nyáron már csak 3 milliója lenne). Ezek alapján a fél éves futamidejű kincstárjegyeket érdemes vásárolnia, amivel pénzét nyárra 5,3 millióra gyarapíthatja.

2. Csak jöjjön össze a pénz… – Öt milliója már összegyűlt a hőn áhított lakásra, amit tud, hogy két év múlva 7 millióért fognak eladni. Ha addigra nincs meg a pénz, akkor úszott álmai lakása. Így kénytelen kockázatot vállalni, de van 2 éve, hogy összegyűljön a pénz. Ez koránt sem lehetetlen, ha pénze jó részéből (40-60 százalékából) részvényt vagy műkincset vesz. De készüljön fel rá, hogy egyharmad eséllyel nem veszi meg a lakást. Viszont ha csak állampapírba fektet, akkor biztosan nem.

3. Megy a pénz – Bár az ötmillió ott nyugszik a bankszámlán, de a kocsi, a gyerekek, a lakásfelújítás sorozatos és rendszertelen kiadásokkal járnak. A többire nincs most éppen szüksége, csak kérdés, mennyi az a többi.

Ebben az esetben önnek a jó likviditás és a szerény kockázat az előnyös. Az általunk ajánlott vagyonmegosztás: 30 százalék bankban tartandó, amiből a felét érdemes havonta lekötni; 50-70 százalék 3 és 6 hónapos állampapírokba fektethető, és 0-20 százalékos részt részvényalapokba érdemes befektetni.

Jó befektetést kívánunk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik