Belföld

Esik a benzin ára

Aki kibírja, ne tankoljon néhány napig, hiszen nyerhet néhány ezer forintot. Jelentősen mérsékli ugyanis az árait a Mol, a gázolaj azonban így már drágább lesz mint a 95-ös benzin.

ÁrlistaDecember 12-től olcsóbb a benzin és a gázolaj ára a Mol Rt. kútjainál. A benzin literenként 10 forinttal kerül kevesebbe, a 95-ös benzin ára 229,50 forintra változik. A gázolaj 2 forinttal lesz olcsóbb, literenként 231,75 forintba kerül. A 91-es ólmozatlan 226,50 Ft, a keverék 229,50 Ft, a 98-as pedig 238,50 Ft lesz.

Kőolajár 28 dollár körül és euró a 90 centes dollárszinten? Ha még néhány héttel ezelőtt is, valaki ezzel a “karácsonyi” előrejelzéssel jelent volna meg, akkor a szakértők többsége egyszerű lázálomnak minősített volna a prognózist. Az élet azonban megint közbeszólt és ez a mi szerencsénk. No meg az, hogy a Mol nem várta meg, hogy a népharag követelje ki a világpiaci ármozgások gyors követését.

Esik a benzin ára 1Olaj és…

Tény, hogy a nagybetűs Világpiac most éppen a kezünkre játszott, hiszen az utóbbi néhány napban alapvetően megváltozott a kőolajpiac hangulata és véget ért a lassan két éve tartó emelkedő tendencia. Hosszú idő után először 28 dolláros szintre süllyedt a hordónkénti jegyzés, ami éppen az OPEC által kívánatosnak tartott és a piaci egyensúlyt képviselni hivatott 22-28 dolláros ársáv legteteje. A hangulatváltozás elsőszámú kiváltó oka az volt, hogy oldódott az Irak és az ENSZ közötti korábbi, éppen az árazással kapcsolatos nézeteltérés, vagyis megnyílt a lehetősége az iraki export újraindulásának. Mérséklődött tehát a riadalom is, hogy a téli nagy hidegben nem lesz elég nyersolaj a piacon.

… euró

A benzinkutaknál…..a gázolajjal tankolók továbbra is szívhatják a fogukat, hiszen nem elég, hogy most is alig részesülnek az árcsökkentésből, nem is olyan régen, novemberben, jelentős, 6 forintos áremelést voltak kénytelenek elviselni. Pechjük, hogy a finomítók inkább több benzint állítanak elő.

Ráadásul az euró is elkezdett felfelé araszolni a dollárral szemben, ez az erősödés pedig – részben legalábbis – szintén Iraknak volt köszönhető, hiszen Bagdad áttért a kőolajszállítások euróban történő elszámolására, ami erősítette a keresletet a közös pénz iránt. Az euró a 90 centes álomhatár közelébe emelkedett a dollárral szemben, amit több mint 10 hete, a világ jelentősebb jegybankjainak intervenciója óta nem láttak az elemzők és lényegében most is alig hittek a szemüknek. Egyetlen magyarázatuk az volt, hogy nem az euró erősödik, hanem – a lassuló amerikai gazdaság miatt – a dollár gyengül. A végeredmény persze mindegy, a lényeg az, hogy mindez jót tett a forint/dollár árfolyamnak is. Ha tehát drágább a forint a dollárral szemben és olcsóbb a beszerzéskor a nyersolaj akkor semmi sem indokolja a hazai benzinárak szintentartását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik