Belföld

Behálózzák a tőzsdét

Az econet.hu Rt. tőzsdei megjelenésével végre van internetes papír a kínálatban és lehet, hogy hamarosan mások is követik az "első fecske" példáját. Kérdés, hogy jól számolnak-e.

Behálózzák a tőzsdét 1Először volt a Synergon, azután jött a Graphisoft de azért még így is csak enyhe túlzással lehetett azt állítani, hogy betört az IT-szektor a Budapesti Értéktőzsdére. Az econet.hu megjelenésével megint egy lépéssel közelebb került a pesti börze az internetes világhoz, a jövő azonban még ennél is többet sejtet. (Ha ide kattint, elolvashatja, mit írtunk erről.)

Mit csinál az Integra?A cég főként a kommunális szféra és a kisbankok számára készített vállalatirányítási szoftverekkel foglalkozik, a hazai piac lépésenkénti meghódítása mellett tervbe vették a nemzetközi piacokon való megjelenést és az akvizíciós terjeszkedést is.

Jönnek a többiek

Az econet.hu akciójával egyidejűleg számolt be ambíciózus terveiről az Integra Informatikai Rt. is, amely egy évvel ezelőtt még a Synergon 100 százalékos leányvállalataként tevékenykedett. A cég a bejelentés szerint 500 millió és 1 milliárd forintnyi friss tőke bevonását tervezi a jövőben, ez zárt- és nyíltkörű részvénykibocsátás formájában egyaránt elképzelhető.

Vége az e-mániának?A szakértők egyetértenek abban, hogy a befektetők csak akkor lesznek vevők az internetes cégekre, ha átlátják a működésüket. Már elmúltak ugyanis azok az idők, amikor még egy szénbánya is befektetők ezreit vonzotta, ha a bűvös “e” betű szerepelt a nevében.

Az egyelőre zártkörű rt.-nél azzal számolnak, hogy egy éven belül nyílt részvénytársasággá alakulnak át és akár a BÉT-en is megjelennek. Ennek időzítése természetesen függ a nemzetközi klímától is, az Integra azonban mindenféleképpen a tőzsde első IT-részvényei között szeretne lenni.

Mit csinál az Index.hu?Az 1999-ben alakult cég internetes tartalomszolgáltatás-sal foglalkozik. Az idei első háromnegyedévben 248 millió forint árbevételt ért el, az éves forgalom pedig várhatóan 370-380 millió forint lesz, ami mintegy 20 százalékkal múlja felül az eredetileg tervezett összeget és több mint négyszerese a tavalyinak. A cég ezzel együtt még az idén is veszteséges lesz.

Azt az Index.hu Rt.-nél sem rejtik véka alá, hogy mielőbb megjelennének a BÉT-en. Braun Róbert, a cég vezérigazgató-helyettese elmondta: az econet.hu példája a piaci szegmens nagykorúságát jelzik, ráadásul a börzei fogadtatás tanulságos is lehet a tartalomszolgáltató számára. Az Indexnél már meg is tették az első lépéseket a parkettre vezető úton: például már most az előírtnál több információt közölnek a gazdálkodásukról, elsősorban azért, hogy elnyerjék a befektetők bizalmát.

Segít a BÉT?

Azt még a hányatott sorsú és kétoldali pangással küszködő pesti tőzsdén is tudják, hogy nemcsak keresleti, tehát befektetői oldalon akadnak problémák, hanem a kínálattal sincs minden rendben. Éppen úgy, ahogyan moziba sem mennek az emberek, ha nincsenek érdekes új filmek, a tőzsdéről is visszavonulnak, ha semmi izgalmas nem történik.

Út a tőzsdéreÉppen a napokban rendez a BÉT külön konferenciát “Út a tőzsdére” címmel, amelynek programjában hangsúlyosan szerepel az átlagon felüli növekedési képességű illetve az új gazdasághoz tartozó vállalkozások, börzei megjelenésének kérdése.

Nem csoda hát, ha a BÉT vezetése törekszik arra, hogy a jelenlegitől eltérő, vagyis könnyebb feltételekhez kösse az IT társaságok tőzsdei bevezetését és forgalomban tartását.

A jelenlegi szabályozás ugyanis sokszor már eleve kizárja a kezdő, úgynevezett “startup” cégeket: hiába büszkélkednek máris jelentős árbevétellel, ha például a gazdasági előéletüket többéves mérlegadatokkal kell igazolniuk. A BÉT már kifejtette, hogy nyitna az ilyen vállalatok irányában, és számottevő befektetői érdeklődés esetén biztosítaná a szervezett kereskedés technikai feltételeit.

Fontos az időzítés!Az éves mélypontja körül ingadozó amerikai technológiai index, a Nasdaq megkeserítheti a részvénykibocsátást tervező vállalatok sorsát. Aki viszont derűlátó, mondhatja azt, hogy éppen a kedvezőtlen nemzetközi klíma miatt kell minél gyorsabban megjelenni a parketten. Az elsők ugyanis – szerintük – mindig jobban járnak. Ez persze némi kockázatot jelenthet a kibocsátónak és a befektetőnek egyaránt, aminek az áthidalásában éppen ezért óriási szerepe lesz annak, hogy melyik cég mennyire viselkedik nyíltan a befektetőkkel.

Mit esznek a befektetők?

A borúlátók azt mondják, a tőzsdei árak mélyrepülése és a hazai kereskedési szokások miatt nálunk még nem időszerű a “startup” társaságok a tőzsdei jelenléte. A külföldi befektetők ugyanis szinte kizárólag, a hazaiak pedig jórészt a blue-chip papírokat, a nagyobb cégeket keresik. Márpedig ha nincs elég befektető, nem elég nagy a forgalom, akkor “behal” a piac. Makrai Péter, az OTP Értékpapír Rt. elemzője mindezek ellenére optimista. Úgy véli, a hazai befektetői kör igényli az internetes papírok tőzsdei megjelenését, és nem tart az érdeklődés elmaradásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik