Belföld

Lassuló növekedés, magasabb infláció

Két konferenciát is rendeztek pénteken, ahol a fő téma a magyar gazdaság és annak jövője volt. A fejlődés növekedésének lassulása a piac minden területén érezteti hatását - vallják a szakemberek.

Hogy látják a kutatókPetschnig Mária Zita

, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa a Cégvezetők Klubja által szervezett konferencián elmondta: a jövőre várható 5 százalékos gazdasági növekedés alapját a lakossági fogyasztás, és a beruházások adják majd. Az inflációt az idén várható 9,8-9,9 százalék után 2001-ben 8,5 százalékra prognosztizálta, a kormány által kalkulált 6 százalék helyett.

Vértes András, a Gazdaságkutató Rt. elnöke hasonló álláspontot mutatott és megerősítette, hogy a kormány véleménye szerint alacsonyra, 6 százalékosra tervezte a jövő évi inflációt, mivel ez várhatóan 8-9 százalékosra teljesül, és 100 milliárd forint feletti adóbevétel többletet jelenthet a büdzsének. Emlékeztetett arra: a Pénzügyminisztérium szerint az idén mintegy 220 milliárd forint többlet-adóbevétel származik abból, hogy a tervezett és a teljesülő infláció között csaknem 4 százalékos különbség lesz. Elmondása szerint az előrejelzések szerint 2001 derekára az olaj világpiaci ára 25 dollár körüli szintre csökken, és ez kedvező Magyarország számára is, ám az infláció csökkenésében ez nem jelenik meg, mivel az idei őszi magas olajárak hatását a magyar Gazdaságpolitika visszatartotta.

A gazdasági elemzők elsősorban az egész Európát érintő, és a fejlődési tendenciában megnyilvánuló visszaesést, valamint a mérséklődő külföldi tőkebeáramlást nevezték a legfőbb problémának. Ez az oka a gyengébb harmadik negyedéves GDP-adatoknak is. Ellenben Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megközelítőleg 1,5 milliárd eurót fektettek be külföldiek Magyarországon az idei év első kilenc hónapjában, ami 46,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Hozzátette, hogy ez most az elmúlt öt év legjobb eredményeként tartható számon. A külföldi befektetésekből a tulajdonosi részesedés (részvénytulajdon) összesen 1,271 milliárd euró, a tulajdonosi hitelek egyenlege pedig 253 millió euró. Bár a nem adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó jövedelemkiáramlás (profitkivonás) 762 millió euró volt az idei év első háromnegyed évében. Az elmúlt év azonos időszakában viszont csak 404 millió eurót tett ki. A helyettes államtitkárasszony így is pozitívan értékelte a számokat a külföldi tőkebeáramláshoz képest.

A tervezettet túlhaladó inflációról Járai Zsigmond pénzügyminiszter a Jövőnk pillérei elnevezésű konferencián elmondta: Ez lehetett volna kisebb is, viszont a mesterségesen leszorított infláció túl sokba került volna az országnak. Véleménye szerint a fogyasztói árnövekedés többletét az idén teljes egészében külső tényezők okozták. A miniszter itt utalt a tartósan magas olajárakra. Hozzátette, az áruforgalmi egyenleg várhatóan 3,5 milliárd eurós hiányából több mint egymilliárd euró a megemelkedett olajárak következménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik