Belföld

Interjú Kovács Lászlóval

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) tisztújító kongresszusán Kovács László az egyetlen elnökjelölt. Részletek abból az interjúból, amelyet a jelenlegi elnök adott a Figyelőnek.

Saját megfogalmazásuk szerint, az MSZP a jövő kongresszusára készül. Hogyan érti ezt, hiszen sokan az elszalasztott lehetőségek kongresszusának nevezik a párt tisztújító rendezvényét?

Interjú Kovács Lászlóval 1 Pedig a párt jövőjének szempontjából nagyon fontos eseményt tartunk a hét végén. Elfogadjuk ugyanis az esélyegyenlőség programját, amelyben egyértelműen hitet teszünk a tisztes középosztály kétharmados társadalma mellett. Vagyis mi szélesíteni akarjuk a jómódúak táborát, szemben a mai helyzettel, amikor is a lecsúszás veszélye fenyegeti a magyar lakosság kétharmadát. A Fidesz által létrehozni kívánt polgári Magyarországon nincs helye a szegényeknek, a mi céljaink szerint viszont a szegénységnek nincs helye Magyarországon. A mostani kongresszus éppen ezért nagy jelentőségű, hiszen 15 éves programot fogadunk el, amely markánsan különbözik a jelenlegi kormány politikájától.

E program tervezete augusztus óta ismeretes, s valóban idilli képet fest egy jövőbeni országról. Csakhogy arról szinte semmi nem derül ki, milyen forrásból akar az MSZP esélyegyenlőséget teremteni…

Az 5-6 százalékos gazdasági növekedés teremt forrásokat. A kulcskérdés az, miként használjuk fel a gazdaság bővüléséből származó többletbevételt. De ez csak egyik része a dolognak, az uniós csatlakozás szintén jelentős támogatást ad. Harmadik forrásként pedig meg kell említenem a külföldi tőkét, amely már eddig is nagymértékben hozzájárult a gazdasági fellendüléshez, de a csatlakozás után személy szerint újabb befektetési bummra számítok.

Ön szerint tehát az MSZP jobban tudja újra elosztani a rendelkezésre álló javakat? Valóban ennyi lenne csak a különbség a mai kormánypártok és a szocialisták programja között?

Korántsem. Az egyik különbséget a másfajta fontossági sorrend jelenti a költségvetési bevételek elosztásában. A gazdasági teljesítményt figyelembe véve többet kellene fordítani a lakosság életkörülményeinek javítására.(…) Nem az adókedvezmények újabb formáit helyezzük előtérbe, hanem a támogatások növelését. Legalább ilyen markáns eltérés figyelhető meg a nagy intézményi reformok kezelésében.

Keresetek növekedése “Vannak más húsba vágó kérdések, ilyen például a keresetek alakulásának megítélése. Az MSZP azt mondja: 6 százalékos gazdasági növekedés mellett irreálisan alacsony a 1,5 százalékos reálbér-növekedés. Az ország elég erős ahhoz, hogy a gazdasági növekedéssel közel megegyező mértékben keressenek többet a polgárok.”

A Fidesz nem folytatta, néhány ponton le is állította, sok esetben pedig nem kezdte meg azokat a reformokat, amelyek az államháztartás szempontjából elengedhetetlenek. Elég, ha csak a nyugdíjreformot említem, amit gyakorlatilag leállított a jelenlegi kormány. A beígért adó- és járulékrendszer megújítását sem látom, s az egészségügyi reform elmaradását már tavaly óta szóvá teszi országjelentéseiben az Európai Unió.

A Magyarország mindannyiunké elnevezésű programtervezetből azonban kevés konkrétumot tartalmaz, úgy tűnik, hogy az összes platform és áramlat igényeit ki akarták elégíteni.

Valóban az volt a törekvésünk – és ezt sikerült is megvalósítanunk -, hogy ez a hosszú távú program a szocialista párton belüli három nagy gondolkodási irány közös nevezője legyen. A távlati programnak azonban nem is feladata a konkrét tennivalók megfogalmazása, hanem célokat, irányokat jelöl ki. (…)

Késésben?”Már most is dolgozunk a választási programon és a kongresszus után fel fog gyorsulni a munka. (…) Meggyőződésem szerint nem vagyunk késésben.”

Ráadásul azzal sem értek egyet, hogy egy ilyen program elkészítése kizárná konkrét cselekvési tervek, ha úgy akarja, választási program megírását. Mindkettőre szükség van, és mindkettő más célt szolgál. Úgy adódott, hogy most láttuk elérkezettnek a 15 éves távlati terv elkészítését. Félreértésre az adhat okot, hogy nagyon közel van a következő parlamenti választás, ezért mindenki választási programot kér rajtunk számon.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy ez a mostani mégiscsak az elszalasztott lehetőségek kongresszusa lesz. Kulcskérdésekre – mint például a miniszterelnök-jelölt személye – nem fog választ keresni az MSZP, továbbá a sokat emlegetett új csapat sem látszik körvonalazódni.

Tudom, hogy sokan mielőbb szeretnék lezárni a miniszterelnök-jelölt kérdést.(…) Véleményem szerint, miél közelebb visszük a választásokhoz a döntést, annál biztosabb, hogy jól döntünk. Ami pedig az új csapatot illeti: a jelöléseket és a támogatási arányokat figyelembe véve bizonyosnak látszik, hogy a vezetés jelentős része ki fog cserélődni. Nem teljesen új, azaz ismeretlen fiatalokra, hiszen a politikai tapasztalat és gyakorlat elengedhetetlen, hanem olyanokra, akik országgyűlési képviselőként, önkormányzati vagy helyi tisztségviselőként bizonyították rátermettségüket.

A közvélemény-kutatók szerint nagyon jól áll az MSZP, de kérdés: nem gondolja, hogy a kormány gyengült meg, nem pedig az Önök pártja erősödött?

Nyerésre állnak”A brit munkáspárt egyik nagy öregje mondta nekem még a nyolcvanas években: más dolog a közvélemény-kutatásokban vezetni, s megint más megnyerni egy választást. Tapasztalatból beszélt, hiszen a választások között mindig népszerűek voltak, de a végén mégis Margaret Thatcher nyert.

Fontos jelzésnek tekintem ugyan a közvélemény-kutatási eredményeket, de nem tartom döntőnek azokat. A jó időszakos értékekből még nem lehet a választási eredményekre következtetni – főleg nem másfél évvel a választások előtt -, csupán arra, hogy helyes irányba haladunk-e. Ami pedig a kormány hibáit illeti, olyan ez, mint a sakk: ha a fehér nem hibázik, akkor a sötét nem tud nyerni, legfeljebb döntetlent érhet el. Mi azonban nem döntetlenre játszunk, hanem győzni akarunk.. Ehhez elengedhetetlen, hogy a választókat meggyőzzük: elképzeléseink jobbak, mint a jelenlegi kormány politikája. Erről fog szólni a kongresszus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik