Belföld

Tőzsdei road-show

Ma tartják Londonban a budapesti tőzsde szereplői "hírverő" prezentációjukat. Az immár hagyományosnak tekinthető road-show remélhetőleg fellendíti a börze lanyha forgalmát.

Szélesedhet a forint lebegési sávjaJárai Zsigmond pénzügyminiszter a mai londoni befektetői konferencia előtti nyilatkozatában megemlítette, hogy a forint jelenlegi plusz-mínusz 2,25 százalékos lebegtetési sávját a jövő év második felében

lehet kiszélesíteni, attól függően, hogy sikerül-e az inflációt a pénzügyminisztérium által megcélzott 5-7 százalékra levinni a mai több mint 10 százalékról.

Jövőre veletek ugyanitt – búcsúztak egymástól majd’ egy éve a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első nemzetközi bemutatkozójának résztvevői, s a hagyomány nem is szakad meg: ezen a ködös novemberi napon a magyar “tőzsdések” ismét Londonban vannak, hogy elnyerjék az angolszász befektetők kegyeit. Tegnap este kötetlen ismerkedéssel kezdődött a road-show, ma azonban már komoly prezentációk segítségével kell meggyőzni a nyugati befektetőket: még mindig érdemes a BÉT-re jönniük!

RésztvevőkA kibocsátók között a négy blue chip – Matáv, Mol, OTP, Richter – ismét helyet kap, s a folytonosságot képviseli a Pannonplast is. Új szereplő

ezzel szemben a minimális közkézhányaddal tőzsdén lévő TVK, továbbá a Zalakerámia. “Az utóbbi társaság jó példa arra, hogy a középméretű magyar tőzsdei cégek is válhatnak regionális társaságokká” – indokolja a cég szereplését Oláh Lajos.

Rajtuk kívül még brókercégek, illetve letétkezelők (CA IB, Cashline, Citibank, ConCorde, Erste Bróker, Deutsche Bank, ING Bank) is szerepelnek a prezentálók listáján.

Hagyományos hírverés

A helyzet hasonló a tavalyihoz, a magyar piac azon az őszön is gyengén teljesített. “Így a bizalom növelésére nagyon is szükség van, s korántsem mindegy, mennyire sikerül felkelteni az érdeklődést a magyar részvények iránt” – magyarázza Dunavölgyi Mária, a BÉT ügyvezető igazgatója. Az intézményi befektetők ugyanis az év végén, illetve az újév kezdetén alakítják át portfóliójukat, s a kis magyar piac számára a nagyoknál is fontosabb a hírverés.

Új stratégia

A koncepció némileg változott: tavaly a legfontosabb cél az volt, hogy minél jobban lefedjék a potenciális befektetők körét, az idén viszont már a személyes kontaktuson és a kapcsolatok elmélyítésén van a hangsúly.

“A magyar tőkepiac azért is érdekes lehet a nagy intézményi befektetők számára, mert az utóbbi pár hónapban drámai tulajdonosváltozások történtek a hazai tőzsdei társaságokban” – vélekedik Hegyi Gábor, az akciót marketing szempontból szervező Capital Communications vezetője. A magyar cégekre eddig ugyanis inkább a befektetők passzív kezelése volt jellemző, míg a fejlett piacokon már több mint egy évtizede tudatosan menedzselik a tulajdonosokkal való kapcsolattartást.

Tőzsdei road-show 1Az egy évvel korábbi akció fő üzenetéhez képest – konvergálni a fejlett piacokhoz – most elsősorban azt akarják kommunikálni, hogy a magyar tőkepiac szabályai, környezete megfelel az európai normáknak, a növekedési kilátások pedig jóval attraktívabbak, mint a kontinens nyugati felén.

Az idén nem kelnek át az óceánon a BÉT képviselői, csak Londonban találkoznak a befektetőkkel. A tapasztalatok szerint a magyar részvények iránt érdeklődő amerikaiak úgyis átjönnek a szigetországba.

További akciókA tőzsde road-show szereplői ugyan nem, de magyar cégek mégis fellépnek a tengerentúlon ez év novemberében is. A londoni rendezvény utáni héten – az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének kezdeményezésére – szélesebb, nemcsak tőzsdei cégekből álló kör tart prezentációt az újvilágban. Emellett a BÉT is szervez egyéb marketing akciókat, így például decemberben konferenciát tartanak a tőzsdetagságra potenciálisan esélyes társaságoknak.

Kétséges eredmény

A road-show egyébként elemzői vélemények szerint tavaly egyértelműen hozzájárult a magyar piac 1999/2000-es évforduló körüli meglódulásához, s az idei esélyek is jók. A portfóliók átrendezésénél elsősorban egy-egy ország makroadatait veszik figyelembe a befektetők, ebből a szempontból pedig a helyzet továbbra is megnyugtató. A folyó fizetési mérleg szeptemberi deficitje ugyan a vártnál magasabb volt, de egyelőre semmi sem utal arra, hogy ez az eddigi kedvező tendencia megváltozását jelentené; a tervezett szinten áll például a költségvetési, illetve az államháztartási hiány is.

Fogósabb kérdés, hogy a meglehetősen harmatosra sikeredett harmadik negyedéves céges eredmények (Nézze meg milyenek is voltak a tőzsdei cégek gyorsjelentései!) mennyire befolyásolják majd a befektetni vágyók hangulatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik