Belföld

Reggeli Helyzet – november 21.

Újabb multi cseréli fel Magyarországot Kínára (-) Elutasította a bíróság a Mol keresetét az állam ellen (-1) Zökkenőmentes landolásra számít az OECD (+1)

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

Alig, hogy lenyeltük a német Mannesmann távozását Sárbogárdról, most újabb multi hagy itt csapot-papot és távozik a messzi, ámde bérköltségei miatt igencsak vonzó Kínába. A dolog pikantériája, hogy a japán Shinwa csupán néhány hónappal azután döntött így, hogy ünnepélyesen átvágták a szalagot a vadonatúj miskolci gyárukban. Igaz a távozás csak részleges, de még így is a dolgozók felét eresztik szélnek a munkalehetőségekben amúgy sem bővelkedő térségben. A globalizáció és a globális verseny persze nem szociális kérdés, a Shinwa akciója csak újabb jel arra, hogy Magyarország jobban teszi, ha nem az olcsó munkaerővel száll be a nemzetközi versenybe, hanem inkább ésszel és tudással. Csakis így lesz igaza ugyanis a gazdasági tárca képviselőjének, aki nyilatkozatában arra int, hogy nem kell kétségbeesni.

Igaz még nem jogerős a döntés de azért megér egy misét, anélkül, hogy a független bíróságok bölcsességét kétségbe vonnánk. A Fővárosi Bíróság azzal utasította el a Mol keresetét, hogy az államnak – rendeletekkel, jogszabályokkal – igenis hatalmában és jogában áll az alapvető jogokat, így a tulajdonjogot is korlátoznia, más jogok, például alkotmányos célok érdekében. Vagyis a kormány – legalábbis a bíróság szerint – jogosan járt el akkor amikor a szükségesnél és a piaci érdekeknél kisebb mértékben engedte csak emelni a gáz árát. Ezzel ugyanis a lakosság általános és nem a Mol tulajdonosainak érdekeit tartotta szem előtt. A döntést tehát nem polgári vita, legfeljebb alkotmánybírósági beadvány tárgya lehet – vélekedett a bíróság. A jogelméleti vita a fellebbezés után folytatódik, mindenesetre egyetlen piaci szereplőnek sem lesz érdektelen figyelemmel kísérni a folytatást.

Kedvezőnek tartja a világgazdaság kilátásait az OECD, annak ellenére, hogy kész tényként kezeli a nagy konjunktúra végét. A növekedés lassulása következik tehát, ez már nem újdonság, az viszont több, mint megnyugtató, hogy a szervezet szakértői nem tartanak nagyobb zökkenőktől és bekövetkezhet a közgazdászok által áhított “soft landing”. Feltéve persze, ha az olajárak nem okoznak “kellemetlen meglepetéseket” – írja a jelentés, amely így tehát a végén hagy valamit azoknak is, akik nem látják olyan derűsnek a jövőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik