Belföld

Az ingatlan-adásvétel titkai IV.

Ingatlant venni vagy eladni nem egyszerű. Ha el akarja kerülni az esetenként súlyos ráfizetéssel és bosszankodással járó buktatókat, akkor fogdja meg a FigyelőNet tanácsait. Sorozatunk negyedik, befejező részében az illetékről olvashat.

Negyedik lépés: az illeték!

Lapozzon vissza!Ha érdekli sorozatunk eddigi részei, klikkeljen ide:• Az ügyvédek szerepéről!

Mire jó a tuladoni lap?

Az adásvételi szerződés

Sokan szeretnénk, ám mégsem lehet elfeledkezni arról, hogy illetéket kell fizetnie mindenkinek, aki ellenérték fejében jut hozzá valamilyen vagyontárgyhoz. Ezek szerint az ingatlan adásvétele is ide tartozik.

Kiszámításakor az Illetékhivatal a megszerzett ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értékét veszi alapul. Ha azonban az ingatlant vagyoni értékű joggal terhesen ruházták át, ez az illeték alapjául szolgáló forgalmi értéket csökkenti.

Mértéke:

• Általános mértéke: 10 százalék, ennyit kell fizetni, ha valaki például telket vásárol.

• Kivételek lakástulajdon szerzése esetén:

az illeték mértéke, lakásonként:

-4 millió forint forgalmi értékig: 2 százalék

-az ezt meghaladó érték után: 6 százalék.

Az ingatlan-adásvétel titkai IV. 1Ha például egy 14 millió forintos lakást vásárol, az államnak fizetendő illeték 680 ezer forint lesz.

• Résztulajdon szerzése esetén:

a 4 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos összegére alkalmazható a 2 százalék.

Különleges esetek

Ingatlanforgalmazással főtevékenységként foglalkozó személynek, amennyiben nyilatkozik, hogy az ingatlant továbbeladási céllal vásárolta, a terhekkel nem csökkentett forgalmi érték után 2 százalékos illetéket kell fizetnie. Vigyázat, mert ha a lakást 2 éven belül mégsem adja el ( vagy azt 15 napon belül nem igazolja) a korábban megállapított és az egyébként fizetendő illetékek közti különbség kétszeresét lesz köteles megfizetni!

Az illetékkötelezettség keletkezésekor 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 százalékig terjedő, de legfeljebb 40 000 forint kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja meg a 8 millió forintot (ez azonban jövőre változik, olvassa el hogyan!). Résztulajdon esetén a kedvezmény a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik