Belföld

Reggeli Helyzet – november 20.

Torgyán nem hisz a közvéleménykutatásoknak (-1) Kukoricáznak a kukoricaexporttal (-2) Már a PM is majdnem 10 százalékos inflációval számol (-2)

Mondja el véleményét!Ön szerint milyen a gazdaság hangulata? Merre mozdítaná el a FigyelőNet Gazdasági Barométerét? Nézzen be a Kávéházba, és szóljon hozzá a vitához!

Kattintson ide!

A dél-kelet ázsiai “exportoffenzív” körútjáról hazatérő kisgazda pártelnök újabb tanujelét adta annak, hogy elveszítette realitásérzékét. Torgyán József saját pártjának népszerűségét 20 százalékra tette annak ellenére, hogy mindegyik mértékadó közvéleménykutató cég ennek alig több mint a tizedét mutatta ki. Persze abban neki teljesen igaza van, hogy két választás között igazi jelentősége nincs ezeknek a szondáknak, legfeljebb csak annyi, hogy megállásra, gondolkozásra késztetik a politikai elitet. A mínusz pont tehát azért jár, mert sajnos azt érzékeljük: nem csak a kisgazdák házatáján veszítik el egyre többen a “földhözragadtságukat” hanem a kormány más, jelentősebb erői részéről is hallani erre utaló megnyilatkozásokat. Az üzlet pedig nem nagyon szereti, ha a politika elfelejti: hol is van pontosan.

Érthetetlennek tartanak a szakértők egy olyan intézkedést, amelyet szintén a kisgazdák uralta minisztérium, az agrártárca hozott, amikor befagyasztotta a kukoricaexportot. Az FVM a biztonságos hazai ellátásra hivatkozik, ami rendben is volna, de a hozzáértők szerint a statisztikák szerint szó sincs ennek a veszélyeztetéséről. Szó, ami szó meg is lepődnénk, hogy éppen akkor amikor a hazai mezőgazdaság a tárca jelentései szerint valósággal fénykorát éli, ilyen apró-cseprő ellátási gondok jelentkeznének. Az igazi baj azonban az, hogy Brüsszelben máris morognak a szabadkereskedelem ilyen hirtelen korlátozása miatt, a fő gondjuk pedig az, hogy valós, előzetes egyeztetés nélkül került erre sor.

És végül még egy lábjegyzet a realitásérzékhez. A Világgazdaság úgy tudja: immár a Pénzügyminisztériumban is inkább 10 százalék közeli éves inflációs rátával számolnak, mintsem a saját korábbi prognózisukkal. Persze ezzel, addig nincs is semmi baj, amíg csak a magasabb inflációs adatok miatti kedvezőbb költségvetési adatokat látjuk és hozzávesszük, hogy a tárcánál korábban is nagyon jól tudták: az előrejelzésük csak propagandacélokat szolgál. Szerintünk azonban a hosszabb távon fizetendő ár sokkal magasabb: a politika hitelét ássa alá, az emberek lassan már semmilyen prognózisnak sem hisznek majd és nem lesznek partnerei a kormány antiinflációs politikájának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik