Belföld

Csatlakozási csapdák

A franchise szerződés megkötése előtt jó, ha a vállalkozó - aki franchise partnerré akar válni - egy kicsit informálódik az átadóról. Mire figyeljen, ha csatlakozni akar?

Vannak pozitív példák is…Látványpékséget kívánt nyitni Trajer József, körülnézett hát az ilyen profilú franchise hálózatok tájékán. Úgy alakult, hogy neki is éppen annak a cégnek a termékei tetszettek a legjobban, amelyről igen dicsérő sorokat olvasott egy újságcikkben. Mégis, amikor jelentkezett náluk, többek között azt is kérte, hogy mutassák be az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat számukra kiállított engedélyét. Trajer úr már harminc éve dolgozik a vendéglátóiparban, tudta, hogy mire kell odafigyelni – de ha nem értett volna hozzá, akkor biztosan szakember segítségét kéri.

Nem árt az óvatosság…

…a franchise rendszergazda kiválasztásakor, hiszen sokaknak úszott már el nem kevés pénzük az elővigyázatlanságuk miatt. A Magyar Franchise Szövetségből kizárt, s azóta már nem franchise rendszerben működő Family Frost például a szerződésében olyan tevékenységekre kötelezte a partnereit – hangjelzésre közutakon, árusításra közterületeken -, amelyekre nem volt engedélye, s azt sem rögzítette, hogy a szükséges jogosítványokat kinek kell beszereznie. Az átvevőket aztán igencsak meglepte, amikor az illetékes önkormányzatok 10 és 100 ezer forint közötti összegekre bírságolták meg őket engedély nélküli árusításért.

LáncszemekFRANCHISE RENDSZER. Jogilag önálló vállalkozások szerződésen alapuló szoros együttműködése, amelyet a rendszergazda fog össze.

FRANCHISE ÁTADÓ. A rendszergazdaként is emlegetett szereplő egy jól bevezetett márkanévvel rendelkező gyártó, kereskedő vagy szolgáltató cég, amely a működtetés know-how-ját továbbadja a franchise átvevőknek.

FRANCHISE ÁTVEVŐ. A franchise szerződésnek megfelelően – saját pénzből – működteti üzletét.

Magyar szabályozatlanság

Hazánkban egyes rendszergazdák még franchise-tól idegen elemeket is belevesznek a szerződésbe. Akad olyan cég, amely 30 százalékos tulajdonrészt követel magának az átvevő vállalkozásában, holott ez már nem franchise, hiszen a partner nem függhet a rendszer birtokosától. Ráadásul, míg az Egyesült Államokban törvény szabja meg, hogy a rendszergazdának bizonyos adatokat – például a vezetők nevét, az átvevők teljes listáját, a pénzügyi mérlegét – közzé kell tennie, nálunk léteznek olyan franchise tulajdonosok, akik semmilyen adatot nem adnak meg a cégről, s partnereiknek is megtiltják, hogy bármilyen információval szolgáljanak az érdeklődőknek. A szövetségben – amelynek rendes tagja csak pénzügyileg és jogilag független átvevőkkel rendelkező cég lehet – most az Egyesült Államokban létezőhöz hasonló közzétételi jogszabály kidolgozásán munkálkodnak.

Hazai mutatók• Magyarországon több mint 300 franchise rendszer működik

• Ezek együttes éves forgalma több mint 1000 milliárd forint

• A “szektor” 4-6 százalékkal részesedik a kereskedelmi forgalomból

• A franchise partnerek száma 25-30 ezerre tehető

• A franchise mintegy 100 ezer munkahelyet teremtett

• A beszállítói háttér vállalkozásai 80-100 ezer főt foglalkoztatnak

Mielőtt aláírná a szerződést…

…mindenképpen tájékozódjon az átadó – egyébként nyilvános – pénzügyi adatsoráról, legalább az elmúlt három évre vonatkozóan, továbbá a tőkeerejéről. A Kristóf 21 katalógus-áruháznak például vastagabb katalógusa volt, mint az Ottónak vagy a Quellének, s már 180 franchise partnere, amikor tőkehiány miatt tönkrement. Ha pedig a rendszergazda a szerződés aláírása előtt vissza nem térítendő biztosítékot, letétet kér, azonnal álljunk fel a tárgyalóasztaltól. A cég referenciáinak is érdemes utánanézni. Azt is ellenőrizni kell, hogy a rendszergazdának birtokában van-e a szerződésben kínált joghalmaz, s ha igen, mennyi ideig. Például valóban kizárólagos forgalmazója-e az adott márkának, s e szerződése nem évül-e el a közeljövőben. Rendelkezik-e a szükséges beszállítói háttérrel, névhasználati joggal? A Badacsonyi Állami Gazdaságot megvásárló izraeli üzletember például úgy véli, hogy a vétellel a Traubisoda névhasználati joga is átkerült hozzá, az osztrák névtulajdonos viszont ezt vitatja. A Sooter’s Hollywood Kft. is megér egy mondatot: Kermi engedély nélküli termékeket értékesített átvevőinek, miközben nagykereskedésében nem partner forgalmazók ugyanannyiért vásárolhattak árut, mint a franchise díjat fizető partnereik.

Egy kis segítség a tájékozódáshoz

A Magyar Franchise Szövetségtől információk kérhetők azokról a franchise – vagy magukat annak valló – cégekről, amelyek nem tagjai a szervezetnek, s az ilyen társaságok által ajánlott szerződést díjmentesen véleményezik. A szövetség tagjainak esetében ez felesleges, hiszen a tagság a minősített franchise jele. A soraikban lévő cégek szerződése és működése megfelel a szövetség kódexében lefektetett követelményeknek.

A cikk elkészítésében Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára volt segítségünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik