Belföld

Kamatemelési hullám

Egyre másra tűnnek fel a kereskedelmi bankok hirdetései: kamatot emeltünk! A hazai piacon az öldöklő verseny miatt az utóbbi hetekben szinte minden hitelintézetet elkapott a kamatemelési hullám.

A szakemberek számára nem volt kérdéses a Magyar Nemzeti Bank (MNB) október 11-én elhangzott bejelentésekor, hogy – reagálva az infláció növekedésére – a kereskedelmi bankok háza táján a lakossági és vállalati ügyfeleknél egyaránt kamatemelési hullám veszi kezdetét.

Reeálkamat nélkülA pénzintézetek lépéskényszere amúgy csöppet sem meglepő. Alig egy éve például az egyéves betéten mintegy 2,5-3,0 százalék reálkamatot lehetett elérni. Manapság viszont egészen mást mutatnak a számítások: ez év végéig – a mostani kamatemelések mellett is – várhatóan nullára olvad a reálhozam, így akik banki betétekben tartották pénzüket, csak az inflációt tudták kivédeni.

A jegybank elnöke és más pénzügyi szakértők is úgy látják, hogy a reálkamatok negatívba fordulása – a hozamok elmaradása az inflációtól – pszichológiailag is nagyon káros volna, s újabb csapással fenyegetné a mind kisebb tempóban gyarapodó banki betéteket. A treasury főnökök azonban egyöntetűen úgy nyilatkoznak, hogy “nekik nincsen reálkamat-politikájuk”, azt inkább a kormányra és a jegybankra hagyják.

Ellenben a konkurenciát – annak minden lépését – árgus szemekkel figyelik, továbbá arra is kellő gondot fordítanak, hogy a felkínált kamat elegendő – a bank profitábilis működéséhez megfelelő nagyságú – forrást csalogasson a betétkönyvekbe.

Vegyes kép

A kereskedelmi bankok persze eddig sem voltak elkényeztetve. A lakossági termékeken fogható egy kis profit, hiszen a sovány betéti kamatok és a pöffeszkedő hitelkamatok között több mint 10 százalékpontnyi a marzs (a hitel- és a betétkamatok közti különbség). Gyökeresen eltérő a helyzet azonban a vállalati ügyfélkörben: a pénzintézetek közti kamatverseny manapság nem más, mint rohanás a túlélésért. A pénzemberek egyöntetűen állítják, hogy az öldöklő konkurenciaharc következtében a kamatok rendkívül nyomottá váltak, a marzs jó esetben is legfeljebb 2-3 százalékpont, de jellemzően inkább nullszaldóval zárnak a betéti és hiteltermékek.

Igazolandó a teóriát, október harmadik hetében – dacára a jegybank intézkedését ért számos bírálatnak – beindult a pénzpiaci gépezet: a kamatok lassacskán elkezdtek felfelé kúszni.

Az elsők

Az első lépést a piacvezetők tették meg. “Ilyen erős verseny közepette senki sem haladhat széllel szemben, egyértelmű volt, hogy kamatot emelünk” – mondja Szabolcs István, a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) igazgatója. E legutóbbi kamatemeléssel nemcsak a lemorzsolódást szeretnék elkerülni, de az ügyfélkör további bővülésére is számítanak.

Kamatemelési hullám 1A lakossági hitelekből és betétekből több mint 1 százalékot, a vállalatiból 7,5 százalékot kihasító Raiffeisen Banknál is úgy gondolják, hogy egy pillanatig sem ülhetnek ölbe tett kézzel. Rácz Tibor ügyvezető igazgató szerint ugyanis a vállalati hitelezésben élen járó bankok többségének égető szüksége van a lakossági betétekre. Az osztrák kézben lévő pénzintézet egyébként korábban kapcsolt a piac többi szereplőjénél: a döntés már szeptemberben megszületett a kamatok 0,4-0,6 százalékpontos emeléséről, szakértőik ugyanis, látva a megforduló inflációs trendet, biztosak voltak a piaci kamatszint emelkedésében.

Piacvezető kamatok

Hasonlóan okoskodott, és igencsak meglepte a konkurenseket a lakossági és vállalati betétek 8-8 százalékát kézben tartó Kereskedelmi és Hitelbank. Az egész szektorra – sőt még az MNB-re is – ráverve, piacvezető kamatot állított be: nemcsak 10,5 százalékos (egy éven belüli) betéti kamatuk számít rekordmagasságúnak, de az emelés 1,75 százalékpontos nagyságával is csúcsot döntöttek a pénzpiacon. Kategóriájában egyébként jószerivel az övék az egyetlen betéti termék, amelynek esélye van arra, hogy “maga alá gyűrje” az inflációt, és minimális pozitív reálkamatot fizessen.

PostabankElső hallásra az már inkább meglepő, hogy a Postabank, amely a lakossági piac 9 százalékát uralja, ám koránt sincs monopol pozícióban, egyelőre nem kíván reagálni az MNB lépésére. Igaz Katalin treasury vezető sajátos helyzetükkel magyarázza, hogy ezúttal nem követik a jegybankot. Mint mondja, kamatpolitikájukban meghatározó, hogy a Postabank termékeit a postahivatalokban értékesítik, ugyanott, ahol számos igen kedvező hozammal kecsegtető állampapírt is lehet vásárolni.

A Postabank egyéves betétei után például kényszerű módon már eddig is – jóval a piac feletti – 10 százalék kamatot fizetett, és 9,6 százalékos éves átlagkamatuk is kiemelkedőnek számít. Így ők most kényelmes helyzetben vannak, lépésre csak az sarkallja őket, ha az állampapírok hozamán is változtat a kincstár, illetve a jegybank.

Akik nem emeltek

Az október 11-ét követő két hét lejártával – 14 nap a bankok közzétételi kötelezettsége – azonban korántsem minden bank változtatott kamatfeltételein, vagyis bizonyos mértékig igaza lehet azoknak, akik szerint több pénzintézet is azért választotta a halogató taktikát, hogy maga is egy kis pluszjövedelemre tehessen szert. Vélhetően gyarapodhat egy keveset az OTP is, amely – meghatározó pozíciójából fakadóan – igen kényelmes tempóban, csak november 11-ével módosított kamatain, és a növelés mértékét sem túlozza el: 0,25-0,50 százalékponttal “erősíti” a lakossági betéti és hitelkamatokat, a vállalati területen pedig mindent a régiben hagy. Az OTP szakembereinek döntéseit az motiválta, hogy az infláció növekedése csupán átmeneti, és rövidesen visszaáll a kedvező makrogazdasági helyzet.

A tényen azonban ez sem változtat: hiába a bankok versenye, az utóbbi időszakban a magas infláció miatt jobban jártak azok, akik nem betétben tárolták megtakarításaikat, azokon ugyanis nem lehetett reálhozamot elérni.

Néhány bank betéti kamata
2000. november 3-ai állapot
Bank
Lakossági betét, 12 hónapra
Gazdálkodó betét, 12 hónapra
ABN Amro
8,05
7,35
BA-CA
7,00
CIB
8,00
7,25
Citibank
7,50
7,90
Inter-Európa
7,25
7,00
K&H
6,75 – 10,50*
MKB
9,25
Magyar Takarékszövetkezeti Bank
8,60
OTP
7,50
6,75
Raiffeisen
8,30
7,75
A fenti adatok csak bizonyos összeghatáron
belül érvényesek
* Ez utóbbi csak 20 millió forinttól
érvényes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik