Belföld

Speciális esetek lakásvásárlás esetében

Lakástulajdon és a hozzá kapcsolódó jogok illetékének alakulása speciális esetekben:

Lakástulajdonok cseréje esetén az ingatlanok terhekkel nem csökkentett forgalmi értékének a különbözete után kell csak illetéket fizetni. Többes csere esetén a legalacsonyabb és a legmagasabb értékű ingatlanok különbözetét kell alapul venni. Ha a csereügyletben lakásnak nem minősülő ingatlan is szerepel, mindkét félnek a megszerzett ingatlan után kell illetéket fizetnie.

Cserét pótló vételnek nevezzük azt, amikor a vevő, a lakás vásárlását megelőző vagy azt követő egy éven belül másik lakástulajdonát eladja. Ebben az esetben a vásárolt és az eladott ingatlanok értékkülönbözete lesz az illetékalap (ez lehet negatív érték is, hiszen a negatív különbözet is illetékalap!). Ez a kedvezmény azonban csak akkor alkalmazható, ha a vevő tulajdonában csak egy lakás van. További megkötést jelent, hogy a kedvezmény csak a vásárlás időpontjától számított 5 éven belül vehető igénybe.

• Ingatlanforgalmazással főtevékenységként foglalkozó személynek, amennyiben nyilatkozik, hogy az ingatlant továbbeladási céllal vásárolta, a terhekkel nem csökkentett forgalmi érték után 2 százalékos illetéket kell fizetnie. Vigyázat, mert ha a lakást 2 éven belül mégsem adja el ( vagy azt 15 napon belül nem igazolja), a korábban megállapított és az egyébként fizetendő illetékek közti különbség kétszeresét lesz köteles megfizetni!

• Az illetékkötelezettség keletkezésekor 35. életévét be nem töltött fiatal első lakástulajdonának megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő, de legfeljebb 40 000 forint kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja meg a 8 millió forintot (ez azonban jövőre változik, olvassa el hogyan!). Résztulajdon esetén a kedvezmény a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik