Belföld

Reggeli Helyzet – november 9.

Kedvező EU országjelentés (+) Az Audi Magyaroszágon fogja gyártani A3-as modelljeit (+) Igen kedvező a költségvetés helyzete (+). Három plusz, meredeken emelkedik a FigyelőBarométer!

Martonyi János külügyminiszter szavaival élve a korábbiakhoz képest a legkedvezőbb értékelést kapta hazánk a tegnap napvilágot látott szokásos éves EU országjelentésekben, de a többi ország között is előkelő a helyezésünk. Ilyeneket pedig igazán szívesen hallunk, hiszen az évek óta tartó felvételi “sorbanállás” alatt mindig összemérik a tagjelölt országokat. Kritika azért így is jutott Magyarországnak, de dicséretes, hogy ezeket a kormány is jogosnak tartja. A problémás területekkel azonban valóban “kezdeni kellene” valamit, hiszen ezek évek óta folyamatosan gondot okoznak. A közpénzek ellenőrzése, a korrupció, a jegybank függetlensége, az infláció elleni harc folytatása, a mezőgazdaság rendbetétele nem jelentenek újdonságot, de a a legsúlyosabb kritikát idén is a környezetvédelem kapta. Ez utóbbi pedig semmiképpen sem fogja segíteni Ligetvári Ferencet, hogy megőrizze igencsak megingott miniszteri pozícióját. “Rövid távon tagságra érett” – minősítette fel Magyarországot az EU, ám illúzióink már nem lehetnek. A bővítés ütemterve valószínűleg decemberben, Nizzában fog eldőlni, ahol a csúcsértekezlet témája a belső reformok kérdése lesz. Most 2004-5-re teszik a tagjelöltek csatlakozását, ám ha a francia tengerparti városban ismét nem sikerül megegyezni a tizenötöknek, a bővítési folyamat tovább húzódhat…

Újabb autó gyártását kezdi el a német Audi gyár Győrben, mivel A3-as modelljének sikere akkora, hogy jelentősen növelnie kell a gyártást. Bár attól még messze vagyunk, hogy a évi 15 ezer új autót mind nálunk értékesítsék, Magyarország így is igen jól jár, hiszen ezzel újabb 3,3 milliárd forintos beruházás érkezik az országba. Végre egy jó hír a külföldi beruházásokkal kapcsolatban, hiszen ezen a téren nem voltunk igazán elkényeztetve az utóbbi időszakban. A hét elején éppen az Audinak beszállító német Leoni konszern jelentette be, hogy minőségi problémák miatt több száz dolgozójától megválik. Egy olyan nyitott és kis gazdaság számára azonban, mint Magyarország a külföldi tőke elengedhetetlen a gazdasági fejlődéshez, így az ilyen esetekre igazán fel kell kapnunk a fejünket. Örülhetünk, mivel sokan már megfújták a vészharangot, az Audi azonban most ismét visszaadta a reményt: hazánk még tíz év után is vonzó lehet a külföldi tőkének.

Lám-lám mennyi minden múlik a tervezésen ! Habár még nem végleges adat, de így is igen imponáló: októberben 60 milliárd forintos többlettel zárt a költségvetés. Járai Zsigmond tegnapi bejelentése azt is jelenti, hogy az egész évre tervezett deficitnek csupán a 29 százalékánál “tart” a büdzsé, és valljuk be, ilyen azért hosszú évek óta nem történt. A többletpénzek javarészt a megugrott áfabevételekből származnak, ami persze nem meglepő, mivel az erre az esztendőre tervezett 6-7 százalékos infláció helyett már 10 százaléknál tartunk. Magasabb árak pedig magasabb áfát is jelentenek. A Világgazdaság kalkulációja szerint ezzel idén az államháztartás többletbevétele elérheti a 200 milliárd forintot is. Aggodalmunk csak ennek az összegnek az elköltése miatt lehet. A kormány a zárszámadás keretében ugyan rendelkezett a többletpénzek sorsáról, ott azonban közel sem volt szó 200 milliárd forintról. Csak reménykedni tudunk, hogy adóforintjaink – még ha jelentősen meghaladják is a tervezettet – nem a kormány önös céljait, hanem valóban fontos feladatokat fognak finanszírozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik