Belföld

Pénzpiaci tendenciák X. 30-XI. 3.

Az elmúlt héten nem sok változás történt a hazai állampapírpiacon, bár a pénteki rossz fizetési mérleg adat levitte az árakat.

Az elmúlt héten nem sok változás történt a hazai pénzpiacon. A befektetők még mindig bizonytalanok: a rossz hírek ellenére sem gondolják, hogy a makroadatok tartósan romló tendenciát fognak mutatni. Szakértők szerint a fordulatot a november 14-én napvilágot látó októberi inflációs adat jelentheti majd.

Állampapírkibocsátás

Múlt kedden, a 3 hónapos diszkont kincstárjegyek aukciója nem hozott változást: ismét 11,8 százalékos átlagos hozamszint mellett lehetett jegyezni ezeket az értékpapírokat. Ennek oka főleg az, hogy az MNB 2 hetes betétje és a 3 hónapos kötvény kamatai behatárolják az állampapírok árfolyamának alakulását. Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön 2002/L és 2005/E államkötvényeket bocsátott aukcióra, az előbbi papír maximális hozamszintje 11,5, az utóbbié 10,5 százalék volt.

Mit mond a szakértő?Vojnits Tamás az OTP Bróker elemzési igazgatója szerint az állampapírpiac középtávú kilátásait az inflációs várakozások mellett a jegybank kamatpolitikájára vonatkozó várakozások befolyásolják. Az infláció stagnálni fog a következő 1-2 hónapban, így az MNB sem fogja változtatni a kamatokat. Vojnitsék azonban a 6-12 hónapos horizonton továbbra is az infláció csökkenésére számítanak, ezért úgy vélik, hogy a jelenlegi árfolyamok mellett a hozamgörbe középső része ritka ígéretes hozamlehetőségeket rejt magában.

Másodlagos piac

A másodlagos állampapírpiacon hektikusan alakult a kereskedés, és a hét végére sem alakult ki egyértelmű tendencia. A pénteken közzétett, a várakozásoknál rosszabb szeptemberi fizetési mérleg várhatóan tovább fogja rontani az állampapírok kapósságát, hiszen a hozamok már aznap elindultak felfelé.

Forint

A forintot továbbra is a sáv erős oldalán, a centrumtól 2,1 százalékra jegyzik.

Bankközi piac

Az egynapos forinthitelek bankközi piacán 9,75 százalék körüli kamatszint alakult ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik